Wednesday, October 29, 2014

Saling menyokong adalah amalan mulia

Apabila seseorang dalam kesusahan dan dia berdoa, aminkanlah doanya, dan doakanlah agar kesusahannya diangkat. kerana apa? kerana kita memahami kesusahannya, kepayahannya. kerana kita mengalami, pernah mengalami dan mengetahui betapa berat tanggungannya.

Tetapi apabila kita berada dalam kesusahan, memohon doa, tidak semestinya doa kita akan diaminkan oleh orang lain. kerana kesusahan dan kesukaran kita, tidak difahami oleh orang lain. kerana kasut kita berada di kaki kita, bukan di kaki mereka.

al-kesaaahhh....


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, October 21, 2014

P.E.L.I.K

dunia sekarang semakin pelik...

hhmm... pelik bebeno....

mana tah datang idea pelik mereka tu?

ish2... tak paham, tak paham...






Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, October 15, 2014

Sini ada CONTEST! sini ada CONTEST! sini ada CONTEST!

Assalamualaikum semua,

selamat sejahtera, selamat berbahagia.

Syukur kerana niat maksu nak adakan contest untuk memperkenalkan lagi syarikat kecik ni, CK Publication fb page telah dipermudahkan oleh Allah Taala.

Mula-mula tu, maksu dapat tajaan 4 buah novel dari syarikat Fumi Edar, iaitu syarikat yang mengedarkan novel Sayang Scarlet ke MPH dan Kedai Buku 1Malaysia.

Kendian, dapat tajaan sehelai sampin dari saudagar TEH Songket yang beroperasi di Jalan TAR.

Lepas tu, syarikat Warkah Pesona, yang beroperasi di Selayang juga telah bersetuju hendak menaja satu hadiah misteri.

Lagi! Dapat pulak satu set kopi supplement HKCC bernilai RM150.

Untunglah pemenang. Hadiah semua menarik belaka!

Well.. memang tak de hadiah kereta proton Iriz ke IPhone ke Ipad ke banglow ke, tapi oklah rasanya, setakat ni, berbaloi. Buat permulaan, kan?

Nak join tak? Marilah join! Alahai, janganlah segan-segan. Bukan kena sediakan penjamin dua orang pekerja kerajaan pun, setakat kena baca novel Sayang Scarlet jer. Mudah banget.

Hadiah yang disediakan untuk pemenang-pemenang:
1. Empat buah novel keluaran syarikat terkenal tajaan Fumi Edar untuk 4 pemenang
2. Sebuah buku sumbangan CK Publication untuk seorang pemenang
3. Sehelai sampin tajaan Teh Songket, Jalan TAR untuk seorang pemenang
4. Satu hadiah misteri tajaan Warkah Pesona, Selayang Pandang untuk seorang pemenang
5. Produk HKCC bernilai RM150 tajaan HKCC Maya, Batu Pahat untuk seorang pemenang



Soalan:
1. Nyatakan ciri-ciri orang yang membawa limau.
2. Dinanti-nantikan kepulangannya dan dinamakan sempena nama satu bandar. Di negeri manakah bandar itu terletak?
3. Nama blogger si pemuda yang dicintai oleh Scarlet.
4. Ulasan novel Sayang Scarlet.

Syarat-syarat:
1. Sudah baca novel Sayang Scarlet
2. Nyatakan di mana anda membelinya (Sayang Scarlet) 
3. Tarikh mula / tarikh tutup: 6 Oktober 2014 / 22 November 2014
4. PALING PENTING, emelkan jawapan dan nama penuh ke ceritakosong@gmail.com. Jangan letakkan di blog. Rahsia... hehehe
5. Kalau ada gambar, lagi best!


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, October 5, 2014

Selamat Hari Raya Haji

Contest CK publication

Assalamualaikum, seperti biasa, pagi ni ke masjid, bersama keluarga untuk menunaikan solat sunat aidil adha.

