Friday, February 11, 2011

Darah tisu daging tisu

2 hari lepas bawa anak aku, si kakngah ke klinik, batuk-batuk. Setibanya kami ke klinik, masa tu dah dekat nak pukul 10malam; terdengarlah suatu pekikan dan tangisan nyaring seorang budak lelaki, di kepala aku terbayang 2 scenes, satu takut nak kena khatan [adakah orang berkhatan malam-malam?], satu lagi sebab takut kena oksigen mask tu [macam oksigen mask tu nak telan dia ;D].

Kami pun masuk ke klinik dalam keadaan saspen, selang beberapa minit, patient pun keluar, bapanya sungguhlah patient sambil tersenyum-senyum pegang wallet, sambil berjalan dia cerita, peluru pistol mainan masuk ke dalam lubang hidung anak dia dan tadi tu menjerit-jerit, doktor terpaksa vakum untuk keluarkannya.

Aku ingat vakum ni digunapakai untuk membantu ibu-ibu yang dalam kesukaran nak push dalam proses melahirkan ..... oh, multitaskinglah tu.

Selepas kakngah selesai berjumpa doktor, kami singgah ke rumah kawan paksu chot. Dia pun cerita, anak jiran dia pernah termasukkan pemadam kecik ke dalam lubang hidung, bawa ke GH dan doktor tarik keluar, hidung dah bernanah teruk.

Dalam kedua-dua kes - melibatkan anak-anak lelaki, selamat, alhamdulillah. Budak lelaki memang nakal ek..... idea dorang ni weird sungguh.

Tapi ini ada satu orang, barang masuk dalam hidung terus lenyap..... Si kakngah anak aku tu, masa kecilnya masukkan segumpal tisu kecik ke dalam lubang hidungnya, masa nak hembus keluar tersalah teknik, terus masuk lagiii ke dalam tisu tu, sampai sekarang dia pun tak tahu apakah nasib........ si tisu?

Aku kata, redho jer lah, dah jadi darah daging tisulah. Ish ish ish, anak sapalah ni..........

p/s: sekolah tak pegi, dapat mc. tapi nak main hoki, sanggup pulak, nak kena piat telingalah dia tu.

p/s 2 (aik? macam game pulak), terima kasih kepada Sari yusa ibrahim dan AmYcozZo atas kesudian following coretan maksu :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

16 comments:

Natalia said...

uish teruknye pemadam itu dikeluarkan pepon arap tisu tu bejaya dikorek ..damia penah gak masokkan ape ntah cam libut span tu tau maksu..tapi sib klinik yg pegi tu ade alat yg ley tarik kuar..alhamdulilah tak cedera pape..halus je penarik yg masok lam lobang idung tu..haiiih2 neh mcm2 kan...agedebanceeee

♥ manje ♥ said...

assalamualaikum maksu

adik kita dulu tertelan duit 1o sen...nasib baik ayah cepat teputk
belakang dia... ~

Ummi said...

masa kecik ummi pernah masukkan sebutir jagung dalam hidung :)

betul ke peribahasa tu mak su, sebutir tapi yang pastinya bukan setongkol, kalau setongkol dah koyak rabak hidung :)

Kakzakie said...

Salam mak su,

Dulu maknanya kakak pun nakal juga agaknya. Masuk biji saga dalam hidung. Nasib boleh keluar.

Kak Ngah tisu tak pe lembut....

makdara TERdiva said...

betul! budak lelaki memang weird lah..anak sulong saya, mkn smarties..leh tersumbat masuk idong..seb baek lah dpt mak yg ade sixth sense ni..terus paksa dia hembus laju2..alhamdulilah kuar benda tuh..:D

kakngah said...

tisu tu dah hadam maksu....

sebbaik la sume anak2 kngah tak xtrem sgt samapi ada bende msk dlm rongga. paling kuat pun diorg terjun tiruk jek...

miloais said...

anak2 iols tak penah lagi masuk2 apa kat dalam idung
tho masa iols kecik - tak kecik sangat le.. darjah 3 rasanya - masukkan ntah buah hapa tah - kecik warna unggu dalam idung... pedih hoccay!
lagi jadik pedih sebb kena marah ngan my abah lepas tu!
hiks

Ila said...

agaknyer tisu dalam hidung kak ngah tu dah cair agaknyer...hehehe..budak2 lelaki ni mmg nakal sikit..idea diaorg kadang2 susah nak diagak

atty's said...

budak-budak lelaki memang nakalnya lebih skit

Jom baca: Tutorial Link Entry di Komen

Silbiabigail said...

x pe.. tisu mudah hancur.. agaknya dh jd filter dlm hidung..

Kniedaz said...

saya pernah kapas cotton bud tertinggal dlm telinga..tengah malam pulak tu..cuak jugak time tu tapi berkat kesabaran, ble kua..kalau tak, kena la g klinik huhu

Cik Pah said...

mesti bebudak nih rase feelnya kalau masukkan barang dlm hidung kan.. bahaya kalau kita pun leka..

Mak Su said...

natalia, iya, penarik tu halus jer... kalu idak, mau kembang itu lobang idung, hahaha

manje, masyallah.....

ummi, aiyo, janganlah setongkol ;P

kzakie, kreatif sungguh ek ;p

mdt, seb bek mak dia ada sixth sense :D

k.ngah, dah hadam.. hahaha, terjun tiruk pun caiyuk gaks ;P

miloais, aaa,sampai pedih hati... hi hi hi,memori ek

Mak Su said...

ila, tisu dah cari , dah jadik hati tisu, hahaha

atty, bener ;p

silbiabigail, alamak, siap jadik filter ;p

kniedaz, ler.... korek penuh gigih ler tu

cik pah, a'ahkan, tentu depa ingat depa kebal ;)

wa khairul onggon said...

errrkkk.. teringat zaman kecik2 dulu, masukkan kertas dlm telinga kekeke.. sib baik mak keluarkan cepat2.. :P

shasha said...

sekarang musim demam batuk selsema....saya pun skang tgh flu..