Saturday, December 31, 2011

Bila nak menangis..?

Tak ada benda nak buat... tak tahu macamana nak kill kill the time. so, ambik ombak rindulah. Selama 2 jam, aku dok menyediakan diri untuk menangis, malangnya.... AKUuuu..
tak menangis

huhuhu.... di manakah part yang orang semua menangis tu? aku tertunggu-tunggu tau.....

adoi laaa..... ni yang sedih ni.

Memang aku dah baca novel-novel ombak rindu, dan cerita wayangnya nampak terlalu fast pace. Mungkin tu sebabnya aku tak sempat nak sedih, tiba tiba dah the end.

Dan.... aku pun bantai perabihkan duit in advance, ambik cerita datin ghairah.

sebab, aku memang tertarik nak tengok lakonan maria farida, dan faizal hussein.

supposedly, datin ghairah adalah cerita komedi. tapi..... BILA Nak gelak ni?

Eh... ada, part yang suara bodyguard halus tapi muka garang macho. ahaks

dengan part yang datin ghairiyah berangan dan terkejut bila sampai ke rumah, dia tanya mana husband dia... "Dato' dah lama meninggal dunia, Datin," jawab bodyguard dengan sora kecik.

ahaks ahaks :D

p/s: kalau esok masih lalui seharian dengan menguap, mungkin nak ambik cerita ra.one pulak. lagu temanya macam sangat catchy. ai loikee!

Friday, December 30, 2011

Penat semput sesak rasa semak

penat sebab tadi dah dera paru-paru untuk merayau-rayau di sebuah pekan bermula dengan klinik untuk buat anak sulung aku punyer medical checkup. 3-hari bekerja siaplah result, katanya. next week leh ambil lah. Tapi bayaran dah settle, RM100.

PENATtttttt................

Lepas tu pergi pejabat pos, jalan kaki sejauh 600 meter dari klinik tu, cadang nak renew lesen memandu. malangnya sistem online rosak. SEbenarnya masalah lesen pelik ni; rasa-rasanya lesen aku mati tahun 2012, tup tup rupanya lesen dah mati pada oktober 2011... alamak!! baru sekarang aku prasan! roadtax keta dah mati dah pun mid December haritu.....

sEMPUtttttTT...... kepala otak bila memikirkan

So, next place, pergi ke maybank untuk buat bayaran yuran pendaftaran. Sekarang semua sistem serba canggih, application via internet, keputusan via internet, bayaran advance katanya. Masa hari mendaftar nanti kao pergi ke sana bawak resit jer sebagai bukti pembayaran. Dah settle dah, RM500 lebeykureng. Lepas tu akaun mebenk dia dah lama tak aktif, taruh RM10, nak bukak akaun mebenk mahal ya ampun!! So, bila dah ada akaun, kenalah jaga. Ya TAK?

SESAK dah poket ni... Sesak sebab semakin ringan

Tup tup ternampak satu tulisan kecik, peserta kursus diminta buka akaun Giro BSN untuk elaun. Eh! peserta kursus dapat elaun! Bagusnya! Terima kasihlah... mak bapak yang ngantar anak gi kursus tu pun [myself] bukannya orang kaya pun. Ada elaun tu alhamdulillah sangatlah.

So berjalan kaki ke bangunan yang lain, malangnya BSN dah pindah ke pekan yang lain. Kena ambil teksi or bas or jalan kaki sepurnama agaknya baru sampai.... Hu hu hu. Bila dah sampai kat BSN, buka akaun, nak RM50. Eh! di tahun 70an dulu macam murah jer rate nyer... Oh... zaman dah berubah.

KEPALA RASA SEMAK sebab kalau ada BSN in the same vicinity, kan senang kan Aku....... malaslah nak gerak sana gerak sini cari bank

Tiba-tiba alarm telepon berbunyi, reminder - "gambar gambar gambar". Kena ambil gambar pulak. Kat kedai foto, cik adik manis ramah mesra mintak RM15.