Hari ni, antara isi khutbah, mengingatkan tentang penyakit umat islam di zaman moden iaitu berlebih-lebihan mencintai dunia dan sangat takutkan mati. nauzubillah. semoga maksu terlepas daripada penyakit itu. hidup ni hanya sementara.

juga, ada disebut tentang betapa iman dan kebenaran mudah saja dibeli dengan wang ringgit.

ya. betul tu.

hmmm..... maksu rasa tertekan bila ada orang kata, Tuhan kamu dengan tuhan kami sama je.

ya ke? dari segi apa?

semua agama suruh umat dia menjadi baik, tapi menyamakan Allah dengan makhluk adalah salah sama sekali. Maaf.

,
,
,
,
,
,
,
,

Ya Allah, peliharalah aku dari orang sebegitu. Yang terang2 tidak menyembahMu malah menyamakan Kamu dengan yang lain pula....



Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, September 30, 2014

Blog Scarlet.... Sayang Scarlet

http://sayangscarlet.blogspot.com/

Jom ler.... melawat Sayang Scarlet


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, September 29, 2014

CK Publication akan mengadakan suatu contest...

Assalamualaikum, kalau berminat nak join, tunggu berita selanjutnya.

Nanti akan diuar-uarkan di sini.

Senang je contestnya, buat review. Tapi mestilah baca novel Sayang Scarlet dulu.

:D

Terima kasih


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, September 25, 2014

Thanks pengedar kitaaa....

(cilok dari page pengedar)
PROMOSI!!
Novel wajib dimiliki bagi pengemar kisah thriller dan seram!!!!
Realitikah semuanyaaaaa
Kini boleh didapati di MPH dan KB1M
Dapatkan dengan kami pada harga RM 20.00
Harga asal RM 24.00
FREE POSTAGE LAGI
cer test rasa takut anda!!!





Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, August 16, 2014

s.a.y.a.n.g




Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, August 9, 2014

Syawal ceria




Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, July 17, 2014

Berita ringkas ~ Sayang Scarlet

~ Katanya takut, di hujung sana ada seseorang yang sedang memerhatikan. Untuk membunuhnya... ~
(Dapatkan Sayang Scarlet di Pustaka Munirah dan di Pustaka Ilmiah, Terengganu. Juga ada di Bookworm Bookstore di Plaza Marudu, Sabah. Jangan lupa! Di kedai Mak Ali di Kajang pun ada tau)




Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, June 19, 2014

Tawakal




Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, June 10, 2014

Sedikit tentang Sayang Scarlet

Ulasan yang diterima tentang novel ini.

1. Marr Najib, best ceritanya. seram. suspen.syahdu. happy. sedih. semua ada.

2. Ash,  dari satu bab ke satu bab memang excited nak baca. menimbulkan rasa cemas, ngeri dan jugak ghairah. memang best.

3. Ayman, bagi penggemar genre thriller anda harus dptkannya, penulis bijak mengadunkan plot cerita, pada awalnya saya menyangkakan naskah ini bergenre thriller seram tapi bila sampai ke hujung ia adalah sebuah naskah bertemakan thriller psiko, nyata sy tertipu dgn kebijaksanaan penulis mengolah cerita, tahniah buat penulis. Sebuah naskah yg baik dan boleh dimiliki

4. Nurdiyanah Dzulkarnain, bahagian prolog memainkan peranan utama kerana berjaya menarik minat saya di awal pembacaan. Bermula je konflik watak utama, konflik sampingan pun muncul daripada watak-watak sampingan. Fuhhh!!! Masa ni berdebar, tak percaya, eh semua perasaan adalah! Rasa tak boleh berhenti membaca. Mula-mula saya ingatkan saya boleh teka apa yang bakal jadi seterusnya, tetapi sangkaan saya meleset sama sekali. Ternyata plot cerita Sayang Scarlet lain daripada yang lain. Satu demi satu cebisan misteri dihuraikan dengan baik oleh penulis. Perlahan-lahan pembaca akan nampak jalan ceritanya ke mana dan hubungkait antara watak utama dan watak sampingan. Saya suka bila watak utama menghadapi konflik yang hebat dan dalam novel ini, watak utamanya juga tidak terlepas daripada melakukan kesilapan. Sesuatu yang bagi saya keluar daripada kebiasaan untuk watak utama yang selalunya nampak 'sempurna' di mata pembaca.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, June 6, 2014

Kedai-kedai yang menjual novel Sayang Scarlet di Perak, Negeri Sembilan, Terengganu

