Sunday, February 6, 2011

Langkah berjaga-jaga

Terimakasih ya zati embong, sudi follow blog coretan mak su ini :D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Banyak perkara tak baik terjadi kini, hamba melahirkan tuannya, nyanyian / hiburan diagung-agungkan, masjid dihias indah, banjir di padang pasir; akhir zaman menghampiri, tetapi sebagai manusia yang dipertanggungjawabkan menjadi khalifah di muka bumi, janganlah hanya duduk berdoa menunggu Malaikat Maut datang berziarah. Di sini aku nak kongsi langkah-langkah berjaga-jaga yang didapati dari emel [terutamanya untuk kanak-kanak di sekolah rendah] :

1. Jangan terima pelawaan orang yang tidak dikenali untuk tunjuk arah atau jalan, suruh orang itu minta pertolongan lelaki dewasa. Jika didesak juga, lari dan jerit minta tolong.

2. Jangan tumpang orang yang tidak dikenali sama ada kereta, motor atau basikal.

3. Jangan percaya dan ikut orang yang mengaku dihantar oleh ibu bapa untuk mengambil kamu balik dari sekolah, meskipun diberitahu ibu-bapa kemalangan dan sebagainya.

4. Jangan terima duit, gula-gula atau snek dari orang yang tidak dikenali, jiran, jaga sekolah, guru atau teman lelaki jika berseorangan sahaja dengan mereka.

5. Berhati-hati apabila dalam perjalanan pergi sekolah, kedai dsb juga bila balik rumah.

6. Jangan jadikan amalan terlalu rapat dengan jiran lelaki sama ada tua atau muda, lebih-lebih lagi pergi bermain dan tidur di rumahnya kecuali dengan pengetahuan ibu-bapa dan tidak bersunyi-sunyi.

7. Jika kamu dihalang semasa sedang berjalan, cuba elakkan orang tersebut, jika masih dihalang, lari kebelakang dan jerit sekuat hati.

8. Balik kerumah segera sama ada dari sekolah atau tugasan diluar, jangan singgah dimana-mana tanpa kebenaran dan elakkan dari terlalu banyak bermain-main.

9. Cuba pastikan bila berjalan atau keluar rumah hendaklah bersama keluarga atau teman-teman dalam kumpulan. Elakkan keluar rumah waktu malam kecuali dengan keluarga terdekat.

10. Elakkan dari bergaul bebas dengan lelaki yang tidak dikenali dan yang bukan mahram, kerana lelaki tersebut mungkin gunakan peluang itu untuk merogol kamu.

11. Cuba elakkan dari berjalan di lorong, taman atau kawasan yang sunyi. Jauhi bangunan yang tersudut [cornered building].

12. Jangan pergi berubat dengan bomoh dan jangan sekali-kali tinggal seorang diri berubat dengannya. Doktor lelaki juga hanya boleh memeriksa kamu dengan kehadiran pembantu wanita/jururawat.

13. Jangan berpakaian seksi. Sekalipun kamu tidak menjadi mangsa pada masa tersebut,tetapi mungkin orang lain yang lebih lemah akan jadi mangsa rogol lelaki yang ada penyakit hati.

14. Pastikan pintu bilik berkunci dengan baik semasa kamu mandi, menyalin pakaian ataupun berehat atas katil.

15. Jangan bermain dan bergurau dengan kawan lelaki dan membiarkan mereka menyentuh badan kamu.

16. Orang lelaki termasuk bapa, abang atau saudara-mara tidak boleh menyentuh bahagian sulit kamu.

17. Patuhi syari'at Allah, buat yang disuruh, tinggal yang dilarang nescaya kamu selamat.

18. Allah berfirman yang bermaksud ".....Jangan dekati zina". Jangan bergaul bebas atau melakukan perkara yang dilarang agama yang boleh membawa kepada zina dan lebih teruk jika dirogol.

Disediakan oleh
Lajnah Kebajikan & Kemasyarakatan PAS Pusat dan
Dewan Muslimat PAS Titiwangsa

7 comments:

kakngah said...

dunia makin tak selamt kan maksu..
jgn kan budak pompuan mahupun anak gadis.. opah2 pn dh tak selamat dah..

zino said...

pesanan yg sangat berguna...

Mak Su said...

kngah, iya ler kngah.... :(

tq abg zino

qasehraihan said...

wow..sangat berguna..
salam kenal

shasha said...

zaman sekarang..menakutkan...

Kujie said...

kita kana berganda2 jaga diri - ramai sangat manusia di luar sana yang hilang kewarasan.

ZieSakura said...

salam ziarah Mak Su..

saya suka entri ni..terima kasih mengingatkan..:)