Monday, January 31, 2011

Tiada ruangan untuk syaithoon

Kalau dak w ada diwaktu aku sedang bersolat, aku kena siapkan kuda-kuda kekuatan iman agar lebih kukuh dan teguh tidak terleka dengan godaan manjanya nak berbuallah, nak ajak main panjat atas kudalah, dll.

Biasanya dia hanya mengacau aku sambil-sambil dia berlari-lari di sekitar rumah, colek sana, kuit kain telekung, panjat atas aku masa aku sujud, hantukkan kepalanya kat kepala aku masa aku rukuk, macam-macamlah.....

Malam tadi dia sibuk nak sembahyang sama-sama, dan siap pakai kain tudung warna maroon kesukaan dia tu. Aku pun lepas takbiratul ihram terus concentratekan diri aku sementara dia pula ada banyak soalan, agaknya bila aku tak respon, dia pun mulakan bacaan, termasuklah:

o insyaaawahh, insyaaawah, insyaaawah, you find your way, yea yea
o insyaaawahh, insyaaawah, insyaaawah, you find your way, yea yea
o robbana atina wasakona azabannar
o alaminnnnnnnn
o alaminnnnnnnn
o ya habibi ya mustofa
o guru-guru murid-murid, ibu bapa lalaalalala
o terima kasih cikgu
o mak, mak, cikgu awa tu kan dia baik sangat, mak, mak

Dahlah berdiri punyalah rapat dengan aku ..... duduk punyalah rapat dengan aku, tak ada ruangan langsung untuk syaithoonnn.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saya untuk disewa

sewa untuk membantu dalam hal-ehwal blogging ataupun writings

jum tengok di sini.

Juga jum lihat di tab Projek saya kat atas nun... :)

Anda mencari-cari sabun susu beras tradisional handmade?

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, January 29, 2011

Warna 2011

Terimakasih ya lieynanilaz, atas kesudian follow blog ini :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Instict aku menyatakan yang warna untuk 2011 adalah warna-warna berlawanan, warna kontras. Kebetulan tertengok women's zone, mereka sedang memperkatakan tentang warna dan pakaian, tas tangan, kasut. Dan mereka menyatakan, warna 2011 adalah warna kontras!

Wow! Instinct aku benar!!! TAPIiiiiii, aku lupa nak aplikasikan konsep itu di blog pyjama ini.. hi hi hi

Jum tengok stickers :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, January 28, 2011

Yang mana jadi pilihan

Bila kita dikata disindir diperli dari belakang, apakah kita akan terus tegap kukuh bak bukit yang disalak oleh anjing rottweiler, atau anjing bulldog atau anjing chihuahua?

Ataukah kita akan penyek bak mentimun yang dilenyek oleh durian?

Ataupun adakah kita akan mati bagai sang kancil di tengah-tengah pijakan dan amukan sang gajah-gajah liar?

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Pekasam dan Gelugur



Asam keping memang merupakan 1 bahan utama dalam masakan, tidak sah sesebuah rumah tanpa stok asam gelugor di dapur mereka. Asam gelugor atau nama sainsnya garcinia atroviridis griff yang menghasilkan asid semulajadi Hca - Hydroxycitric secara langsung menambahkan keenakkan produk pekasam dengan suatu aroma yang menaikkan selera!

Sekarang pengusaha pekasam terkemuka tidak lagi tertakluk kepada perusahaan ikan pekasam secara tradisional malah telah menggabungkannya dengan teknologi (bioteknologi) yang disokong oleh R & D selama lebih 7 tahun telah dapat menghasilkan sekaligus mengkomersilkan pekasam pada skala besar iaitu sehingga 3 - 50 tan metrik sebulan.

Ikan pekasam dimasamkan dengan pengembangan rasa masam dari asam keping yang membekalkan rasa masam sambil mengekalkan struktur isi ikan dan hasilnya ikan adalah kurang masin atau tidak masin. Penggunaan garam adalah diminimakan sebagai langkah menyumbang kepada pengawalan kesihatan peminat-peminat ikan pekasam.

Hari ni maksu ingin menyeru kepada peminat-peminat ikan pekasam, keutamaan kepada mereka yang duduk di Lembah Kelang dan juga jika berminat nak jadi pengedar, initial modal amat rendah, iaitu RM100, hanya perlu tanggung kos penghantaran samada dari segi belanja pos, atau penghantaran special dengan menggunakan bas, kereta, keretapi. Boleh bertanya kepada ceritakosong@gmail.com

Jangan malu-malu, ikan pekasam tengah menanti.

Alang-alang menyeluk pekasam
biar sampai ke pangkal lengan
pandang-pandang sudah geram
apa lagi cepatlah pesan

:D

Tanpa Akhlak Rosak Ibadah

Berikan santapan kepada minda dengan bahan bacaan bermutu, dapatkan Solusi, sebuah majalah keluaran Telaga Biru, dengan hanya RM9 untuk Semenanjung Malaysia.Sila buat pesanan dengan emel ke saya, ataupun lawati facebook, My Special Mall untuk tinggalkan komen di sana.

Thursday, January 27, 2011

Mari ambil kesempatan

Harga promosi atau juga saya sebutkan sebelum ini sebagai harga runtuh hanyalah sehingga 31 jan, 3pm sahaja. Mari ambil kesempatan dari harga runtuh ini :)

Dulu saya pernah nyatakan bahawa harga yang ditawarkan untuk hanger tudung 28 gelung ini adalah RM25 untuk satu dan RM22 untuk 5 pieces, kan?

Sekarang, HARGA sudah RUNTUH! yeaaaa! Okey, harga terbaru adalah:

Untuk 1 pieces hanger tudung 28 gelung, harga baru adalah RM17. Terbaik!

Kalau nak order, sila tinggalkan pesanan di kotak komen ataupun emel saya di ceritakosong@gmail.com.

Jangan lupa, wall stickers untuk bilik anak-anak :)

Diet

"Mak, mak nak makan tak?"

Tak, mak sedang diet, maklumlah, nak berhijrah, kenalah anggun jelita gitu, eh wah

"Betul ni mak?"

Iya, mak nak minum air kosong saja

* kriukkkk, krriiukkk, gggrrrrrr * (sambil melayari FB)
kriukkkk, krriiukkk, gggrrrrrr , perut bernyanyi

Dah dekat nak tidur, mata mengantuk dah ni..... pergi ke dapur, "aik?! kosong!? tak ada apa-apa?"

"kami dah makan semua, kan mak kata mak diet"

kriukkkk, krriiukkk, gggrrrrrr, 'ya, ya, mak tengah diet'

p/s: nasib baik juga dorang habiskan lauk-pauk, nasi, dan air kopi, kalau tak, tentu aku postpone diet ini

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, January 26, 2011

Di Oh Aeh

Doakan mak berjaya tau, hari ni hari penting, kataku kepada anak-anak, pada suatu hari, beberapa minggu yang lalu.

'Kenapa mak?', mereka kehairanan.