Badan letih, lepak pulak minum air. Mintak sepinggan mee goreng. Fulus berpindah tangan.

Lepas tu, dari pekan yang kedua ni, ambil teksi untuk balik ke rumah. Fulus berpindah tangan lagi dan lagi dan lagi.

Ingat esok nak belikan baju skolah untuk anak-anak yang bersekolah menengah, so, dun know how.... Boleh tak pakai kain perca jer, jahit-jahit gaya sulam tampal. Vintage skit kalu skolah gaya macam tu, KAN?

ngee..... sempoouuttttt

gi blogseeing ndak lagik.... sebab rasa tensen, so mood hilang. camno nak buat ni? rasa guilty sesangat :(


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, December 29, 2011

Bicara hujung tahun

First and foremost, thanks to nananane atas kesudian menjadi follower blog ini.

Terima kasih dgn info yang diberikan untuk entri kesenyapan seekor kambing. aku tak tahu pun yang johnny depp dan anthony hopkins ada sejarah hitam mereka tersendiri. tetapi talking about sejarah hitam, rasa-rasanya every soul in this world ada sejarah hitam.

selain sejarah warna gold, warna autumn, warna winter dan lain-lain. Pakar kaler kata, tahun 2012 bakal menjadi tahun yang berwarna-warni dengan trend pakaian akan menggunakan dalam tiga jenis warna utama as an attraction.

Apabila menulis, kebanyakan yang ditulis adalah sejarah, selain daripada reka-rekaan, imaginasi, khayalan si tukang tulis. adakalanya seorang penulis kena melakukan aksi-aksi spontan dengan fizikalnya untuk mendapatkan idea yang mantap dalam penceritaan, kadangkala akan menangis dan ketawa sendirian.

Kadangkala tak lari dari tema cliche, tidak dapat dielakkan tapi cuba dijauhkan.

Apa yang terjadi sepanjang tahun 2012 ni ya?

Aku berenti kerja, cari kerja, dapat kerja baru. beralih bidang dari blogger jadi editor, dan juga writer... tanpa tauliah dari pihak kesusasteraan rasmi. itu besar sangat dah sedangkan aku ni kecil-kecilan, sekecil kemuncup di tepi seluar kamu, yang biasa ditarik dibuang... huhuhu.

Selamat tinggal 2011 yang mencabar. Selamat datang 2012. Selamat datang... macam manakah rupa tahun baru sebenarnya? apakah tahun baru itu serupa aku? serupa kamu? serupa dia? sesuatu yang tak wujud dalam bentuk warna bau dan rasa tapi dinanti-nantikan. pelik, kan?

Whatever....

Salam mesra,
mak su ceritakosong

p/s : nantikan novel kanak-kanak keduaku, akan berada di pasaran tak lama lagi. Insya-Allah.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, December 21, 2011

Sebelum kesenyapan seekor kambing...

Sebelum "kesenyapan seekor kambing dalam pinggan"

lamb = daging kambing siap masak or kambing ek? Aku keliru.

Bila sebut cerita kesenyapan seekor kambing, tentu tak lain tak bukan, watak penjahat tentu disandang oleh anthony hopkins pelakon tua yang berjaya menghidupkan watak-watak lelaki yang menghadapi masalah mental illness.

Sekaligus menjadi idola ku... bukan untuk aku jadi mental illness. Tapi untuk aku mencuba menggarap suatu watak yang sebegitu. SaNGAt mENcabAR minda cita-cita ku ini.

Tapi haritu aku heran, dr hannibal dah berjaya lepaskan diri dari kurungan, tup tup dia ada lagik dalam kurungan? Pengarah dan penerbit ciplak cerita ker apa???

Dahlah aku tgk cerita pun dah ujung-ujung, susah nak faham! Last last baru aku faham, 'naga merah' adalah perkara yang berlaku sebelum 'kesenyapan seekor kambing' dimana fbi yang terlibat adalah lelaki.