Bukubuku
Lot F3, Tingkat 1, Greentown Shopping Mall
Jalan Hospital, 30250 Ipoh, Perak

Kedai Buku Golden Prospect
No 17, Jalan Besar, 35900 Tg Malim, Perak

Pustaka Fajar Tampin
No. Ag 5849, Perhentian Bas Pulau Sebang, Tampin, Negeri Sembilan

Pustaka Munirah
KM 1, Jalan Air Putih, Kemaman, Terengganu

Pustaka Ilmiah
No 1150A, Jln Pasir Panjang, Kuala Terengganu

Jom like page CK Publication


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, June 2, 2014

Di sebalik tabir

Di sebalik tabir Sayang Scarlet

Maksu berbincang tentang watak utama, plot, watak baik, watak jahat dengan ahli keluarga. dengan anak anak, dengan pak su.

Selepas beberapa kali bermusyawarah, barulah maksu memulakan catatan di buku sekolah anak [buku kakngah biasanya] yang sudah tidak digunakan lagi.

Sehingga ke tahap 65% atau 70%, maksu sudah menggunakan 3 buah buku tulis anak (yang sudah tidak diperlukan) dan 1 note pad bersaiz half a4.

Selepas itu, maksu taip semula di cc. Jadi penunggu cc.

Proses yang 'hmm... mungkin boleh dikatakan remeh, jugak sukar, jugak leceh.'

Jom like page CK Publication



Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, May 27, 2014

Mendung je pagi ni ek

Tak jemur kain kat luar. tak berani. takut nanti berlumba dengan awan mendung, awan mendung menang, mak su kalah. maklumlah, stamina dah tak strong gitu.

Well, masih cerita tentang novel. Nak cerita apa lagi ek. OH YA!! NAK KABO, maksu tensen dengan blog, well. ekceli tensen dengan broadband topap hari hari RM2 ni, sekejap sangat bagi peluang berjimba jimba kat blog. Therefore, maksu memang sukAAaaAArrr sangat nak blog surfing atau blog hopping. Tak dapek dah nak enjoy blog macam dolu dolu.

So maksu nak jemput semua yang ada kat sini, marilah like page CK Publication. Bukan apa, kalu di fb, broadband ni lama skit tempohnya tu.

Hari ni maksu nak letak sinopsis dan satu review tentang novel Sayang Scarlet.

Sinopsis:

Mengisahkan tentang Scarlet, gadis blogger yang menemui cinta di blog. Dia mahu cintanya berganjak ke fasa seterusnya tetapi ada halangan di mana teman blognya itu telah hilang secara tiba-tiba, tanpa berita, tak dapat dikesan. Kemudian kakak kembar Scarlet pula telah meninggal dunia akibat satu kecelakaan. Seterusnya Scarlet dilanda derita jiwa dan rupa-rupanya dalang di sebalik kehilangan teman blogger Scarlet dan kematian kakak kembar Scarlet adalah seorang penderita skizofrenia yang menyangkakan dirinya menerima arahan untuk melakukan sesuatu yang hebat untuk tujuan kebaikan. Mari dapatkan novel Sayang Scarlet untuk mengetahui kisah ini sepenuhnya (sila wassap 0173347293 untuk order atau emel di ceritakosong@gmail.com)

Review:

Sayang Scarlet ialah naskah umum pertama penulis bertemakan thriller yang diselitkan dengan unsur cinta, dalam genre thriller psiko.

Bagi penggemar genre thriller anda harus dapatkannya, tahniah buat penulis kerana bijak mengadunkan plot cerita, ternyata pada awalnya saya menyangkakan naskah ini bergenre thriller seram tapi bila anda sampai ke hujungnya ia adalah sebuah naskah bertemakan thriller psiko, nyata saya tertipu dgn kebijaksanaan penulis mengolah cerita, tahniah sekali lg buat penulis, seorg penulis baru yg perlu diberikan perhatian oleh pembaca terutama pemggemar genre thriller, sebuah naskah yg baik dan boleh dimilikki (Ayman Hyeqal)



Mintak mahaplah ya, tak de lucky draw atau cenderahati untuk pembeli atau token atau keropok lekor atau keropok ding dang atau key chain atau kucing atau sugar glider dan macam macam lagi barangan percuma, semua ta de. MAHAP YA. Cuma CK Publication akan dermakan beberapa sen daripada setiap pembelian ke sebuah badan ngo yang membantu gelandangan kota raya dengan iringan doa dari CK publication kepada pembeli semoga rezeki anda tambah dimurahkan dan diberi kesihatan yang baik, sejahtera dunia akhirat.