Dengan dibawa oleh paksu chot, kami mencari-cari tempat berkenaan, tempat yang tak pernah aku kunjungi, dan tersesat jalan. Aku lewat 2 minit dan berlari-lari mencari main entrance. Di dinding cermin, aku melihat-lihat penampilanku, yang mana aku sedari, aku telah terlupa nak pinkan tudung aku.

Terlihat saja notis, tekan loceng, aku pun terus menekan loceng, lama ia berbunyi, tiada siapa datang membukakan pintu, aku baca semula, sila tekan loceng selepas waktu pejabat. Alamak, aku sudah salahlah........

Dengan tersipu-sipu aku menolak pintu kaca berkenaan, assalamualaikum, saya datang untuk temuduga.

'kak, sini kedai, kalau pejabat pintunya di sana'.

Oh... terimakasih, maaf ya, dah lah akak tertekan loceng, dan salah pintu pula.... errr, bila loceng awak ni nak diam, dari tadi dok tong teng tong teng.

'Bunyi tu selama 1 minit kak'.

'Ohh... ya? Hmmm', melangkahkah kaki keluar, aku berjenaka, 'suruhlah loceng ni diam, cukup-cukuplah meraung tu', aku tersengih-sengih keluar dari pintu yang salah, dan memasuki pintu sebenar, sambil berDOA agar semuanya berjalan lancar.

Mereka tertawa ..... uhuhuhu, malu siuutttt

Terima kasih athirah akmal, kerana sudi follow :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Replacement

Just to share, today my replacement is here, so i have to mencurahkan segala macam ilmuan kepadanya..... [teringat ketika aku mengreplace orang dulu, terpaksa main belasah saja, no body was around to teach me, dan budaya aku aku engkau engkau sudah lama diprektiskan pun.....]

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Hasil penyelidikan ringkas

Kerja ini banyak menghabiskan masa di komputer, baca, komen, buat pembetulan, mencadangkan tajuk yang sesuai, memikirkan apakah ia mengikut tema yang ditetapkan oleh syarikat, tiada salah ejaan!

Kena ikut dateline, dan sudah pasti ada tekanan.

Biasanya orang yang terlibat sudah tentu ada ijazah, bachelor, master dalam bidang bersesuaian, tapi adakalanya, bakat juga dipandang dan diberi penilaian sewajarnya.

Peluang sentiasa terbuka dan sentiasa kerusi itu jadi rebutan dan perhatian. Reputasi yang dihormati dan disegani merupakan orang penting...

oooooo.... macam itu kerjanya?

Berdebar-debar

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Lari

Aku melarikan diri kerana tak sanggup lagi? Tak... aku cuma melangkahkan kaki, lebih jauh, lebih jauh lagi.

Sila sesiapa yang suka, memfitnah saya ikut sesuka hati, tambah saja perisa-perisa yang anda gemari, kerana memfitnah ni adalah suatu keseronokan hakiki, sejak azali.

Dan ketawa giggle giggle bila-bila anda suka, dan marahlah melentinglah bila terkena pada batang hidung sendiri

HAR HAR HAR
HAR HAR HAR
HAR HAR HAR

yang penting aku... akan berlalu pergi.

Jum ke kedai :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, January 25, 2011

Don't speak

don't speak
i know just what you thinking
i don't need no reason
don't tell me coz it's hurt

na na na na na

na na na na na

p/s: thanks to iman, kerana sudi follow blog saya ni :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Blog in Pyjama

Asyik buatkan untuk orang, teringin pula nak mekapkan blog sendiri. Ada header lama nak direcyclekan, yang warna kuning tu, yang buat masuk pertandingan cipta header tu. Dulu biru, so sekarang nak bertema earth tone lah...... fikir punya fikir punya fikir, last last jadilah, BLOG IN PYJAMA.... har har har [earth tone konon, kui kui kui]

santek ker idak? aku penin memikiokan konsep, kih kih kih

jum tengok kat sini yang juga saya buatkan, member ni nak tema neutral business concept, tak nak bunga-bunga or blink-blink :)

STICKY pOsT

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tak ada apa-apa

Hubby balik bawa berita gembira, "Mr Sim terserempak dengan abang tadi, dia angkat tangan dan kata, ini tahun ada bonus, hahaha".

Wah, bolehlah kita membeli-belah sikit.

Tadi hubby telefon, pegawai HR panggil dia mengadap, bil telefon company bulan ni tinggi, RM300, kena potong gajilah. Call yang dibuat pada waktu malam, sudah tentu bikinan anak-anak, tak beri susah, sudah diberi lain pula jadinya.

Dah tu dia cakap lagi, bonus dah dibayar dah, aku cepat-cepat tanya, 'berapa bang?'

Hubby pun cakap, 'RM200, tolak duit telefon hari tu dah jadi negatif'.

"RM200 jer? Jadi yang Mr Sim cakap haritu.... adalah lakunan semata-matalah? Nak bagi kita berangan-angan sajalah? Jadi maknanya tak ada apa-apalah? Dari gayanya macam nak beri para pekerja bonus 2 bulan, tup tup RM200 jer? Itu duit beli kopi saja kot... hu hu hu"

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, January 24, 2011

Entahlah

hhhmmmm entahlah

??

entahlah.... ??

??

entahlah

??

?? entahlah

.... entahlah ??

hhhmmmm

entahlah..... ??

ya lah, aku ni semua tak betul, engkau saja yang baik terhormat mulia darah keturunan orang suci

entahlah.........

???

??

?


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Kanibalisme

Terimakasih buat citarasa rinduan, kerana sudi mengfollow :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

W buka album gambar-gambar lama dan marah, "asik pergi jalan tak pernah bawa w, kenapa mak dengan ayah selalu tinggalkan w, mak dan ayah tak sayang w ya?"

Bukanlah, w belum lahir masa tu, kataku.

belum lahir tu apa maksudnya?, w kehairanan

maksudnya w masa tu kecil sangat, mak simpan w dalam perut, jawabku cuba menerangkan

mak simpan w dalam perut? mak makan w ya?

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, January 22, 2011

Ssshhh, RahSIA...

Rahsia si mata lidi dan si hati biskut


ngeeee

tersengih tanpa bunyi

mata tersenyum menipis

membentuk segaris lidi

sebagai objek pameran

sambil sembunyikan

hati biskut mayat

yang remuk dan redam

kerana lama terendam

dalam segeluk airmata

berperisa air mati

Tawar


Jumaat, dalam hujan, 21 Jan 2011, 6.43pm

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, January 20, 2011

Cerita Kosong: Terpesong Tersungkur

Budak 2 orang tu memang berkawan baik, tidak boleh dipisah lagi. Ke sana ke sini selalu bersama. Mereka suka lepak tengok orang bersilat di gelanggang Tok Juah. Kebiasaan mereka balik lewat malam tidak digemari oleh emak Mamat. Makcik Halimah ingatkan mereka duduk melepak di sungai main hisap dam ataupun ganja.

Mamat ni bila bersama dengan Rosli tampaklah keberaniannya, tetapi bila dia seorang mulalah gelabah. Satu malam, Mamat dan Rosli berjalan perlahan-lahan dalam gelap tanpa lampu suluh [ketika itu di tahun 1970an, tiada lampu jalan di kampung mereka] hanya berpandukan cahaya bulan, mereka melangkahi akar-akar yang berselirat sambil mengelakkan dari tersadung batu-batu besar. Rumah batu Pak Hamid berdiri gagah di kanan denai, sementara di kiri denai adalah rumah kayu bertiang tinggi yang hampir roboh menyembah bumi tinggalan arwah Pak Rustam.

