Sunday, August 7, 2011

Berminat nak menulis novel tapi tak berani?

Jangan risau, maksu kan ada.... he he he [sambil gelak-gelak angkat kening macam ala-ala gatai-gatai gitu..... wakakaka]

Begini, sesiapa yang berminat nak mencuba-cuba bidang penulisan novel untuk pembacaan kanak-kanak yang ada pengisian pengajaran, bolehlah contact maksu untuk hantarkan manuskrip. Patah perkataan tu tok sahlah patah-patah sangat sebab susah maksu nak luruskan balik... hahaha, TETAPI adalah lebih kurang 10000 - 11000 patah perkataan. Sebanyak lebihkurang 9 bab atau 10 bab.

KALAU tak buat bab, nanti saya babap.

cara begini bagus untuk orang yang baru mula nak menapak di bidang penulisan novel kanak-kanak, yang baru nak mencuba-cuba mengasah bakat.... talk to me :D

ceritakosong@gmail.com

Okeh, and finally, i would like to thank yayashimano atas kesudian follow blog ini :D

28 comments:

fizz said...

salam maksu,

maaf sangat-sangat, lama sunggh tak jejak sini, kebizian dengan urusan dunia.

Saya nak nak, tapi nak tulis novel cinta, boleh dop? hahaha bunyi ayat gatal kan...takdela maksu, saya ni mmg xde kepakaran lgsg dlm penulisan ni, baca novel sukalah :D

sayangsayangibu said...

alahai maksu kalau sya baru nak tulis sebaris dua dah mati ayat, inikan 1000-> alamat ntah jadi apa apa tah hehehe...

M@M@ SH@RIDZ said...

kureng bakat la mak su, kalu nak draf surat kat ofis pun betulkan ayat.

shasha said...

Berminat berminat..nanti kita email kat mak su ek

Faaein Talip Roy said...

teringin jugak.. tapi tak ada idea lagi.. huhuhu..

Myn Annisa said...

nanti aku try antar...tapi bila tak tahu...hehe

Yan said...

yan ade satu novel... tp bukan kanak2la.. kire remaja or lebih tepat lg cinta... novel tu dah siap.. tp asikla nak digubah2.. last2 malas.. huhu

dulu penah kot tulis novel kanak2.. tp cam budak2 sangat.. kelakar.. kisah persahabatan.. yan tulis ms lepas2 abis spm... tah mane tah novel tu pegi hahaha

Cik Anita said...

salam mak sue.

memang teringin sangat. then pernah karang pun. last2 simpan dalam lappy je. bila lappy kena curik abes la semua hasil tulisan. huhu

Mak Su said...

fizz, sayangsayangibu, mama sharidz, sahaha, faein, myn, yan, cik anita - tq sebab sudi respon. kalu novel tema cinta, mak su mintak mahaplah. nampaknya jauh panggang dari api, hahaha. tak dapek den nak nolong. tapi novel kanak-kanak memang leh usha kat tempat maksu kerja ni.

buat pengetahuan, kadang2 bakat tu ada, tapi tenggelam. bila kena desak, barulah ia keluar. errr... kot. hahaha.

anyway, meh ler terai. maksu yang tak pernah tulis novel pun dah berjaya siapkan 2 manuskrip novel kanak-kanak. so, anybody can be a writer babe!!

cikceriacorner said...

salam maksu..

selamat berpuasa..novel untuk kanak2 ye maksu..

nak..nak...berminat gak..nanti kalo berjaya siapkan sy emaik kat maksu ye..ada dateline x?

miloais said...

berminat - tapi tak reti... camne maksu???
tolong ajarkan bleh tak???
serious ni!

Mak Su said...

cik ceria, dateline tak ada.

miloais, mula2 kenalah baca 100 buah novel dan lain2 bahan bacaan utk dapatkan feel. baca dnegan penuh perasaan ek ;P

Aku Ibu Muda said...

Boleh try ni :)

jumlah novel yg sy baca pun da lebih 100 kot...hehe

Mak Su said...

aku ibu muda... hahaha, jom :D

♥ manje ♥ said...

manje nak 'try' maksu... nak antar mcmane eik? ~

jedi said...

xbrape nak ada bakat la maksu

Tihara said...

novel cintun takleh yer..hehe..nk try maksu..boleh tk ?

Faaein Talip Roy said...

ada.. masa nanti nak terai.. tunggu saya cuti 4 bulan.. inshaAllah ada idea.. nak juga menyelit sekali..

zino said...

boleh asah bakat ni hehe

Mak Su said...

manje - pos boleh, emel pun boleh

jedi - kita tak tahu until we try :)

tihara - tak leh, nanti bos rejek

faaein - okie dokie

abg zino, apo tunggu laie?

sahromnasrudin said...

maksu punya penulisan msti hebat lah..kami percaya akan maksu :-)

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

maksuuuuuu..kina dtg nie.

kina dulu suka jugak tulis novel.tapi itu dulu lah.... skrg suka baca jer.

semOga kali nie ramai yg nak try buat nOvel kanak² pastu bg kat maksu...

fa10 said...

wow... peluang keemasan ni, tapi... saya tak pandai menulis la!!!! uhuk uhuk uhuk

Kakzakie said...

Kalau dulu sebelum punya anak kakak memang suka menulis (cerpen/puisi) sebab nak duit. Sekarang kekangan masa tak dapatlah nak buat walau dlm hati memang minat sangat...:)

akira|suri said...

serai buat layout baru ke?

selamat maju jaya. :)

halila Ibrahim said...

Hai maksu... saya berminat la.. cuma nanti bila saya dah boleh draff saya akan email maksu key..

halila Ibrahim said...

Hai maksu... saya berminat la.. cuma nanti bila saya dah boleh draff saya akan email maksu key..

Mak Su said...

akirasuri, iya

halila, okey, emaillah :)