Sedekah itu sudah dimulakan dari naskah jualan yang pertama tama tama tama sekaliii.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, May 20, 2014

Perempuan tak kerja

Pernah ke apabila seorang perempuan tak kerja, dipanggil melakukan kerja di rumah?

tak kan. mesti orang cakap... oh, perempuan tu tak kerja. biarpun dia adalah seorang isteri yang menguruskan rumahtangga, nama dia tetap - perempuan tak kerja.

dan begitulah aku. sedar tak sedar, dah hampir 8 bulan aku berhenti kerja dari syarikat majalah kanak kanak tu.

duduk rumah dan menulis full time. tulis apa ntah. tapi ada gak nampak bendanya, Sayang Scarlet sebuah novel bercorak thriller disulami cinta. Cintanya sikit je, thriller yang lebih, saiko yang lebih.

dan bulan 2 hari tu, aku daftar perniagaan, CK publication, untuk menerbitkan buku dan menjual buku.

walaupun sehingga hari ni, belum nampak pulangan, tapi tak apa. sekurang-kurangnya benda ni, buat aku sibuk.

dan apabila anak kecik aku, W, tanya, apakah pekerjaan aku sekarang dan apabila aku jawab aku tak kerja... Dia akan bantah dan kata, 'ibu kerjalah! ibu kerja kat rumah, kan? ibu kerja suri rumah.'

pandainya anak. kembang hati seorang mak. at least, aku tak dipanggil, perempuan yang tak kerja.

:D

(gambar ni ambik kat google)


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, May 15, 2014

Kedai buku yang sudi bekerjasama dengan Mak Su

Selamat petang, assalamualaikum, tentu semua orang tengah sibuk dengan urusan masing-masing kan.

Hari ni tak de cerita apa, just nak kabo, kalau ada pembaca blog ni yang sudi nak beli Sayang Scarlet, marilah cari di kedai-kedai buku ini.

Amir HSH Enterprise
AG-01, Taman Impian Warisan
Batu 18, 43100 Hulu Langat

Kedai Buku Pustaka Pudu
Lot A24, Ground Floor, Pudu Sentral
Jalan Pudu, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia

D Chief Tomyam Selayang
No 3 jln timur. Selayang pandang

Nazqim Bookstore, No.15, Jalan Sejahtera 1
Taman Nusa Damai,
81700 Pasir Gudang, Johor

Legasi Ilmu Enterprise
37-G, Jalan Seri Mas 1
Taman Seri Mas
43100 Hulu Langat

Perfect Bookstore & Clothes
No. 36-G, Jalan Seri Mas 1
Taman Seri Mas
43100 Hulu Langat

PUSTAKA ARRIS
Level 3-091A & B
Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang
81700 Pasir Gudang Johor

Kedai-Buku.com
KBC Media Global Distributor
No 12, Jalan Angkasa 1B/9  
Bandar Mahkota Banting
42700 Banting, Selangor

PUSTAKA MUNIRAH
KM 1, Jalan Air Putih
24000 Kemaman
Terengganu

Pustaka Mukmin KL Sdn Bhd
141, 143 Jalan Tunku Abdul Rahman
50100 Kuala Lumpur.

Kedai Buku Mak Ali
Kiosk Hijau
Tingkat 2
Metro Point Kajang
43000 Kajang, Selangor

Raasi Enterprise
No. 45, Jalan Negara
Taman Melawati
53100 Kuala Lumpur

MS Book Centre
FM 32 & 33, Ground Floor
Ampang Point Shopping Centre
68000 Ampang, Selangor

Mak su masih lagi call sana call sini untuk berurusniaga. Yelah kaedahnya, dah terbitkan buku, takkan nak biar terperuk bawah katil, ya tak? Kenalah dikeluarkan, agar kalau ada yang tertarik nak baca, boleh terus beli.