Rosli berbisik pada Mamat, rumah Pak Rustam ni keras, sebab didirikan di tapak laluan benda-benda halus. Rumah Mamat adalah di belakang rumah Pak Rustam tu dan Mamat memang tahu tentang kisah itu.

Sedar tak sedar kedua-dua mereka telah pun berada betul-betul di bawah serambi rumah tinggal arwah Pak Rustam, 'Hish!, Rosli bertempik. "Kurang ajar! Kau pesongkan kami juga ya!!!" Rosli menggenggam penumbuk dan menghayun ke arah sesuatu, tampak seperti dia hanya menumbuk angin, 'Mamat, cepat! cepat! keluar dari bawah rumah ni!', arah si Rosli. Mamat yang ketakutan berlari keluar meluru ke arah rumahnya, dan secara tak sengaja terlanggar busut yang berada di kiri rumahnya lalu jatuh tersungkur, dia cepat-cepat bangun mengibas debu-debu di seluar dan berlari lagi ke arah pintu rumah, dengan terketar-ketar dia mengetuk pintu rumah menjeritkan supaya emaknya cepat-cepat membukakan pintu. Rosli dari belakang menjeritkan, "Hoi Mamat, aku nak balik dah, esok siang jumpa lagi!". Mamat hanya melambai-lambaikan tangannya. Antara kedua-dua budak laki-laki itu, Rosli memang lebih berani jika nak dibandingkan dengan Mamat. Itulah kelebihan yang diberikan Allah padanya, dia langsung tidak ada rasa takut kepada kekuasaan hantu syaitan ni, kerana berpegang teguh hanya pada Yang Satu.

Bukan mudah untuk seorang budak lelaki berusia remaja untuk beriktikad sebegitu, sedangkan orang dewasa pun selalu kalah dek kerana lemahnya diri.

Sehingga ke hari ini, rumah arwah Pak Rustam itu, sudah pun lenyap ditelan zaman, sudah didirikan sebuah rumah batu di situ, tapi siaplah, ada ketika-ketikanya, penghuninya, akan menerima tetamu.... yang tidak pun diundang. Usaha memulihkan kerap dilakukan, tapi masih buntu.

[kisah benar, diceritakan semula oleh mak su]

Saya sebenarnya nak ucapkan terima kasih kepada followers #245, 246 tapi saya tak jumpa nama2 mereka, juga terima kasih kepada zulkbo; juga atas kesudiannya following blog ini :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Panjatkan syukur pada Ilahi

Memang bersyukur sangat ke hadrat Ilahi kerana aku dan hubby banyak berbincang tentang nak dapatkan satu lagi kenderaan untuk kami, kerana selepas habis tempoh pantang sepurnama, east memang tak akan meet west.

Ini kerana aku akan ke timur dan dia akan ke barat dan kita tidak lagi boleh berpergian dan balik bersama. Makanya kami memerlukan tambahan kenderaan untuk masing-masing bergerak sendiri-sendiri.

Tiba-tiba, ada seorang hamba Allah menawarkan bantuan, di tika kami amat memerlukan. Syukur alhamdulillah.

Oh ya, pisang! hantar pisaaaanngggg

Referral to entri tentang hantar pisang

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, January 19, 2011

Esok adalah public holiday

kalau datang kerja, boss kena bayar OT, ya... ;)

Agak penat dan stressful, tapi hati maintain, terasa bahagia sambil mengira hari dan detik di dalam lingkungan 1 bulan purnama. Kemudian nanti aku kongsikan, apakah bendanya 1 bulan purnama ni, kecoh jer kan.

Rasa seronok sebab projek buatkan blog untuk rakan lama di IPTA dulu disukainya, marilah tengok-tengok hasil kerja maksu ya di sini, Blog Teh Songket.

Tapi malu pula nak letak blog ini, alah, ini blog cacamarba, dia tu blog bisnes, hi hi hi.

Tengahari tadi menghadiahkan diri sendiri dengan lunch aiskrim tembok.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Squat, Night Companion, Don't Believe

1) Kenapa Shaheizy kena cakap gaya pipi kecut, suara pelik, mulut ala-ala termuncung-muncung dalam cerita ngangkung, adakah semua driver lori begitu gaya mereka?

eh eh eh, janganlah, tak suka tengok bila main actor membawakan gaya pelik macam tu. Pemandu-pemandu lori di dalam KL ni relax saja muka mereka walaupun anak ada 4, 5 orang, tidaklah buat muka dan gaya macam dalam cerita tu.

2) Kenapa [sapa nama dia tu?], Kila? Ila? ambil pendamping malam? sedangkan dia takut masa diberitahu oleh bondanya. Kemudian dia ambil juga pendamping malam sebab suami dia selalu sibuk dengan bisnes. Jadi sekarang ni, apa fungsi pendamping malam tu kat suami dia or kat dia? Dari segi apa nite companion tu membantu dalam hal rumahtangga mereka? Adakah suaminya terasa bagai diikat sehingga sanggup work-from-home? Or adakah nite companion tu bertugas jadi companion fish son kepada si isteri tu?

eh eh eh, ustaz tu dahlah hensem, ehem, errr, typo error. Ustaz tu patut nasihatkan si suami tu, nombor 1 dan 2 bukan keluarga, as a muslim, nombor 1 is Allah, 2 is Rasul Muhamad, 3 is ibubapa and next is immediate family and so on, and so on.

Dah tu, apa nama bomoh tu? cilabela? Janganlah cakap cuma dia saja yang boleh handle, mesti boleh settle punyalah, a'ah, tulis jer tammat.... ek. Dah tu, soalan aku ni siapa nak jawab?

3) Biar betul orang lelaki pun menjerit tengok khurafat!!??

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, January 18, 2011

Maaf

Saya minta maaf kat semua rakan bloggers tak kira lelaki mahupun perempuan awek manis atau abang hensem, saya kurang berziarah lately, sibuk, dan sedang mengusahakan blog seorang rakan sebagaimana saya pernah beritahu dulu, sibuk (dua kali mentioned dah) dan sedih.

Satu purnama itu sekejap tapi amat jauh terasa. Menunggu satu purnama, bagai mengira bulu ketiak. Oops!

p/s: saya akan cuba cari masa untuk berBW, betui, janji, saya angkat 2 jari sambil bertabik hormat {sumpah pandu puteri}

Inginkan 5 perkara

5 perkara yang kita mahukan & kita usaha untuk mendapatkannya:
wajah yang cantik, duit yang banyak, kesihatan yang baik, anak-anak yang cerdik dan berjaya & tidur yang nyenyak tanpa gangguan.

Untuk mendapatkannya cukup mudah, sabda Nabi Muhamad saw,
siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya
dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezeki yang berkat
dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan,
dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak-anak yang bermanfaat
dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak.

