Tuesday, June 28, 2011

Tulisan Ringkas

Assalamualaikum, maksu ni bekas tukang bancuh teh. Iya... tak caya sudah. Salah-satu matapelajaran kat sekolah yang agak tinggi tu ialah trengkas, i.e tulisan rengkas (ejaan lama)

Di alaf baru pun ada juga tulisan ringkas, jangan ingat tak ada, biarpun orang dah tak bertrengkas more often lagi dah... orang dah ada tape recorder. Contoh-contoh tringkas alaf baru yang biasa diguna pakai (alah, biasalah... kita ni kan berdewakan barat. Oops!!!) (marah ker? ahaks)

TGIF, OMG, WTF dll

dll tu dan lain-lain, bukan something yang weird ya....

'pm' private message
'ym' yahoo messenger
'mm' mmmm mmmmm
'hm' hhhmmmm mmmmm
'gm' ggrrrr mmmmm

err, those are penings ;p

p/s: terima kasih kepada Khairul, cinnonet dan wannebutik atas kesudian following blog ini :D

15 comments:

*SiRibenMerah said...

SMTI- saya membaca tampalan ini.

hehehehe...
grrrr, OMG..

Rozita said...

hahaha
itu bahse dunia skrg..
adakalanya, aku pun tk bape nak paham. maklum ler, aku lahir zaman baru merdeka dulu. skrg kita dah dijajah kembali tnpa disedari

Acik Erna said...

mak su dah nak ringkas sangat..lepas tu tak boleh baca..akak le tu.

Mr feckry said...

OMG tu tak bagus la

Aku Ibu Muda said...

mcm2 singkatan dah skang ni maksu :(

^ Uncle Syaf ^ said...

yeah...zaman la ni, ade je bahase pendek cam ni...kekadang tak paham gak..he3

gadisBunga said...

OMG, DAFI!

itu ayat pendek bagi 'sepah sangat besttt!!'.

aci tak? ngeee~

en_me said...

OTL.. mak jgn dok sodey2 tauu.. uhuhu

m i n e r a l . . . said...

kawan saya ade tulisan short yg baru..AAK = ada aku kisah . . . hahhaha macam2 skrg nie...

insan marhaen said...

ada satu blog yang tulis guna bahasa sms. Last sekali IM disable blog itu dari link.

Buat letih otak IM membacanya.

shasha said...

Hehe..bak kata bro mazidul..SMTI

mamai said...

belajar juga trengkas masa dulu2 tu tapi jadi terlalu ringkas sampai tak faham hahahaha

rATu kEBaYA said...

pernah blajar trengkas.. susah betul nak sambung2 sampai sekarang fail trengkas.

Kakzakie said...

Dulu kakak masa tunggu result SPM ada belajar trengkas. Bukan OMG (oh my god) tapi makan jadi mkn buat jadi tulisan macam cacing gitu....

CuTeMiUt78 said...

eemmm bahasa cenggitu kan.. budak2 sekarang guna... kadang2 tu langsung tak faham