Tapi kalau ada di sini nak beli, email lah, bukan mak su nak makan orang pun. tak sedap, kui kui kui
ceritakosong@gmail.com
dok tunggu je ni, kot kot ada orang nak order.

Wassap pun boleh, 0173347293


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, May 4, 2014

Novel mak su ini lain daripada yang lain

Maaflah semua. Nampak macam masuk bakul angkat sendiri. Huhuhu. Yelah. maafkan saya ya

Assalamualaikum, salam sejahtera. Didoakan semua worang happy ya.

Bercakap tentang tajuk. Memang benar. Sebab maksu ni sukakan konsep bold, outstanding, rare, non commoner (cheh wah cheh wah)

Marilah dapatkan novel Sayang Scarlet ini untuk mengetahui kelainannya.

Antara komen-komen yang telah diterima setakat ini,

komen dari pembaca lelaki - Sayang Scarlet ialah novel yang bukan indie, bukan main stream. Ia ada di streamnya yang tersendiri.

komen dari pembaca lelaki - Sayang Scarlet sesuai dibaca oleh golongan lelaki dan perempuan

komen dari pembaca lelaki - Bagus untuk student U yang ingin membuat thesis tentang mental health issue.

komen dari pembaca lelaki - ada falsafah yang diketengahkan

komen dari pembaca perempuan - Semua ada, cinta, lucu, ghairah, suspense, takut, seram, ngeri.

komen dari pembaca perempuan - Novel Sayang Scarlet ni berat, mengetengahkan isu keluarga, cinta dan seram. Saya suka novel yang ringan-ringan.

komen dari pembaca perempuan - Penulis novel Sayang Scarlet ni banyak letak monolog. Saya tak suka novel banyak monolog. Saya suka novel banyak sembang (komen diberikan sebaik sahaja tamat baca bab 1).

komen dari kanak-kanak perempuan, 14 tahun - Mak cik, tulislah lagi! saya suka baca buku cerita mak cik!

komen dari kanak-kanak lelaki, 13 tahun - menulis lagi ya!

komen dari kanak-kanak perempuan, 16 tahun - tak boleh berhenti baca, sebab tak sabar nak tahu ending cerita ni. Suspense!

Novel ini mengisahkan tentang Scarlet, seorang blogger yang jatuh cinta kepada seorang blogger lain. Mereka saling menyintai. Namun cinta mereka terhalang. Teman blognya tiba-tiba menyepi tanpa berita. Dalam masa yang sama, Scarlet diganggu oleh makhluk halus dan hidupnya menjadi tambah porak peranda disebabkan oleh seorang pesakit skizofrenia. Adakah cinta blognya dapat direalisasikan? Apakah yang dilakukan oleh pesakit skizofrenia itu yang telah menghancurkan ketenangan jiwa Scarlet?

Harga RM30 (SM), RM 36 (SS) - termasuk postage. Boleh emel di ceritakosong@gmail.com untuk pembelian online.



Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, April 26, 2014

Sayang Scarlet di PBAKL, PWTC

Sayang Scarlet di pesta buku!! Wow!

Seronoknya maksu tak leh nak cerita!

1. Sayang Scarlet baru je lahir di bulan April 2014 ni.
2. Sayang Scarlet ditubuhkan oleh sebuah syarikat kecil, CK Publication (boleh cari di facebook ya)
3. Sayang Scarlet diterbitkan jugak selepas diperam selama 4 tahun lebih.
4. Sayang Scarlet ialah sebuah cerita yang bukan sekadar cerita kosong. Oops! jangan marah. itu adalah motto CK Publication iaitu untuk melahirkan cerita cerita yang bukan sekadar cerita kosong. saja je , seronok seronok. kan url blog ni ialah ceritakosong.blogspot.com

hehehe

Esok, maksu akan berada di PWTC, Dewan Mawar pada jam 4 petang. ada diskaun tau!

Dan maksu akan berada di sana lagi untuk mempromosikan Sayang Scarlet pada hari Sabtu dan Ahad minggu depan, tengah hari.

Kalau sudi, jomlah kita jumpa jumpa di sana ya. Kalau sudi ler... :D




Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, April 23, 2014

Penulis Sayang Scarlet ini akan ke PBAKL!