[sumber: dari emel]

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, January 17, 2011

Miniature

Aku perasanlah, naget mekdi, keropok, kerepek - sudah jadi miniature sekarang ni, biarpun harga tetap sama.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Jantung hati, Tak perlu tunggu nazak

(baru tambah, terimakasih buat siti_yusran kerana sudi follow blog ini, ngeeeee) :D

Tak perlu tunggu ada saudara, ahli keluarga, rakan sedang nazak untuk baca Yassin ni, dan juga tidak perlu tunggu malam Jumaat juga, bila-bila masa saja pun boleh, apatah lagi, membaca Quran juga adalah suatu ibadah.

Apatah lagi Yassin, sesetengah ulama berkata bahawa antara keistimewaan surah Yassin ialah apabila ia dibaca, tidak ada kesulitan melainkan dipermudahkan oleh Allah Taala.

Sebuah hadis daripada Ma'qil Ibni Yasir berkata, "Al Baqarah adalah rangka. Al Quran diturunkan setiap satu ayat dengan disertakan 80 malaikat dan ayat Kursi khususnya diturunkan khas dari bawah Arsy Allah yang tersusun di dalam surah Al Baqarah. Dan surah Yassin adalah jantung hati Al Quran".

Sepotong hadis Nabi saw daripada Ibnu Abbas r.a berkata: Nabi SAW telah bersabda, "Adalah saya suka kalau surah Yassin dalam hati setiap insan daripada umatku" (riwayat Bazzar, Ibnu Katsir)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, January 16, 2011

Parti sempena tahun baru

Walaupun kita sudah berada lebih dari 2 minggu di tahun baru 2011, majikan di tempat cari makan baru mengadakan parti untuk menyambut tahun baru, bersekali dengan beri hadiah kepada laki-laki pencinta wanita juga perempuan yang telah diundi dengan undi cemerlang.
Kepada sesiapa yang lain yang telah buat kerja dengan cemerlang, bukan setakat cemerlang malahan boleh dikatakan sebagai menguasai bidangnya di samping menjadi bahan rujukan kepada yang lelain TETAPI jika tidak berada di sekitaran mereka yang baik hati dan menyayangi dan ingin menghargai kecemerlangan orang ni, maka dia bakal hanya tinggal melongo dan layan sajalah parti yang disediakan.
(gambar: orang sedang beratur untuk mengambil makanan)
Orang masak mee hoon, kamu makan mee hoon, orang masak nasi dan rendang, itulah yang kamu makan, dan seterusnya untuk tahun depan dan seterusnya dan seterusnya. Kerana pemberian adalah berdasarkan undian, sendiri takkanlah nak undi diri sendiri, nanti dikatakan takabur PULA!

Hanya boleh harapkan belas ihsan jika ada sesiapa ternampak dan sedari kewujudan kamu itu dan kemampuan kamu dalam mempermudahkan hidup orang lain.... itupun jikalau mereka bukanlah orang-orang yang memandang kepada duniawi, tidak takbur mahupun ujub.

Lagi satu hal, macamana nak dapat hadiah cemerlang andainya undi itu hanyalah [mungkin] untuk orang yang sama sedarah sekulit sahaja, yang orang lain ni iaitu orang-orang yang lahir dengan kulit yang berwarna sawo matang dan tidak cukup korum, maka tiada siapalah yang akan mencalonkan apatah lagi mengundi untuknya. Buatlah kerja kamu sampai mati sekiranya sabar kamu adalah gila tebal lagi dahsyat, kalau rasa diperkotak-katikkan sangat-sangat, pandai-pandailah bawa diri, ek...... [?](gambar: orang tengah menonton ucapan pembukaan dan upacara pemberian hadiah)

p/s: selepas dari hari ini, terasa pula ingin menyertai parti/jamuan yang dialunkan lagu-lagu nasyid dari kumpulan nasyid tanahair seperti Raihan, Rabbani.... hhmmm, wishing very hard.

p/s: biarkanlah warna kulit berbeza, asalkan kita menyembah tuhan yang sama dan mendapat petunjuk dari sumber yang sama.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Kemaskan rambut

Baru tambah: terima kasih kepada ferra ferro kerana sudi follow ceritakosong ini :)

Rambut dak w kena gunting.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, January 15, 2011

Teknik yang haram

forward dari emel yang diterima.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Fish Spa, mengundang bencana

Setiap kali membeli-belah di sebuah pusat membeli-belah yang gah di xxxxana Imxxxx, memang aku sentiasa memerhatikan ke sebuah kolam ikan yang berfungsi memberikan rawatan fish spa. Malangnya aku seorang yang penggeli, ditambah lagi adalah penakut, aku tak pernah menghulurkan kaki aku ke dalam kolam spa itu untuk digigit-gigit ataupun diurut oleh ikan-ikan yang ada, mungkin kerana terlebih tengok cerita piranha, memang takut dan terbayang-bayangkan gigi-gigi tajam yang comel dan berkilat-kilat dengan gigihnya menggigit kuku kakiku terus buat manicure pedicure.

Baru-baru ini aku terima emel menyatakan yang 14 buah negeri di USA telahpun mengharamkan jenis rawatan ini. Menurut sejarahnya, rawatan seperti ini telah diasaskan untuk merawat sakit kulit termasuklah penyakit psoriasis.

Menurut Dr Amin Al Amiri dari Kementerian Kesihatan UAE, “Penggunaan ikan-ikan sebagai rawatan boleh mendatangkan mudarat kepada orang ramaikerana rawatan ini boleh menyebarkan penyakit termasuk hepatitis dan AIDS/HIV.”

Tambah Dr Amin, “Sesetengah orang mungkin mengalami penyakit berbahaya dan virus pada luka mereka akan mudah dipindahkan kepada orang lain melalui ikan dan air”, petikan Akhbar Al Khaleej

Walau bagaimanapun, entahlah, memandangkan aku penakut dan penggeli, aku memang tidakpun mengambil rawatan ini.

p/s: tidak suka baca emel forward yang mengandungi berita spam, contohnya tentang owner fb baru-baru ini. menyemak

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, January 14, 2011

Keindahan fauna (wall sticker)

Rama-rama merupakan suatu objek yang biasa menjadi pilihan ketika di kelas lukisan, kini tidak lagi perlu waktu kelas lukisan, rama-rama boleh dilihat di dinding dapur, di dinding ruang tamu, di tingkap berterbangan bebas menceriakan suasana.Bagi peminat kucing, hiasilah dinding anda dengan kecomelan mereka, permata di hati.
Jangan terkejut, ini merupakan suatu saingan kepada para pemelihara burung, ia juga boleh memberikan suatu elemen seni yang menyegarkan di dinding rumah.
Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Jadi betullah? Mengandung

Dah mengandung dah beberapa rakan blogger kita, tahniah buat mereka. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah

Bertambahlah zuriat keturunan, bertambahlah bilangan pengikut Muhamad saw, mudah-mudahan menjadilah zuriat yang soleh, solehah, amiinnn.

