Thursday, August 25, 2011

Tips penulisan lagik

Menulis, melukis, membedah orang, mencabut gigi orang, memfloss gigi sendiri adalah skil anugerah Ilahi. Termasuklah skil-skil yang lain seperti juga memasak, buat air kopi yang sedap, menaip laju tanpa error. Oleh itu, bermohonlah kepada Nya agar diri kita diperkayakan dengan skil-skil yang bersesuaian dengan diri kita. Dan biarlah supaya ia adalah untuk kebaikan manusia sejagat. Insyallah.

Mengenai nak mula menulis, para otai novelis esp. sasterawan negara kata kena baca banyak-banyak buku sekurang-kurangnya 100 buah buku sebelum memulakan penulisan. Saya kata every 10 years in your life, banyak 100 buah buku and + +. Dan another 10 years tu, baca lagi 100 buah buku and + + dan seterusnya.

Buat latihan mengembangkan ayat, sebagai contoh. Kita buat ayat dengan menggunakan perkataan kereta. Dari kereta mungkin boleh nampak warna, hala tuju, pemandu dan lain-lain.

Contohnya: shasha memandu kereta volvo merah yang baru dibelinya ke low yat, kerana dia ingin membeli beberapa aksesori komputer. dia memarkir keretanya dekat isetan.

:D

p/s: terima kasih saye tecik sebab sudi follow blog ini.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

10 comments:

Aku Ibu Muda said...

tips yg berguna ni maksu...boleh jugak pakai utk buat entry kat blog kan:)

rasp said...

mmg berguna tips nie sis...
thx for sharing...

Selamat Menyambut Aidilfitri..
Maaf Zahir Batin ....

shasha said...

Uikss!! Tak pasal pasal saya glamer!!

Kakzakie said...

Kakak rasa peluang kakak dah tak adalah mak su. Cita-cita tergendala dah. hihi....

zue said...

rasanya dari kecil sampai ketua dah lebih 100 buah buku dibaca tapi cam gitu gak...maknanya 'awak tak ada bakat dlm penulisan...baik awak beli aje buku2 yg brlambak2 dipasaran.'

mmg pun zue suka beli dan baca kurang :)

maksu..jemput kerumah amik kad raya.

Daddy Ziyyad said...

Bagus tips ni...dulu time sekolah selalu kena buat karangan guna set beberapa perkataan yg diberi..

ckLah said...

Salam aidil fitri maksu...

تقبل الله منا ومنكم صالح الأعمال

Silbiabigail said...

Selamat Hari Raya Aidil Fitri. Mohon maaf atas salah dan silap, mana yg tersinggung rasa... Semoga berbahagia selalu..!

gedek! said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin, mak su!

one said...

Salaam,
Ya rabbi,lama xde khabar,sihat sefamili? (adei rasa cm nk nyanyi lagu raye lak)
ingatkan entri balik Pilah, rupanya buat ayat kereta. Ini ayatnya moksu:
Pandulah kereta dengan cermat, ingatilah orang yg tersayang, anda mampu mengubahnya!