Friday, February 11, 2011

Metabolisme

Anak kat rumah ni bercerita, dia hairan dengan tubuh badan kurus cekeding seorang kawan lelaki di sekolahnya, makan 2 pinggan nasi setiap hari di sekolah, tapi badan kurus melidi.

Aku katalah, "itu tanda metabolisme dia tinggilah tu".

Metabolisme tu apa?

Metabolisme tu maknanya kerjanya asyik berxx saja.

Oh...? ya ker?

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

13 comments:

miloais said...

yg simple : proses dalam badan utk penukaran lemak - protin - karbohaidrat menjadi tenaga

hiks

jadik cikgu sekejap
kononlah kan!

Daddy Ziyyad said...

~heheh..separa betul tu..

kena check juga, kot2 lah budak tu ada penyakit hyperthyroid, yg mana mmg metabolisme nya sgt2 tinggi..so, badan kurus cekeding, walaupun nafsu makan kuat!

Sari Yusa Ibrahim said...

nak tanya plak, berxx tu apanya? hehehe..
mak su, kuala juru tu dekat Juru, Pulau Pinang, kat tanah besar

Mak Su said...

miloais, thanks for the correct info :)

daddy ziyad, oh... ada gaks masalah lain?

tq sari yusa :), jauh ler plaks dari tempat saya

Ila said...

bestlah klau metablolisme tinggi...mkn byk ttp kurus...huhuhu...kan best kalau ila metabolisme tinggi...ahaksss

Kaseh said...

haha saya mau punya metabolisma mcm kanak2 di sekolah tu...si badan saya bleh jadi slim walau apapun saya makan...lalalala

shasha said...

umur dah lanjut maka kadar metabolisme menurun....itu pasal la saya susah nak kurus senang nak gemuk ek mak su..

kak Erna said...

maksu..akak ni..dah takde lansung kot.
seminggu 2 kali je makan nasi..tapi..makin naik jugak..

Miecyber said...

Kakaka..kelakornyer....

Kedai online penjara Rusia

iina said...

Kadang2 kurus.. kena check kolestrol.. belum tentu rendah.. kadang2 yg kurus nie makan byk.. kolestrol dia yg cukup tinggi ;)

Mak Su said...

itulah kan.... bestnyer kalu metabolisme saya juga dok maintain at high level, tidaklah saya lepas beranak makin kembang lepas beranak makin kembang, ni pulak umur dah meningkat, kembang sokmo

cakap iina mmg betul, kolesterol pun kena dipantau

eelobor said...

hehehe.....sama lah di sini. makan sket tapi cepat jer badan naik. kononnya nat berdiet tapi tak menjadi2 gak...akhirnya di biarkan jer. redha & terima. ahaks...

Kakzakie said...

maksu... baik macm tu untung dapat menala semua makanan. Kakak ni punya lah sekat nak makan tetap naik mencanak je... Exercise macam tak jalan je....