Tuesday, May 31, 2011

Terima kasih

Terima kasih kepada yang memberikan kata-kata semangat. Terima kasih juga kepada geng terbaru, Ucu faridah dan faaein atas kesudian mereka follow blog ini.

Hari ini aku berada di miecc menghadiri kursus edi***. Dibiaya oleh majikan. Terima kasih majikan!

Perkembangan terbaru, gigiku rasa gonjeng!! sangat clean and clear and telus. Baru lepas cuci, pergi jumpa dentist kerana sakit teramat sangat. Tup tup doktor kata gusi bengkak sebab plak tebal. Hu hu hu. Last pergi dentist ada kot dalam 7, 8 or 9 tahun yang lalu. Camno tak tebal...

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, May 29, 2011

Siapakah aku?

bandar miskin tegar - personaliti tak menarik - sedare menjaouh - tak ada contact - dapat info yang ujung-ujung - hu hu hu


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, May 27, 2011

Aku yang teruk

Teruknya aku ni kan..... minggu ni senyappp jer. Mood tense ler. Ada orang sudah rosakkan mood aku di tempat keja baru ni.

So sorry ya uols. Dan aku nak berterima kasih pada daddyzkool dan Mak Qis kerana sudi follow blog ini biarpun sudah mula kekeringan kekontangan idea. hu hu hu

Entah bilalah idea nak berblog akan datang semula... uwwaaaaa

p/s: pada followers di template lama, aku ingat nak terminate dan delete template tu.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, May 23, 2011

Dapat tag


Terima kasih aliaa, sudi berikan award kat maksu yang dah mula jarang berblog ni ya :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, May 20, 2011

Jenis binatang dan bunyinya

Masa balik ke kampung haritu, dapatlah anakku, si W tu tengok lembu dan kambing secara live. Kalau tak, dia tengok komodo, shark, lion, eagle (eh wah...) kat national geographic (heh heh heh, saya yang show off). Anyway, semasa di kampung, anak aku tu dapat tengok binatang domestik. Lantas dia pun mengajuk bunyi binatang-binatang itu, iaitu....

mbbeekkkkk

untuk kedua-dua binatang lembu dan kambing.

Ala-ala applicable plaks.

Dan spesis itu pun disatukan sebegini,

lembukambing (mbeekkkk)

kambinglembu (mbeekkkk)

ish ush ouch, anak sapale tu?

p/s: di sini aku nak ucapkan terimakasih kpd acuyuhan, aynadys, norlie atas kesudian following blog ini. Maaf ya kat semua followers baru, kita tak dapat nak return back the favour as yet, banyak kekangan lately.

Dan thanks Uncle Syaf, menaik-gredkan blog ni menjadi bahan bacaan umum kemestian buat dirinya :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, May 19, 2011

Temui saya

Hai, salam bahagia buat semua. Assalamualaikum

Bolehlah temui saya di sini... you know what i do


saya menyiapkan lebihkurang 75% dan sekaligus menyuntingnya sebelum ia dapat dikeluarkan kepada anda, of course ada satu dua tersasul dalam penulisan atau apa pun.... hu hu hu . akan diperbaiki.

:D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, May 16, 2011

Kaedah menamakan watak dalam novel

First thing first, terima kasih kepada Azzah dan Nora atas kesudian following blog ini :D



~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Story saya pada kali ini:

Baru-baru ni anak aku si kak ngah buat karangan BI dan mahukan aku mengechecknya.

Selepas checking; aku kata, "tak usahlah guna perkataan pak tam dan mak tam sebagai mak kepada orang kampung yang miskin dan susah itu, sangat cliche-ler". Sebaliknya aku nak berikan nama baru kepada pasangan suami isteri orang kampung yang miskin dan susah tu sebegini, iaitu:-
.
.
.
.
Encik khairul hakimi daniel bin Arshad, dan
Puan Maria Natasya binti Mohd Rashid.


Nak tahu apa jawabnya? "Kak ngah tak setuju!!"

Dia kata nama tu tak sesuai dengan watak!

hhhmmpphhh,.... ya lah... orang susah dok kampung dahlah miskin tegar pula, mana ada peronah punyai nama-nama yang sedap, ek.......