Assalamualaikum,

Penulis Sayang Scarlet ini akan berada di booth Online Bookstore (with Fumi Enterprise) pada Sabtu 26/4, 12pm. Ahad 27/4 4pm, Sabtu 3 Mei 1.30pm dan sekali lagi pada hari Ahad 4 Mei 2pm.

Mari membeli belah di PBAKL, booth Online Bookstore (dan Fumi Enterprise) - diskaun diskaun menarik menanti anda di sana.


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, April 18, 2014

Yang ditunggu dah sampai



Yang ditunggu tunggu dah tiba. wewwwiiitttt.. Nak kata makan tak kenyang, sendawa banyak kali. Burp burp.

Nak kata tido tak lena, siap berkeroh keroh, kroh kroh.

Tapi yang penting lega. Syukur sebanyak-banyaknya kepada Allah.

Alhamdulillah.

Terima kasih banyak banyak Ya Allah kerana merahmati dan mengizinkan idea dan kenalkan dengan ramai orang yang baik baik agar cita cita ku nak terbitkan Sayang Scarlet ini jadi kenyataan.

Terima kasih kepada suami, pak su, yang sentiasa menyokong dari depan belakang kiri dan kanan.

Terima kasih kepada anak-anak yang sentiasa menyokong ibu.

Okey, now, yang penting, nak check dulu selai selai lepas tu boleh mula masukkan dalam sampul untuk mereka yang memesan pre order. LALALA. Syukur.

Kepada yang berminat nak order, sila emel ke ceritakosong@gmail.com.

Terima kasih kerana sudi baca coretan maksu ni ya... take care.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, April 9, 2014

Sayang Scarlet

Assalamualaikum,

Novel Sayang Scarlet merupakan novel yang sesuai untuk bacaan 17 tahun ke atas.

Sinopsis Sayang Scarlet:

Kisah percintaan antara blogger iaitu Scarlet dan Dragonfly. Sebagai seorang yang patuh syariah, Scarlet mahu supaya cinta yang mula berputik itu direstui oleh keluarganya. Semuanya berjalan lancar tetapi kehilangan Dragonfly secara tiba-tiba dan kemalangan yang menimpa kakak kembar Scarlet telah merosakkan kegembiraan Scarlet. Pada waktu itu juga, kehadiran satu entiti ghaib mengganggu jiwa Scarlet yang lemah. Segala-galanya jadi berantakan.  

As salam, sehingga hari ini dan mungkin sehingga minggu ini, novel Sayang Scarlet masih lagi dijual dengan harga PROMOSI iaitu RM28 termasuk pos. Kepada yang sudi, boleh hubungi saya di ceritakosong@gmail.com

Bagi yang nak beli novel Sayang Scarlet

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, April 7, 2014

entri ni tak ada tajuk

Assalamualaikum semua, tenang saja pagi ni.. udara yang nyaman dengan bau rumput yang dibasahi hujan tadi malam. segar je rasanya

kicauan burung pun turut mengindahkan suasana

eh, di sana ada orang mesin rumput...

oh, dah tiba masanya untuk bayar duit maintenance rumah flat.

Jom beli novel Sayang Scarlet

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, April 1, 2014

Berani Gagal

Kadang kadang kita tak tau apa potensi kita, sehinggalah kita mencuba.

berani mencuba

Nak Beli Sayang Scarlet?

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, March 27, 2014

CK Publication mencari manuskrip novel dan sebagainya

As salam, ya lah... syarikat penerbitan memang dah banyak - bertaraf gergasi, monster, dinosor, elephant, mammoth, tiba-tiba muncul pulak CK Publication (bukan sekadar cerita kosong) mencari manuskrip.

Sapa tu sapa tu sapa tu?

Tak de sapa, maksulah. Daripada duduk kira jisim tubuh, at least, otak maksu bergerak, bekerja. Untuk itu, maksu tubuhkan syarikat penerbitan CK Publication. Novel pertama bertajuk Sayang Scarlet. Harapnya para peminat novel bergenre misteri, saspen berminat untuk beli dan baca Sayang Scarlet ni.

Okey, berbalik kepada manuskrip, maksu mengalu-alukan para penulis untuk menghantar manuskrip kepada maksu, emelkan ke ceritakosong@gmail.com.

