Friday, May 20, 2011

Jenis binatang dan bunyinya

Masa balik ke kampung haritu, dapatlah anakku, si W tu tengok lembu dan kambing secara live. Kalau tak, dia tengok komodo, shark, lion, eagle (eh wah...) kat national geographic (heh heh heh, saya yang show off). Anyway, semasa di kampung, anak aku tu dapat tengok binatang domestik. Lantas dia pun mengajuk bunyi binatang-binatang itu, iaitu....

mbbeekkkkk

untuk kedua-dua binatang lembu dan kambing.

Ala-ala applicable plaks.

Dan spesis itu pun disatukan sebegini,

lembukambing (mbeekkkk)

kambinglembu (mbeekkkk)

ish ush ouch, anak sapale tu?

p/s: di sini aku nak ucapkan terimakasih kpd acuyuhan, aynadys, norlie atas kesudian following blog ini. Maaf ya kat semua followers baru, kita tak dapat nak return back the favour as yet, banyak kekangan lately.

Dan thanks Uncle Syaf, menaik-gredkan blog ni menjadi bahan bacaan umum kemestian buat dirinya :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

14 comments:

shasha said...

Sian budak2 skang ek..nak tgk ayam ke itik ke lembu ke..kena gi zoo baru dpt tgk kan?? Saya dulu kecik2 tgk belakang rumah atuk je dah nampak ayam itik angsa..

aNIe said...

Heheheh....sama je bunyiknya...

^ Uncle Syaf ^ said...

ha3,,budak2 bandar cam tu lah..ha3
cube die satukan bunyi ayam ngan itik lak, camno bunyi eh tu mak su...


ha3, btw thanks mak su.. Ini satu penghargaan sebab sokong blog uncle selame ni.. :)

kakpah said...

dah lamo lak tak nengok kambing mo lombu ni...

wifenavy said...

Ce tunjuk ayam ngan itik lak Mak Su.. diorang nak bunyi kan cam apa pulak?

Cik Pah said...

nasib baik kat umah mama saya masih ada lagi orang bela ayam.. cuma itik , lembu n kambing tuh takdelah.. tapi cik meen kalau nampak burung pun mulut dah nganga luas..hahah..

Kakzakie said...

Kalaulah adik w datang kampung kakak mesti happening lagi sebab ayam,itik, angsa, turkey bentuk lebih kurang sama tapi bunyi semuanya jauh berbeza....

daddyzkool said...

itik dengan angsa..susah nak jumpa sekarang ni...dah kena makan...hehe

Citarasa Rinduan said...

wah..
samalah kalau ayu balik kampung.. sure nak jumpa binatang peliharaan...


PS: bunyinya ala2 sama eik??

zino said...

maksu..
anak abang bila memula dulu di tunjuk batang padi terkejut beruk .. entah apa rupa lah pokok padi dalam fikiran dia org macam pokok doreyan kot hehe

Acik Erna said...

mak su..anak akak dulu pun macam tu..dah la bunyi sama..kambing dikatanya baby lembu..

hani@debumelukut said...

anak bongsu akak masa dia kecik dulu,takutkan ayam.bila balik rumah mertua ada ayam depan rumah langsung tak nak kuar rumah..

sahromnasrudin said...

camne nak bezakan bunyinya maksu huhuhuhhhh

wahida said...

anak2 saya pun mcm tu, kalau balik kampung baru dpt tgk secara live binatang2 tu...huhu...