Jadinya bila dah mengandung ni, tanggungjawab berat kepada si ibu kerana sedang membawa suatu janin di dalam rahimnya, mengandungkan seorang lagi bakal khalifah di muka bumi ini, mulalah kita menurunkan legasi kita kepada zuriat keturunan kita. Si bapa pula jangan buat tak tahu, banyakkan berjemaah di masjid, banyakkan bersedekah, kuatkan lagi zikir ke hadratNYA. Banyakkan membaca Al-Quran dan rajin-rajinlah menghadiri kelas ilmu. Rajin berpuasa sunat, qiyamullail eratkan di jiwa, bangunlah beribadah malam dengan seikhlas hati agar perbuatan baik itu diikuti oleh zuriat yang sedang dikandung oleh si isteri.

Bagi si ibu pula, janganlah asyik melayan kerenah badan yang sudah pastinya akan mudah penat, jiwa mudah tersentuh, sensitif, mudah terasa, tidur. Ya, ada juga mungkin terjadinya penyakit kuat tidur ataupun berperasaan "berat badan" nak bergerak. Lawanlah sikap yang penuh kekurangan itu untuk membentuk peribadi anak yang dikandung. Selain itu, amalkanlah bacaan-bacaan surah-surah yang memang sesuai untuk dibaca oleh ibu mengandung:-

Al-Fatihah
Ayatul Kursi
Luqman
Yasin
Yusuf
At-Taubah
Al-Ikhlas
juga perbanyakkan istighfar, bertaubat

Tubna Ilallah, tubna ilallah, tubna ilallah

Mulakanlah doa-doa untuk si janin itu dengan permintaan yang elok-elok *berbudi, berhemah, soleh/solehah, cinta Allah dan rasul, menjunjung rukun Islam dengan sepenuh hati tidak berbelah bahagi beradap sopan hormat menjunjung kasih kedua ibubapa, tidak menderhakai ibubapa dan membawa kebaikan kepada masyarakat.

Amalan-amalan bacaan surah-surah yang tersebut di atas tu, adalah buat diamalkan pada sepanjang kehamilan terutamanya dari mula mengandung sebelum ditambah lagi sedikit-sedikit pabila makin menghampiri tarikh bersalin.

* artikel (eh wah) ini adalah atas permintaan seorang rakan blogger :D
Terima kasih untuk permintaan, menyentuh hati.

Saja-saja jer

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.


© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Pagi-pagi terlihat asap

Bermula dengan terimakasih buat MaryaYusuf atas kesudian follow blog ini:D

Perkongsian cerita tentang asap ni sebenarnya macam dah basi dah, agak terlewat, iaitu minggu lepas hari Khamis, di Jalan Loke Yew, kami terlihat asap.Mula-mula kitorang ingat salah satu unit di apartment tepi jalan tu terbakar, lepas tu bila dah dekat sikit dengan tempat kejadian, ternampak man in the mirror wearing mask. Oh... tengah sembur nyamuk. Tapi?! Sembur pagi-pagi? Biasanya nampak mereka ni buat kerja di belah-belah kain petang.


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, January 13, 2011

Babi-Buta

Apabila sesuatu perkataan dilakukan tanpa berfikir dan semberono, orang kata, membabi buta. Tak tahulah bagaimana orang-orang lama memeriksa babi itu, tetapi itulah kepakaran dari pemerhatian namanya.

Dan tindakan yang diambil ni bukanlah suatu tindakan membabi-buta walaupun kelihatan di mata orang lain adalah suatu tindakan tanpa pemikiran. Tak, tak.... semuanya sudah melalui beberapa penapis air filter sebelum dapatnya lampu hijau bahawa it's time to act not later not in the future but it is now. Seminit dua berfikir menjadi hairan membuatkan teragak-agak tetapi sudah diajari bahawa jangan tidak percayai, oleh itu aku bulatkan tekad TANPA sedikit pun rasa was-was.

Filter-filter yang dilalui adalah dream, impian, kehendak, keinginan yang kuat, usaha mendapatkan, tidak putus asa, tiada keliru, yakin, semangat, meneruskan, doa, doa, doa, doa, hajati, hajati, hajati, pilihan, pilihan, pilihan, pilihan, hajat, hajati, doa.

Dan boleh tersenyum semula selepas banyak hari, bulan, tahun, hidup tanpa senyum.

Ya, betul juga kata seorang sahabat blog, itu adalah tanda Allah sayang.

Fuhhh...... sangat mencairkan hati

Terimakasih buat So Shy Lady kerana sudi following, jangan shy-shy lagi ya :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Yang kena pergi vs Yang kena tinggal

lompat bintang.... lompat bintang... lompat bintang... lompat bintang... lompat bintang... lompat bintang. Hoh.... semput!

Eh! nak hantar pisang kat masjidlah

p/s: yang dah tiba masa kena pergi tetap kena pergi, sudah suratan, yang tinggal tu, diharapkan, pandai-pandailah bawa diri

p/s 2: terimakasih asnah58, azlanlin kerana sudi follow blog kita ni ya :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, January 12, 2011

Anugerah Sahabat Setia

Spongebob square pants!! Mana kella tahu maksu suka tengok kartun ni sebab maksu kan geng ngan dak w, hi hi hi.

Thanks kella untuk award yang meriah ni, terimakasih kerana dulu berselisih jalan, sekarang bersembang mesra :D


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Kaki Judi

A gambler, itulah aku yang memperjudikan pelbagai perihal ketika ini

dalam mencari kebahagiaan dan mencapai matlamat kehidupan

* Jum lihat-lihat beg tangan dari Korea di sini, trend warna untuk 2011

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, January 11, 2011

Infiniti

apakah mungkin mereka itu merasakan sengsara dengan keadaan diri mereka sendiri maka yang berikutnya merasakan sengsara juga?, dan apakah

mungkin mereka yang seterusnya itu merasakan sengsara dengan keadaan diri mereka sendiri maka akan menurunkan sengsara yang sama kepada yang berikutnya pula?, dan apakah

mungkin mereka mereka yang seterusnya itu merasakan sengsara sebegitu juga juga dan akan meneruskan pemberian itu kepada yang yang berikutnya juga?, dan apakah

aarrgghhh !!

BIla Nak HaBIS inFINitI ini?

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Jangan risau kerana anda juga dicintai

oleh syaitan apabila anda mempunyai hati yang kotor.

Iaitu hati-hati yang penuh dengan sifat najis seperti pemarah, keji, pendendam, hasad dengki, penakut, tamak. Hati-hati sebegini tidak ada pun ruangan untuk cinta kepada Ilahi kerana ia tidak bersih untuk menerima wadah cinta agung, menampung cinta yang suci.

Layanlah bisikan syaitan.

Layan

layanzzz

layanzzzzzz , seronok kan.... uummmpphh, feel love.