Maklumat yang diperlukan ialah butir2 peribadi, sinopsis cerita untuk pemahaman maksu, 5 bab awal, 3 bab akhir.

Cerita tu kalau dah ada, dah siap penulisan, nak hantar semua pun tak apa.

Tapi kalau maksu dapat cerita berunsur seram, misteri, saspen, aksi,  adoiii.. seronoknya. Best tau sebenarnya cerita cerita cenggini. Ada je peminatnya. Misteri , seram, saspen tapi poyo, gedik, manja-manja, comel-comel.. best tu.

Bagi yang berminat nak beli Sayang Scarlet, klik sini

:D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, March 18, 2014

Buku pertama terbitan CK Publication 'Sayang Scarlet'

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum

Dengan ini, Maksu nak tepekkan cover buku pertama keluaran CK Publication bertajuk Sayang Scarlet. Kisah seorang gadis blogger yang menggunakan nama samaran, Scarlet yang telah jatuh cinta kepada seorang blogger. Cinta yang baru mula berputik diuji dengan kehilangan demi kehilangan yang dihadapi oleh Scarlet. Keadaan itu membuatkan dia sedih dan menjadi murung. Kelemahan jiwanya itu mendedahkan dia kepada gangguan makhluk halus. Harapannya untuk berkahwin dengan blogger yang dicintainya bertemu jalan buntu.

Hidup Scarlet diselubungi kesedihan demi kesedihan. Adakah dia dapat berkahwin dengan pilihan hatinya? Adakah jiwanya akan kembali ceria?

Maksu dah buka pre-order, dan harga promosi ialah RM22 untuk Semenanjung Malaysia, RM25 untuk Sabah, Sarawak. Harga pos ialah RM6 untuk sebuah buku.

(Harga di back cover ialah RM24 dan RM27, so, maksu mulakan dengan harga promosi. Mau pecah telur, hehe)

Kalau berminat, boleh bank-in di mbb, 114178-805003 dan emelkan resit ke ceritakosong@gmail.com.

Terima kasih banyak kerana sudi singgah di sini.



Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, March 14, 2014

Semakin nampak rupa bentuknya [tak glemer]

Alhamdulillah, hari ni maksu dah pergi ambil sijil atau lesen penerbitan di perpustakaan negara, jalan tun razak. dengan itu, maksu sudah boleh mengeluarkan bahan bahan terbitan maksu iaitu buku mencakupi pelbagai topik.

Maksu masih mengalu alukan sesiapa yang ada bahan untuk diterbitkan untuk menghubungi maksu di ceritakosong@gmail.com.

Boleh kita berbincang lebih lanjut.

Bayaran adalah mengikut sistem royalti

cuma satu hallah, kampeni ni kecik je, so royalti cuma mampu 7% je. insyallah.

Dan maksu juga dah dapat nombor isbn untuk buku sulung keluaran syarikat CK publication.

ni link facebooknya ek, marilah lawat, dan kalau sudi, marilah like. CK Publication, sebuah syarikat penerbitan yang kecil dan comel seperti tuannya.

maksu berharap agar buku cerita yang maksu tulih tu dapat sambutan hangat. maksu risau, maklumlah, maksu tak glemer... huhuhu

okay... nak sambung kerja

syarikat penerbitan maksu dah dapat beberapa ketul manuskrip, maksu nak kena study manuskrip tu. maksu akan teliti dari pelbagai segi seperti jenis konflik, tema, genre, moral values, attraction, creativity, faktor pasaran, target market etc... fuh, bepeluh tiak... hehehe

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, March 13, 2014

Usaha Doa Tawakal

Bismillah... dengan kejadian yang baru menimpa negara baru baru ini... marilah kita berdoa dan bertawakal kerana usaha sudah pun dijalankan untuk menjejaki MH370.

