Thursday, January 13, 2011

Babi-Buta

Apabila sesuatu perkataan dilakukan tanpa berfikir dan semberono, orang kata, membabi buta. Tak tahulah bagaimana orang-orang lama memeriksa babi itu, tetapi itulah kepakaran dari pemerhatian namanya.

Dan tindakan yang diambil ni bukanlah suatu tindakan membabi-buta walaupun kelihatan di mata orang lain adalah suatu tindakan tanpa pemikiran. Tak, tak.... semuanya sudah melalui beberapa penapis air filter sebelum dapatnya lampu hijau bahawa it's time to act not later not in the future but it is now. Seminit dua berfikir menjadi hairan membuatkan teragak-agak tetapi sudah diajari bahawa jangan tidak percayai, oleh itu aku bulatkan tekad TANPA sedikit pun rasa was-was.

Filter-filter yang dilalui adalah dream, impian, kehendak, keinginan yang kuat, usaha mendapatkan, tidak putus asa, tiada keliru, yakin, semangat, meneruskan, doa, doa, doa, doa, hajati, hajati, hajati, pilihan, pilihan, pilihan, pilihan, hajat, hajati, doa.

Dan boleh tersenyum semula selepas banyak hari, bulan, tahun, hidup tanpa senyum.

Ya, betul juga kata seorang sahabat blog, itu adalah tanda Allah sayang.

Fuhhh...... sangat mencairkan hati

Terimakasih buat So Shy Lady kerana sudi following, jangan shy-shy lagi ya :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

10 comments:

kella said...

maksu, saya selalu suka je dengan tajuk tajuk entri maksu! unik! ada yang lawak.. ada yang membikin senyum.. ada yang menjadi tanda tanya...
membuatkan orang tertanya tanya dan ingin tahu.. heheh

:)

ckLah@xiiinam said...

...kerana babi tu sifatnya menyondol. Kalau buta, laaaagi banyak jadi mangsa sondolnya.

:D

cikceriacorner said...

hehhehe..babi itu buta ke?hehhe

julietchun said...

jgn lokek untuk senyum :D

Mak Su said...

kella, hihihi

cklah, sokong :)

cikceria, ayam itu rabunkah? hihihi

julietchun, menjadi lokek kerana bebanan tekanan :(

MOKCIK AZWA said...

uniknya org dulu2 punya idea...camna dorang dpt idea cenggitu pun tak tercapai dek akal kan..

ceria2 selalu mak su..

wahida said...

org dulu2 ni mcm2 peribahasa kan maksu, bagus jugak maksu buat n3 ni..hehehe...saya pun terfikir nape membabi buta...

Oasis said...

Mak su mmg berbakat jadi pakar babi...eh pakar motivasi. Hehe..

SUZIE APAI said...

go mak su!!!

chaiyokkk.....

b*b*-spesis ni sy tak pnh tgk bijik mata dia la

So Shy Lady said...

salam maksu,

dalam apa jua keputusan yg dibuat jgn sskali lupa mohon ptunjuk dr Allah kmudian, tawakkal lah