Thursday, October 20, 2011

Bahasa Universal

Kalau bercakap dengan anak aku si w tu, memang gelak aje lah.... umurnya 5 tahun, tapi bercakap macam orang besar... masa dia kecik-kecik banget dulu, aku memang tak ajar dia cakap pelat. Tapi cemana pun, w tetap ada mengeluarkan perkataan-perkataan pelik seperti:

sabak berenang = sabak bernam
padang bawang = padang awam
pakok = kapak
celit = cekik
sampai = sambil

dan lain-lain.... tak ingat dah. bila dia cakap je kita tergelak, tapi seboleh-bolehnya tak mo gelak beriya-iya, nanti dia merajuk... hehehe


p/s: saya belum sempat nak jenjalan kat blog kawan-kawan semua, semuanya.... huhuhu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

17 comments:

miloais said...

bebudak ni... kita tak ajar pun... dia akan pelat jua kak....
my kids pun sama juga...

shipas = kipas / lipas
awong = along (kakak sulung)
bampu = lampu
mak yong = mayong

macam2 lah...
kalo dengar depa bercakap
boleh gelak guling2 kekdahnya...

♥ manje ♥ said...

tahniah maksu... manje dah dapat novel tu masa hari rabu hari tu lagi... :D ~

atty's said...

kdg2 budak2 nie dia pelat dgn sendirinya kot..aty insyallah anak2 semua tak pelat

tahniah maksu ..

ejaMaria said...

takpe... benda2 tu akan jadi kenangan seumur hidup...

saya sendiri suke sakat anak pasal cara dia bagi salam - talalattummm... tapi skrg dia bagi salam dah betul pun... ;p

Kakzakie said...

Adik w sebenarnya pakai dengar je bukan pelat.:)

Mak Su kenapa tak nak tepek gambar novel kanak-kanak tu kat N3 ini. Anak kakak dok menunggu dan bertanya apa tajuk. Mana tahu dah sampai di Badan Book Store kami di Plaza Angsana JB...

Me, Myself and I said...

tahniah MakSu..teruskan tarikan pena tu tanpa henti (even skrng ni perlu hentak2 jari atas keyboard)..heheh

Aku Ibu Muda said...

itu umur 5 tahun kan maksu

anak sy yg 2 tahun 10 bulan ni lg jenuh nak faham

masih tak dpt lupa macam mana bersungguh-sungguh dia mintak cucu mak ani....

rupanya susu lemak manis! hehee

*SiRibenMerah said...

wow.. buat kelas la dik.. aunty pon nak belajar jugak neh.. muleh?? hehehehe

CuTeMiUt78 said...

hik..hik..hik.. sepesen ngan mirul.. ckp dah mcm org beso..tapi ada gak certain perkataan yg lain skit sebutannya

shasha said...

Mak su..kalo di ulang cetak dpt komisyen ke royalti ke?? Hehheh..

kasihibu said...

air seksi - air sarsi
heheheh..anak anak...

Tihara said...

haha..kelakar la dak w ni..saya plak paling ske anak buah saya sebut pertama tu ketama..saya ada selit dalam entri GA baru2 ni..


Congrats maksu..murah rezki maksu aminn :)

Daddy Ziyyad said...

tahniah maksu!! dah 200 copies..OK tu...

HEMY said...

tahniah mak su..tahniah...moga lebih sukses ye..hehehe

anak pelat mmg sonot layan comey..tp risau gak terpelat smpi besar..hehe

Faaein Talip Roy said...

wahh.. bestnya maksu.. lepas ni ajar saya tulis novel.. teringinlah.. hehehe.. =]

zue said...

nama nya pun masih kanak2..ada tu dah sek rend pun masih pelat lagi.

PinQib said...

wah.. tahniahh
i'm happy 4 uuu..
mesti banyak maksu dapat royalti kn??