#prayforMH370


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, March 5, 2014

Ku yang dulu bukanlah yang sekarang

iya! ramai yang heran. maksu dulu sekolah menengah lepas srp tu ditolak masuk ke kelas sains. tapi entahlah sesuai entah tak, matematik tambahan fail. hadoiyai... tak upaya nak capai cita cita den nak jadi estronout. hmmmm...

lepas tu jadi pembantu peribadi bos, tapi maksu tak pakai skirt singkat nampak underwear di punggung, kita pakai tudunglah. dan tak pernah ada affair dengan bos. dan tak pernah mengeluarkan dialog macam drama melayu tu... eiiuuu... it's not like that lah.

tup tup bila dah berusia 40, jemu pulak. beralih bidang ke editorial.

dan kini, bercita cita untuk mengeluarkan, menerbitkan buku2 sendiri buku buku orang. syarikat dah ada.. mengeluarkan tu dalam proses, hehehe

marilah.. kalau percayalah. maksu tak paksa. tapi yang penting, berpeganglah kepada kata-kata, rezeki di tangan Allah, bukan di tangan maknusia.

hantarkan proposal anda, manuskrip lengkap anda, untuk novel remaja, novel dewasa, bahan bacaan umum, kata2 motivasi, bahan bacaan islamik kepada maksu di ceritakosong@gmail.com

Terima kasih! :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, February 25, 2014

Anda ada cerita yang mahu dikongsikan?

Boleh saja kalau anda mahu.
Tepuk dada tanya selera.

Hantarkan ke CK Publication (002303577-D).

Yang penting, cerita anda bukanlah sekadar
cerita-cerita kosong sahaja tetapi ada pengisian.

Syarat utama, cerita anda mestilah ada nilai moral positif yang boleh menaikkan semangat pembaca.

CK Publication mengalu-alukan cerita-cerita tidak kira genre yang mampu membuatkan orang menangis, menegakkan bulu roma, ketawa seikhlas hati juga menginsafkan. Tidak kira peringkat usia, tidak kira bangsa, tidak kira latarbelakang, tidak kira tahap pendidikan, asalkan anda ada cerita menarik, hantarkan manuskrip anda ke CK Publication di ceritakosong@gmail.com.

Hantarkan sinopsis cerita anda berserta 5 bab terawal dan 3 bab terakhir. Jangan lupa untuk menyertakan butir-butir peribadi anda juga!

Maklumat penting, karangan anda hendaklah lebih kurang dalam 350 pages A4,
font calibri size 12, double spacing, indent yang standard. Jarak antara perenggan, 2 indent. Jarak antara separator dalam bab, 3 indent. Setiap bab, mulakan di muka surat baharu.


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, February 24, 2014

Mak Su MELAHIRKAN!!!!

Hari ini, lahirlah CK publication, menandakan saya sohih suri rumah yang berusaha untuk meniaga dari rumah dengan jalan mengusahakan syarikat penerbitan buku sendiri.


CK Publication, beralamat di Hulu Langat.

Menerbitkan novel, buku umum, buku agama, buku motivasi, buku masakan.  Dengan rendah hati, mak su mengalu-alukan para penulis pengarang untuk menghantar karya mereka ke CK Publication di emel, ceritakosong@gmail.com

Pembayaran adalah dengan cara royalti.

:D


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, February 22, 2014

Suka

Ada orang suka Jae Suk. ada orang suka Kwang Soo. Ada orang suka Avril Lavigne, ada orang suka Justin Bieber. Tidak semua orang suka semua orang. tetapi tidak mustahil seorang orang suka ramai orang.

Oleh itu, jangan takut untuk menjadi seorang yang menjadi kesukaan orang atau kebencian orang. Kerana Allah Maha Adil, ada orang suka kat kita. ada orang tak suka kat kita.

Nawaitu itu penting, diiringi dengan tata susila yang betul. kan?

Senyum selalu.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, January 29, 2014

Mohon kemurahan rezeki, dan keberkatan dariNya


(gambar diambil dari Dunia macam-macam, facebook)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, January 24, 2014

JANGAN PUTUS ASA

kadang Allah turunkan hujan
sebab nak hadiahkan kita pelangi

mari peluk pelangi

:)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, January 15, 2014

Yeap

Rezeki tu ejaannya

arr

eei

zek

eei

kei

ai

tapi kadang-kadang orang Melayu di tahun 1960an dan sewaktu dengannya sebut rejeki.

yeap... sama je tu

rezeki oh rezeki

(macam menyeru pulak, hehehehe)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.