Sumber bacaan: wanita yang dicintai iblis, dari terbitan Darul Nu'man, hasil tulisan Khairul Ghazali

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, January 10, 2011

Pelbagai kegunaan

My Special Mall juga ada menjual bingkai serbaguna dan 2 gambar di atas adalah contoh-contoh kegunaannya. Boleh letak 1 gambar saiz a4 dan bingkaikan mengikut tema-tema yang disukai (senyum, masam, terkejut, merajuk, menangis dan lain-lain). Melekatkan adalah mudah, hanya gunakan selofan tape. Kalau hendak minta dilubangkan supaya senang digantung di dinding cuma beritahu ya, nanti akan diusahakan :D
Bagi peminat kucing, boleh abadikan gambarnya di bingkai ini seperti contoh di bawah.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.
© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Pada suatu tahap

wang ringgit tidak lagi menjadi satu kepentingan di mata [hati] ini. oleh itu antara dua: wang dan kebahagiaan, aku memilih untuk merasakan kebahagiaan

kerana wang yang berterabur tidak menjamin kebahagiaan dan amount yang minimal itu hanyalah berupaya untuk menjadikan seseorang sebagai punching bag instead of a respected human being and to be accepted the way you are

:(

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Dhuha

Menurut suatu ceramah yang disiarkan di televisyen, Rasulullah pernah berpesan kepada seorang sahabatnya dalam sebentuk hadis yang berbunyi:

Rasulullah s.a.w telah berpesan kepadaku dengan 3 perkara, berpuasa 3 hari pada setiap bulan, melakukan sembahyang Dhuha 2 rakaat dan melakukan sembahyang sunat witir sebelum tidur (diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a)

Waktu untuk melakukan solat sunat Dhuha ialah 28 minit setelah matahari naik, sebaik-baiknya adalah pada satu per empat waktu di siang hari, iaitu lebihkurang pukul 10am hinggalah sebelum masuknya waktu Zohor.

Bacaan ayat pada rakaat pertama disarankan untuk membaca Asy-Syams and Ad-Dhuha pada rakaat kedua, jika tak hafal bacalah Ayatul Kursi dan kemudian Al-Ikhlas, jika tak hafal juga bacalah Al-Kafirun dan kemudian Al-Ikhlas dan zikirkan Ya Wahhab Ya Wahhab Ya Wahhab sekurang-kurangnya 40 kali.

Menurut sebuah hadis lagi, para muslimin muslimat yang bersolat sunat Dhuha akan juga mendapat sebuah keistimewaan di akhirat kelak, "Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan, "Dhuha." Maka jika kamu datang hari kiamat kelak, serulah (malaikat) penyeru: manakah orang-orang yang telah mengerjakan solat Dhuha? Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam dengan rahmat Allah" (hadis riwayat Al-Tabrani)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, January 9, 2011

Spending some quality time at Quality

Why do i say it a quality time? Before that, let's see some pictures to ease our eyes.
dak w looking outside [we took rapidkl bus from our place to go to quality hotel, whereby we had to take 2 busses, one is called local bus service and one is i don't know what, maybe unlocal.... ;p] [after which, we had to take train (lrt) to reach the place]

forks spoons and empty plates, not empty stomachs ;D

me and my girl friends, consisting of celebrity chef, vp in a dept, businesswoman, home minister, partly businesswoman and myself, 'the maid in stress' plus dak w trying to make a peace with her fingers :)

Okey, quality time because the reunion really establishing our relationship and rebuilding/rebonding our connection plus giving me some ideas on how and what action to take to move on.

Besides that, who will trust you and your capability if not your friend? Friend who has been knowing your and share the same experience, sitting in the same classroom and went through ticks and thins of some period in the life together.

Life is .... still going on :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Cerita Kosong

Sahaja aku nak bercerita-cerita [macam baca niat pula, hahaha] yang My Special Mall sudah mula mendapat sales.

aku dah dapat dah duit buat blog review tempohari, so sekarang aku nak war-warkan, yang aku juga boleh buat blog review. as a new comer, fee adalah minimal, masih murah giteeww ;p

juga dapat 2 tiket wayang free dari ManggaAds untuk menonton Faster.... oh Dwayne Johnson........

dan bersempena gathering dengan kawan2 lama dari IPTA semalam, seorang member ni yang juga a successful business owner minta tolong aku untuk buatkan sales blogspotnya (later nak downloadkan gambar2)

terasa macam nak berlompat bintanglah, harap2 tak ada orang tengok, takut bumi bergegar... hahaha

Latest! Affordable handbag trendy, cute, sweet dari Korea

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, January 8, 2011

Look who's talking

my heart is talking, and i wanna listen to it... profoundly.

Listen To Your Heart
I know there's something in the wake of your smile
I get a notion from the look in your eyes.. yeah
You've built a love but that love falls apart
Your little piece of heaven turns too dark
(1) Listen to your heart
When he's calling for you
Listen to your heart
There's nothing else you can do
I don't know where you're going
And I don't know why
But listen to your heart
Before.. you tell him goodbye
Sometimes you wonder if this fight is worthwhile
The precious moments are all lost in the tide.. yeah
They're swept away and nothing is what is seems
The feeling of belonging to your dreams
(1)
And there are voices
That want to be heard
So much to mention
But you can't find the words
The scent of magic
The beauty that's been
When love was wilder than the wind
(1)
Listen to your heart..
Mm.. mmm..
I don't know where you're going
And I don't know why
But listen to your heart
Before.. you tell him goodbye

Hujung Minggu

hujung minggu dah datang..... kemas rumah!!!!

p.e.n.a.t
p.a.t.a.h....p.i.n.g.g.a.n.g

p/s: thanks ya bidadari7syurga, atas kesudian follow blog ini :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, January 7, 2011

Usaha

Bak kata seorang usahawan terkemuka dari Perak, 'yang penting adalah networking, networking'.

Dan pakar motivasi terkenal di siaran radio pagi [lebihkuranglah], kita kena usaha nak jadi cemerlang setiap hari supaya jadi cemerlang mingguan. Jadilah cemerlang mingguan supaya cemerlang bulanan, jadilah cemerlang bulanan supaya cemerlang tahunan.

Buangkan pemikiran negatif, berubah, tukar angin, beralih arah, tukar taktik - dalam usaha meraih sales.

Usaha
Usaha
Usaha

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Rasa macam tak nak beranak

adalah tajuk entri dari blogger puterikurekure yang aku sempat nak baca sebentar tadi.

dan di bawah ni adalah jawapan aku:

ekceli boleh gaks mintak tak mo beranak hari ni or tak mo beranak on any other dates yg kita tak berkenan dengan DOA :)

i/syallah boleh, maksu rasa maksu dapat all the dates yg maksu suka or was given dates yg almost mostly likeable kat semua anak2 maksu :)

Open for discussion :)

Ada Wall Sticker Menarik Di Sini

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sokonglah saya.... ok?

"Bang, ayang anje stroberi cupcake blueberry muffin dah tanya kat stesen minyak petronas tu, kalau ada nak cashier atau pekerja am, tapi sekarang tak ada kekosongan".

"Hang gila ka??"

"Bang, ayang anje stroberi cupcake blueberry muffin dah tanya kat pejabat tol tu, katanya nak pakai orang lagi, kerja shif pun shiflah, tak apalah".

"Hang gila ka??"

Dapatkan Bingkai Serbaguna / Multi-usage Frame for your loved ones

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, January 6, 2011

Menangis di sekolah

* Terima kasih Linda, sudi follow blog maksu ni :)

Balik dari kerja semalam, kakak kata w nangis di sekolah. W pun kata dia nangis di sekolah, "sebab cikgu suruh w tukar kelas, w tak nak tukar kelas, w tak biasa tukar-tukar".