Apa tujuan aku kongsi perasaan aku ngan korang kat sini ek? Dahlah tentang kesenyapan seekor kambing. ish ish ish, kambing tu - buat barbeque pun sodappp!

I am not sure.... ;P

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, December 17, 2011

Angka

Semalam ada member ofis bawa timbang bmi. aku pun tak lepaskan peluang nak menimbang.. sekalikk..... usia dalaman tua lebih ++ 20 tahun dari usia sebenar!!! dan lemak di organ lebih satu takuk daripada paras normal!!

argghhh! trauma lihat angka.

tup tup tertengok talk show dr oz mehmet, rupa-rupanya dorang pun dgn bantuan bob sedang handle projek 'umur dalaman' jadi muda 10 tahun dalam masa 60 hari. malangnya episod lepas aku tak tengok. tapi rata-rata caranya sama jer tu, breakfast, susu soya, senaman - yang mana yang memang aku tak pernah tinggal adalah breakfast. lemauuu sungguh rasanya.

uwaaa waaa waaa, sedihnya!!

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, December 11, 2011

Sudah matipun mau berjalan

Tajuk di atas adalah tajuk sebuah siri tV yang bakal memasuki musim kedua shortly. Ini adalah adegan yang terdapat dalam episod tiga musim satu.... Untuk basahan otak jer ni... Nothing serius.

para zombi zomba berjalan tak tentu arah di luar emporium. manusia yang masih punyai roh gelabah di dalam empo. mereka membuat keputusan untuk menggunakan enzim yang terdapat dalam badan sekoq zombi yang telah ditembak kepala hotaknya sebentar tadi sebagai teknik penyamaran untuk keluar dari empo itu. Dua orang daripada mereka iaitu pembantu sherif dan sorang lelaki cina akan melakukan penyamaran itu.

'ingat, jangan kena mata ataupun kulit kerana enzim ini beracun,' pesannya.

Seterusnya, mereka pun keluar dan berjalan di antara para zombi zomba, mereka berjalan tersenget-senget meniru langkah zombi zomba 'sudah mati pun mau berjalan' itu.

Namun tak semena-mena hujan tengahari turun dengan lebatnya. Apa nak dikato. enzim-enzim tadi semuanya melorot dan mula hilangkan kesan bau bangkai dari tubuh dua manusia itu. Ada sekoq zombi sudah terbau keharuman dua orang makanan. zombi bermata cemey dan berambut tak terurus itu mengerling tak manja dan ala ala cuak kepada dua orang makanan itu.

si lelaki Cina itu berasa cemas. 'tentu hujan tadi dah buatkan bau bangkai zombi hilang dari tubuh kita," bisiknya kepada lelaki omputih itu.

'relaxlah, tak mungkin.'

zombi mata cemey itu mengekori dua orang makanan itu dengan rapat. tup-tup lelaki cina terpandang kepadanya dan saling merenung.

'otakk,' kata lelaki Cina itu dengan tujuan untuk covering up penyamarannya yang sudah terbongkar.

Background music adalah lagu yang dinyanyikan oleh HUsin yang tak ada SPM tapi dapat beli motosikal besar sebab gaji dia kerja kat Singapura adalah humangous!! (Iklan, hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri elok lagi hujan batu di negeri sendiri)

'kenapa hang becakap dengan dia? mereka tak bercakaplah!" bentak si omputeh.

'tapi apa nak buat ni? kau kata tak mungkin bau busuk hilang dari tubuh kita.."

"mungkin juga dah hilang..." jawab omputeh tu.

'Eh!!! jangan terai terai lagilah... Kau nak jadi lauk ke? LARI!!!!"

mereka berdua lari lintang pukang.

The end......

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Terima kasih kepada Yan, Dela Hamid, Tebuan, Mohammad, Zyra yang sudi following blog ini :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, December 8, 2011

Dah penghujung tahun dah.......?

