Friday, August 12, 2011

Nak menulis jugak....

Maksu tak pernah menglistingkan bidang penulisan di dalam hobi, mestilah dokter, loyer dan majistret sajork. nak tiup seksofon tak brani, sebab takut kalu nyonya sabariah mansur dengar... hik hik hik.

Anyway, kita tak tahu until we try, so nevertheless you don't know how to write, but at least you can compose decent sentences itu sudah kira memadai as a beginner. sehari sehelai lembar benang ayat banyak hari berlembar-lembar benang ayat.

Mula-mula sekali of course kena ada keinginan untuk mencuba, sudah cuba lalu dibuat. sudah buat lalu dikemaskinikan. Sehari mungkin siap satu page or 2 pages, pantang ada idea cepat-cepat dicoretkan di note book.

kemudian dah sampai kat rumah, dah relax-relax, keluarkan balik dan perkembangkan idea itu.

ini petua dari ramai otai-otai novelis, bukan dari maksu, maksu cuma kongsi saja kat sini.

cukup dulu buat masa ni.... sebab idea maksu pun kureng. hahaha

nak tahu tak? karya pertama maksu adalah berbentuk dialog lucu keluar kat suratkhabar apa ntah di tahun 1980an. Itulah yang pertama dan yang lucunya, ia dikeluarkan sebanyak dua kali. Of course, tiada bayaran pun. cuma excitement aje lah.

terima kasih buat anganrahman atas kesudian follow blog ini :)

20 comments:

aNIe said...

Maksu...dulu akak ada menulis cerpen...hantar pi majalah mana tak ingat...tapi tak kluar pun.. pastu malas menulis...idea kadang ada tapi bila kemalasan dah melanda...semuanya beterbangan...hehehe

ejaMaria said...

kadang-kadang mmg nak menulis (kononnya)... tp selalu rasa gaya bahasa saya tak best... tak yah la tulis...

zue said...

mmg dari zaman sekolah tak pndai mengarang tu pasal bm dpt teruk...tapi suka baca novel (dah x trkira)

makdara TERdiva said...

selamat berpuasa maksu :)
semoga ramadhan ini memberikan 1001 keberkatan buat kita

rasanya ada tak murid2 sekarang letak cita2 sebagai BLOGGER??? hehehe

MOKCIK AZWA said...

Masa muda remaja dulu rajin hantar puisi la petua la ke majalah2 hahaha..masih teringat ke'over excited'an bila petua yang dihantar disiarkan di majalah.. lepas tu dapat pulak hadiah hamper penuh dengan shampu, losyen etc. etc..

sekarang masih selalu mengarang.. bukan novel, tapi hujahan yang berpuluh2 muka utk dikemukakan di mahkamah hehehe..bayaran takde, cuma kepuasan. Mungkin satu hari nanti nak mengikut jejak Tuan Zabidi Mohamed beks senior saya yang kini berkecimpung dlm bidang penulisan..

Rozali said...

Assalamualaikum Mak Su

saya tulis biasa pun banyak silapnya....he he

SELAMAT BERPUASA

Wassalam

shasha said...

Tips tips...best best

Intan & The Boys said...

maksu, kongsilah karya pertama maksu tu kat sini. NAK BACA!!!

jedi said...

tulisan mak su memang menceriakan

julietchun said...

cepat2 la buat novel, saya pasti beli :D

gadisBunga said...

saya minat menulis. cikgu saya dulu pun suruh saya menulis.

tapi masalah saya adalah selalu buat projek tergantung. last2 tak sambung. hihi~

kella said...

haa.a.a maksu mesti boleh! =)

Uncle Lee said...

Hi Mak Su, just write from your heart and you'll be fine.
You have a nice weekend and keep a song in your heart.
Lee.

Kakzakie said...

Kakak sekarang dah malaslah mak su dulu kakak selalu hantar ke majalah cermin dan variasi. Dapatlah majalah free 2 bulan... Dulu matlamat nak duit atau majalah free kerana masih belajar tak cukup duit...:)

LiFe KaMi said...

kami pula kurang bab menulis ni tu yg nak keluar entry panjang2 agak sukar..hehe

Cikgooden said...

karya aku juga pernah tersiar..tetapi bukan dalam bentuk tulisan..


berbentuk kartun..hehehehhe

Tihara said...

mmg seronok kan kalo tulisan kita kua dlm suratkabo or mag :)

DrSam said...

Salam Ramadhan al-mubarak Mak su. Tip yang baik ni. Kalau tak menjadi halangan boleh juga mak su anjur workshop untuk blogger yang berminat.

Citarasa Rinduan said...

maksu.
rindunya nak singgah sini, ayu belum check akaun..
hehehehe. sibuk lah maksu
namun, ayu tabik toing2 pada maksu..
penulis adalah y kreatif tau..

Silbiabigail said...

susun perkataan jdkan ayat.. pastu tulis di atas kertas.. jadilah kita penulis..