Novel oh novel, segala-galanya indah belaka di dalam novel.

p/s: hhhmmpphh, mood malas datang semula..... hu hu hu

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, May 14, 2011

Penyanyi

Eh! sejak bila pula hazama masuk ke af9? dan kenapa yang cakap sassu itu nama fina?

wah... kena tengok ni!! almaklumlah, dulu masa hazama tersingkir masa prelude, aku minat jugaklah kat dia. Tup tup, entah bila masanya, tiba2 hazama dah jadi peserta pula.

Sungguhlah... aku ketinggalan keretapi.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, May 11, 2011

Kembali

my brother-in-law passed away late afternoon.
i am going back to my hometown.....

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Extra co-curriculum

Anak aku, W, balik bawa borang kebenaran untuk menyertai aktiviti Islamik, sebagai wakil pra-sekolahnya, menyanyi nasyid. Wakil untuk budak-budak 5 tahun.

Bila ditanya, nasyid tu apa? Tak tahu, katanya.... :D

Dan aktiviti extra co-curriculur aku pula, aku dah siapkan 2nd manuskrip novel kanak-kanak, dah beri pada tuan besar untuk kelulusan.

Yang pertama pun masih dalam proses editing. Oh... tak sangka. sungguh lama proses menjadikan idea kepada buku!!! Aku ingat, dalam sebulan boleh settle. Dengan queue lagi.... tak apalah. Layan....

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, May 10, 2011

Peraturan baru bas Rapid KL

Hai kawan-kawan,

Anak-anak aku beritahu yang mereka tak boleh lagi menggunakan perkhidmatan bas Rapid KL untuk ke sekolah pergi/balik, sebab bas tu sekarang or dalam masa 2 minggu ni nak gunakan sistem kad pengenalan pelajar. Ya ke?

Kad Pelajar tu kena dibuat di Pasar Seni. Kalau jalan kaki dari rumah kami di kawasan ulu uluuu uluuuuuu selangor ni, tak tahulah berapa jam nak sampai.

Tidak ada disediakan perkhidmatan buat kad pengenalan bas rapid kl untuk para pelajar di daerah masing-masing yang berkenaan. Betul ke?

Dan kelak kalau tanpa kad pengenalan tu, TAK BOLEH NAIK BAS rapid kl. Wah... dahsyatnya undang-undang baru ni..... Kenapa dengan bayaran 50 sen pergi dan balik tu? Tara untung ka? Kalau macam tu, susah sangat, dengan gaji pekerja, dengan maintenance bas, dengan kenaikan harga minyak di bawah pemerintahan... err..... Well. naikkanlah tambang kepada RM1.00 satu perjalanan. Itu lebih baik dari WAJIB BUAT kad pengenalan pelajar, dan kena dibuat di Pasar Seni, dan aku laki bini bekerja, dan anak aku nak pergi buat dengan sapa? Dan sapa nak jaga anak aku kalau mereka ke KL sendirian untuk buat kad pengenalan pelajar....
..
..
supaya mereka boleh guna bas rapid kl untuk pergi balik sekolah yang jarak perjalanan lebihkurang 30 minit berbas.

!!!

Bukan semua orang mampu sediakan supir dan mobil untuk uruskan hal persekolahan anak.

p/s: i am not laughing, if you may find this posting amusing....

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, May 8, 2011

Kasutnya kotor sesangat














Gelagat-gelagat dak w semasa hari riadah tadika yang diadakan pada 30 apr di rawang.

Tengok kasutnya, hitam!



Anyway, she had fun :)


Thanks a lot to ibuintan, aimy atas kesudian following blog ini :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, May 4, 2011

Bertarikh 1 May 2011

Melayan anak sendiri, dia bukan nak beli buku, dia nak mintak duit nak beli jajan.... adoiii


Melayan customer (alangkah seronoknya kalu dapat tidor.... hu hu hu, penatTTtt)

Anyway, KLIBF 2011 dah selesai, sukses. Petugas boleh balik rumah, tidor :)

Terima kasih kepada geng-geng terbaru, hugs n kisses, idazs atas kesudian following.



Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.