Monday, February 20, 2012

Masculine KUM - KUM

Alamak! takutnya kalau sungguhlah ada kum-kum jantan!!!!! Ngeri uols!!

Tapi kum-kum maskulin tu handsomelah pulak!!! Agagagagaa....

[kum-kum adalah sejenis hantu adik beradik syaithonirojim, ia tidak diklasifikasikan sebagai lelaki atau perempuan sebaliknya jantan dan betina.]

Hantu kum-kum ni popular di awal tahun 1980an, masa tu aku masih di bangku sekolah, tingkatan 1 rasa-rasanya.

Konon ceritanya seperti yang diterbitkan dalam sebuah majalah tabloid ketika itu, hantu kum kum memang berasal dari perempuan yang mengamalkan ilmu cantik dan tengok cermin sebelum tamat tempoh berpantangnya. Ia bermula di utara tanahair dan menyamar dengan memakai purdah warna hitam [seperti gambaran pelukis di akhbar ketika itu], ia berjalan ke sana-sini menjual kain [macam penjual kain dari kampuchea], dan pergi dari satu rumah ke satu rumah cakap kum-kum-kum... Sesiapa menjawab salamnya, adalah seperti memberikan laluan passage kepadanya untuk masuk ke rumah dan mendapatkan mangsa.

Please take note that hantu kum kum ni setannn, ia tidak memberi salam kepada manusiawi - kata orang-orang di masa itu ler...

Memang sangat takut masa tu sebab kepopularitiannya mengalahkan artis popular ketika itu.

Gitulah ceritanya...

Sebenarnya aku baru beli cerita kam-kam tu, dan aku puas hati dengan cerita yang disampaikan. Tidaklah mengaruk dan mengarut seperti satu cerita yang ada kaitan dengan tongkat dan aku secara iklas kata tajuk 'bingung' adalah lebih sesuai untuk cerita itu [cerita yang berkaitan dengan tongkat].

Selain daripada itu, terimakasih Madame Blossom, Lieyna, Wan Nurul dan Aima atas kesudian following blog ini.


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

6 comments:

Kakzakie said...

Cerita hantu kum-kum masa dulu-dulu bermula masa kakak masih kecik sampai nak pergi toilet sendiri pun takut... Tapi masa tu dikatakan hantu tu akan memberi salam Mak Su. Macm tak logik jugakan macam kata Mak Su syaitan mana beri salam?

miloais milo said...

masa iols study dulu - citer hantu kum2 ni pemes banget....

ejaMaria said...

hehehe... masih tak bole ingat cite psl kum-kum ni masa kecik dulu... kecik sgt lagi kot... ntah...

Tihara said...

hantu kum2ni mmg femes masa kita zaman bebudak dulu..takut sangat kalo duk sorang2 :)

Wan Mohd Hidayat Wan Abdullah said...

Hahaha...kumkum namanya ek. Dulu waktu kecik2 sy gelar hantu purdah....heboh lah kat Gerik (waktu sy dok Gerik).....hehehe.

Lps maghrib terus kunci rumah...

Irfa said...

oh menakutkan

sy igt lagi zaman skolah smua duk takut ngan pompuan berpurdah katanya itu hantu kum kum.tak baik kan