Lepas tu aku tanya dia, sekarang nangis lagi tak? nak nangis lagi tak?

W kata, "tak nangis dah, w dah ok tukar kelas".

Hahahhaa, macam-macam peel. Cikgu tu baru buat penyusunan, budak umur 5 tahun dengan 6 tahun nak diasingkan kelas, or macamana entah, suka hati cikgu tu lah.

Lepas tu masa kakak jemput dia semalam, dia kata adik w menyorok bawah meja.

Bila dah rumah pula kami kehairanan dengan goyangan pinggang w, rupa-rupanya dia main hulahup [gelung rotan], buat latihan sebab di sekolah ada main hulahup!

:D

Perlukan hanger tudung 28 gelung?

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tiada Sangsi

ura-ura ini benar
kerana bila serasi sudah tiada
yang tinggal hanya kepura-puraan semata

Dapatkan kad-kad ucapan unik 'handkraf'

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wall Sticker

Produk terbaru yang terdapat di My Special Mall ialah wall sticker yang dibawa khas dari Korea. Ada banyak pilihan untuk rumah anda, bilik tidur, bilik anak-anak, bilik bacaan, dapur dll. Harga-harga yang ditawarkan adalah mampu milik, itu saja yang boleh saya katakan selain dari kualitinya yang memang manthop!! Sila lawati ke gedung, eh wah, My Special Mall untuk melihat-lihat. Jangan lupa untuk meneliti di tab Wall Sticker untuk keterangan lanjut tentang produk ini.

Gambar-gambar wall sticker akan diletakkan beransur-ansur, sila lawati gedung My Special Mall untuk produk terkini.

p/s: terimakasih buat anyss atas kesudian following blog ini :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, January 5, 2011

Saya ingin menonton filem Faster!

Selepas 10 tahun dalam penjara, Driver mempunyai satu matlamat utama sahaja - membalas dendam untuk kematian saudaranya dalam rompakan bank yang tidak sempurna lalu menyebabkan dia dipenjara. Kini bebas, dia memulakan misinya - dikejari oleh seorang veteran polis yang akan bersara dan seorang lagi pembunuh upahan. Bermulalah cerita misteri ini dengan penemuan butiran-butiran baru yang berkait rapat dengan pembunuhan saudaranya, menyebabkan matlamat akhirnya mungkin tidak lengkap......"



p/s: Jomlah kita blogger ManggaAd ramai-ramai menyertai peraduan yang "MUDAH" ini.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Istiharkan PERANG

ke atas keinginan nak minum cendol yang disajikan dengan cendol handmade homemade, di tepi jalan yang penuh dengan habuk debu panas matahari kereta motorsikal, dengan santan yang marvellous sedap pekat berlemak disertakan dengan gula melaka yang telah dicairkan yang mak aaiiiii sedap tak ingat... kerana harganya sudah pun dinaikkan ke RM1.20

p/s: terima kasih mama zara, kerana sudi follow blog ini :D



Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Kerenah

Kan semalam aku ceritakan yang dak w balik dari sekolah sendiri kerana cikgu tadika beri pelepasan awal, aku ke sekolah dan cikgu tadika berkeliling mencari dia dan memohon maaf kerana terlepas pandang.

Sejak dari semalam entah berapa kali aku dah berpesan pada w supaya tunggu di sekolah sampai ada yang menjemput, kakak yang sedang menunggu keputusan spm aku tugaskan lagipun kakak haritu pergi kerja cuma tahan 3 hari saja, terus berhenti tanpa dapat gaji pun. Rugi sajakan.... hhmmm. Tak tahan katanya kerja di kedai baju tu.

W keletihan selepas balik sekolah, tengah tengok kartun pun boleh terlena, siap dengan mengigau, "cikgu, cikgu".

Sebenarnya semalam, kain tudung dia ditemui di tempat parkir oleh seorang budak lelaki, nasib baik budak tu tahu itu tudung w. Dahlah pensil warna yang aku belikan dia buat main masak-masak..... w oh w, kerenah engkau buat mak pening....

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Kaki sudah ingin sangat melangkah

Bismillah hirrahmanirrahim

Ya Allah, tunjukkanlah jalan, berikanlah peluang, dorongilah aku, agar dapatku capai apa yang ku ingini dan inginku lakukan untuk tahun ini dan seterusnya andainya ada kebaikan buat diriku, keluargaku, masyarakatku dan agamaku dalam menegakkan tauhid kepadaMU

Andainya di sana hanya ada keburukan, fitnah, maksiat, kegelapan, kehinaan - jauhkanlah ia dariku Ya Allah, hanya engkaulah yang sangat sangat sangat Maha Memahami setiap keperluan hambaMU.

Amin ya rabbal alamin

( baru tambah, nak ucapkan terimakasih kat iedaimmi kerana sudi follow blog maksu ni :D )

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, January 4, 2011

Weariton Online

Pernah dengar tentang Weariton Online? Ia adalah sebuah syarikat yang menjadi pengedar eksklusif untuk Candy Bra iaitu pakaian dalam wanita yang yang boleh dimakan! Pelikkan, tetapi idea-idea kreatif pereka fesyen tidak pernah berhenti.

Pakaian dalam ini yang dikenali sebagai Candy Bra adalah diinspirasikan dari pusat fesyen ternama di dunia iaitu tidak lain dan tidak bukan, Paris. Gula-gula atau candy didatangkan khas dari Swiss. Ia adalah produk homemade yang eksklusif, dan dianggap sebagai hadiah yang amat unik di Amerika dan Eropah.

Ia menjadi semakin popular dari hari ke hari dan Weariton Online dengan sukacitanya ingin mempelawa anda untuk melihat-lihat di laman facebook untuk mendapat keterangan lanjut juga jika anda ada sebarang soalan: http://www.facebook.com/Wearitononline

Bagi yang mahu mencuba atau ingin menghadiahkan kepada isteri tersayang, anda boleh menghubungi Weariton Online, mereka adalah pengedar eksklusif untuk produk ini. Harga yang ditawarkan adalah RM99 untuk satu dan Super Saving RM168 untuk 2 set!

Apalagi, silalah layari laman web mereka di www.wearitononline.com.

Only Melt In Your Mouth!

Tadika

Janggal rasanya bila anak2 dah bersekolah menengah, tup-tup ada lagi sorang kena dihantar ke tadika iaitu Baby w yang dah pun nak masuk umur 5 tahun. TAk boleh panggil baby lagi dah, dah besar, dan seronok sangat nak bersekolah.

Gambar atas: hari pendaftaran, terus ambil baju sebab dia tinggi dan itu saja saiz yang sekolah sediakan. Pada budak-budak yang agak kecil saiz badan mereka, kena tunggu lagi sehari dua untuk mendapat uniform.

Gambar-gambar di bawah adalah gambar hari ni, hantar pagi tadi.Cikgu kata setiap hari, sekolah akan tamat pada 11.45am, tetapi hari ini rupa-rupanya dapat pelepasan awal, agaknya cikgu pening sebab ada juga anak-anak menangis. Dak w tak nangis, in fact kita tinggalkan dia di dalam kelas selepas setengah jam dihantar.