Salam khamis, hari ni aku puasa. bukan puasa ganti atau puasa sunat, tapi puasa yang aku sendiri suka-suki namakan sebagai 'puasa kesyukuran'. haritu dah sujud syukur dah, sekarang puasa pula. Terima kasih Ya Allah. Kerana anak sulung aku, kakak, dah diterima masuk ke salah satu pusat pengajian kelolaan kerajaan. di area kuala lumpur ni juga.

Bukan apa, aku nak dia belajar berjauhan dengan keluarga, berdikari, tahu susah senang hidup 'merempat' di tempat orang / bersendirian, dan lain lain. Kalau ikut paksu, dia nak si kakak bekerja, dan aku disuruhnya berhenti kerja dan duduk di rumah. Boleh bukan tak boleh. Tapi sanggupkah kakak infakkan seluruh gajinya untuk keluarga kecil kami? macam yang aku lakukan tiap bulan?? idaklah teman ni poyo cerita teman ni hebat.... masalahnya teman ni tidak berjodoh dengan ORANG KAYA gitu. So gaji aku memang keseluruhannya untuk family. Sama ada bayar hutang keta, motor, beli beras, hutang kad, bil air, bil letrik, acetero, jajan, gas memasak, gantian duit buku teks hilang, duit pibg, bedak sejuk, bedak nyonya, minyak masak, ayam sekoq dua ekoq, topup untuk 4 sim kad dan lain-lain.

Kalau kakak bekerja dan aku dok umah.... sudah tentu gaji dia untuk bedak dia, baju t-shirt dia yang melekat kat tubuh [ok lah, sbb dia kurus kedeking, tapi pandangan mata aku masih tak gemo... ya lah, kan aku ni mak mak, orang tuwa, yang mahu anak tu kelihatan sopan dan manis di sisi agama all the times!!], lagi apa ek.... untk kasut dia, untuk topup dia, bla bla bla.

Ujung-ujung dia leh lah tolong bayar duit api and acetero kot... tak payahlah. Kang pak su kerja siang malam, ujung-ujung aku terlupa muka dia macam mana. kan susah tu.......! hihihi

Well.... mcm yang pernah aku ceritakan ketika aku mula masuk kerja kat 'sini', gaji aku susut. tapi aku tak kisah sbb aku nak belajar benda baru. sebab aku nak terjun ke dunia penulisan, sbb aku nak mencuba menulis kot kot boleh bawa perubahan baik dari segi kewangan kat family aku. selain daripada itu, aku juga belajar mengedit tulisan. which is a difficult and tough job too.

malangnya di mana-mana pun uols... kat mana-mana kerja pun, ada diskrimanasi.... sedih. frust. kat mana-mana pun ada orang yang akan mengagungkan manusia berdasarkan sijil collectionnyer... padahal ada kelebihan yang diperolehi @ dianugerahkan oleh Allah kepada orang yang tak berkesempatan untuk belajar tinggi-tinggi.

macam aku ni... Takkanlah aku nak eksen beritahu kat orang yang aku ada kemampuan (means i am confident i can do) untuk mengajar orang buat karangan

DAN mereka dapat keputusan A dalam peperiksaan mereka!

dan hasil dah ditunjukkan pada KERTAS/sijil.

by the way, karangan-karangan mereka tentunya diperiksa oleh orang-orang yang berkaliber di sekolah-sekolah tu. tak mainlah rasuah untuk mendapatkan A dalam bahasa malaysia derrr....

ujian bulanan pun mantop!

tapi segelintir orang yang bertuhankan 'koleksi sijil' ni tak nampakkkk...

sebab apa? aku tak tahu! aku tak paham!

adakah sebab aku tak de penonjolan kat diri aku ni?

ya lah... brasserie pun bukan jenama Victoria secret yang mahal diperagakan oleh peragawati seksi in the world tu kaedahnyer.......

....silakanlah terjun ke sungai dengan labu wahai si luncai....

Subhanallah, alhamdulillah, allahuakbar.