Aku balik ingat nak sambung tidur tapi tak jadi, dok berbincang dengan anak-anak yang dah besar tentang hal-hal kerja part time, kemudian aku pergi ke pasar membeli ayam nak buat ayam goreng kepsi, tiba-tiba ternampak beberapa parents dah ambil anak mereka dari tadika.

Aku pun terus berlari-lari mak besau ke tadika, tapi w tak ada. Hati memang dah terfikir yang dia akan balik sendiri, tapi ikutkan jugalah cikgu dia berkeliling sekolah 1 blok tu mencari w. Kemudian aku balik, dan w dah ada di rumah tengah minum air, haus katanya.

Memang sengaja nak bagi risau.... kan.

Terima kasih kak zaitun mohamed, sudi follow blog saya :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, January 3, 2011

Take a break

Finally, siap juga dah renovation dapur rumah jiran :)

Tapi ada last minute request suruh lagi, buatkan pula bendul untuk menghalang air dari dapur dari terpercik ke area living hall. Orang tu suka sangat tambah last minute, tambah last minute, tambah last minute.

Paksu chot nak take a break lah.







Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Dapatkan hanger 28 gelung yang memudahkan

Hari ni nak bawa w ke tadika untuk pendaftaran.

Sebelum tu, semalam sempena masuk ke tahun baru ni kan, aku pun berkemas-kemaslah sikit almari rumah dan sebagainya, mulalah mata ni sakit semacam tengok item-item yang dah memenuhi wardrobe.

Alangkah baiknya kalau ada bantuan magik seperti hanger 28 gelung ni.Kemas sikitlah wardrobe ni dah..... Bagus juga ni, macam-macam boleh digantungkan, kain tudung, tudung awning, selendang, stokin, tali leher dan macam-macam lagi barang-barang kenit-kenit loose items. Kalau dah gantung di satu tempat, mata pun tak sesak lagi dah :D

Nak dapatkan, boleh tinggalkan mesej inbox ataupun emel saya di ceritakosong@gmail.com.

Harganya adalah RM25 untuk satu, ataupun RM22 untuk lima.

Kadar bayaran pos yang kena ditanggung oleh pembeli ialah:
1 unit RM 6 (EM) / RM 9 (WM)
2 unit RM 9 (EM) / RM 12 (WM)
3 unit RM 11 (EM)/ RM 16 (WM)
4 unit RM 14 (EM)/ RM 20 (WM)
5 unit RM21 (EM)/ RM33 (WM)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, January 2, 2011

Wishlist 2011

Sebelum bercerita tentang wishlist, aku nak ucapkan terima kasih kepada aiyn kerana sudi follow blog ini :)

Sebut tentang wishlist, aku terfikirkan azam, ia macam lebihkurang sama saja, kan.... Sebenarnya aku adalah orang yang tak biasa berazam, lagipun nama ayah pun bukan azam, hi hi hi.

Walau bagaimanapun, impian aku di tahun 2009 agar aku dapat simpan duit untuk surviving tanpa gaji pada tahun 2011 untuk lebihkurang 4 atau 5 bulan. Kerana aku ingin berhenti kerja. Malangnya jikalau itu adalah azam, langsung seposen pun tidak terlaksana, malah keadaan kewangan terasakan bagai bertambah buruk dan teruk dari hari ke hari, mungkinkah kerana anak-anak yang bersekolah menengah ataupun kerana kebodohan aku menyusun atur kewangan ... ?? Kecewa memang kecewa. Bukan saja kerana keadaan kewangan yang teruk, tetapi yang menjauh pun ramai, dan mengata pun ramai kerana tahap kemasyhuran semakin menyusut disebabkan oleh faktor kewangan yang menurun.

Walau bagaimanapun sekadar melayang angan-angan kosong, wishlist aku ialah:-
1. nak dapatkan kamera digital 2ndhand [cukuplah]
2. nak ikut orang ambil gambar wedding
3. nak beli oven untuk kaklang lebih maju dalam minatnya [buat cakes dll]
4. nak lebih aktif dalam bidang tulis-menulis dan nak buang malu untuk aku menghantar karya ke media cetak
5. nak promote My Special Mall dengan lebih-lebih lagi juga nak tambahkan barangan.
6. NAK BERHENTI KERJA dari tempat cari makan sekarang ni, biarpun terpaksa engkar kepada banyak permintaan menyuruh aku kerja sampai mati di situ kerana kalau aku teruskan juga, aku bukan saja mati sebagai pekerja, malah mungkin jadi gila!!

Sebagaimana tahun-tahun sebelumnya, banyak perkara sekadar tinggal angan-angan saja dan untuk diketawakan pabila dikongsikan....

Arrgghhh, feeling so bad oready.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, January 1, 2011

Kerja renovation: sinki

Tuan rumah dah letak barang-barang dia, so far dia happy dengan hasil kerjatangan paksu chot. YES! Thank you Allah.

Seterusnya, bolehlah siapkan sinki pula.

Sambil tunggu simen kering, boleh buat kemasan untuk lantai yang tuan rumah suruh buatkan, untuk dia letak mesin basuh dan peti aisnya dengan tiles warna biru pekat.

Sementelah bercuti kerana meraikan kejayaan pasukan Harimau Malaya yang menjulang Piala AFF Suzuki, dan cuti tahun baru 2011 - aku terpaksa menjadi office gegerl berulang ke kedai membeli simen, tiles bentuk curve yang tak cukup dan lain-lain. Kenalah aku paw duit dari paksu chot nampaknya ni .... ;P

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Berkorban apa saja harta ataupun nyawa

Terima kasih PM sebab beri kitorang cuti pada Jumaat 31 Disember, aku mengambil kesempatan untuk bawa anak-anak beli baju-baju sekolah, last minute, syukur sebab dah dapat duit renovation dari jiran (haritu dah diberitahukan di dalam earlier entry) :D

Nampak macam kami ni tak prihatin tapi beginilah ceritera hidup kami.......

Setelah kaki penat, belanja pula mereka makan-makan.

Ini adalah budak yang sedih kerana sudah diberi last warning yang kedua terakhir agar tidak lagi minta susu dalam botol, dah nak sekolah dah, kena berhenti menyusu botol.
Buatlah muka sedih, mak tak simpati pun....wakakakaka

Kemudian singgah ke kedai buku sekolah membeli buku-buku, beli sekadar kemampuan dan dah janji dengan anak-anak, akan belikan lagi kelak. Lagipun tengok pada masa kakak masih bersekolah dulu, beli buku banyak-banyak, last-last kosong saja sampailah habis tahun. Buku-buku ni bukan apa, naik ketua baru, dia pun suruh beli buku gaya baru, naik pula ketua baru, suruh pula beli buku gaya baru yang lain - katakan saja sudah tukar polisi atau sudah tukar silabus.

Hmmm, biasalah tu.

SELAMAT TAHUN BARU 2011, moga kehidupan anda lebih baik lebih baik lagi setiap hari.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.