Buat husband, biarkan ayang anje stroberi cupcake blueberri muffin [ni nama manja aku. jangan tiru tauuu] teruskan bekerja dulu, well.... don't know for how long. Untuk saling bahu-membahu mencari rezeki untuk anak-anak kita dan sambil tu memperbaiki taraf kewangan keluarga kita. Moga Allah kurniakan kepada kita rezeki yang berkah dan dihujani rahmat. Aminn ya rabbal alamin.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, December 4, 2011

W pandai buat ayat lengkap

peace yaa!! itu gambar w ketika sukan tadikanya pada bulan 11 haritu. w menang nombor 1 untuk 2 acara, dapat hadiah pinggan dan cawan.. hehehe. bolehlah kami gunakan :D

baru-baru ni, aku suruh w masuk tidur, dia pun cakap, "ibu, kita kena tidur awal, kan? supaya kita boleh bangun awal esok pagi."

alamak!! w!!! pandainya anak ibu ni buat ayat lengkap! hehehe..... nanti bolehlah sambung legasi penulisan ibu ni ek... maklumlah, ibu ni baru nak mula menulis tika usia dah agak lewaattt, huhuhu

p/s: ada beberapa orang kakak-kakak maksu pernah melibatkan diri dalam bidang penulisan cerpen, novel, skrip drama radio - tapi mereka dah tak buat lagi dah sebab dah tuwa. nampaknya aura penulisan mereka berpindah kat maksu [kot], malangnya maksu masih belum sukses macam JK Rowling, huhuhu... insyallah, kan...... hehehe

by the way, w tak pandai sebut muntah. dia sebut 'LUNTAH'

saba je lah... hehehe


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, December 3, 2011

Fenomena filem lama oldskool

pasang tivi jer tetiba ada Kaza tengah nyanyi lagu soundtrack gila gila remaja!! gila best! memang lagu tu best!

tup tup azroy faizal hussin pulak datang! dengan khuzie, ravi [hamid ali] pun ada... seronot tengok mereka muncul di kaca tv!

Dan baru hari ni aku ketahui bahawa lagu tu ciptaan Datuk Ahmad Nawad dan lirik oleh Habsah Hassan.

p/s: terima kasih Kisah Hati kerana sudi follow blog ini ya :)

Tuesday, November 29, 2011

Kenangan 2011: KL - Hatyai - Songkla

Assalamualaikum... nak kongsilah sikit gambar-gambar berjalan ke Hatyai dulu, bulan 7. Family day anjuran majikan. tErima kasIh majiKan. tahun dePan ke mana ya? hehehe

Gambar-gambar yang ditepek di sini adalah not in random order , sebab dah tak berapa mahir dengan blogger.... huhuhu, walaupun sudah berblog sejak tahun2006. skil blogging dah luntur kot. huhuhu. sedihnya... Jom TengOK GAMBAR!

ni kat floating market, area songkla

ni kat kedai muslim jual nasi dan roti canai yang sangat sedap! lebihkurang 2 - 3 km dari kawasan imigresen, tempat persinggahan kami yang pertama

ha... ni kat luar kawasan floating market tadi. kraftangan, 100 baht jer.

ni kat pantai apa ntah, tak ingat dah tau... ada statue cat and mouse dan golden mermaid.

paksu layan dak w main pok amai-amai

jom naik bas!

aiskrim kelapa!


tu dia.... signboard! hehehe

ni pukul 6am kalu tak silap, kat imigresen, nak masuk ke Thailand.
nanti aku cari lagi gambar kenang-kenangan 2011 ya :)

Sunday, November 27, 2011

teruk!!

yakkss!!!! what de happeng? aiyo.....

Bermula dengan meriah

Gol!!! malaysia 2, bahrain 0.

harimau muda, bermain dengan cemerlang

1433H bermula dengan meriah!!

excited!

p/s: SELAMAT TAHUN BARU 1433 Hijrah buat anda semua.

Terima kasih kat new followers ek, luv ya!

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, November 19, 2011

Jenguk sikit.... :D

Assalamualaikum geng-geng kosong semua.... Jenguk sat ... hehehe

Tadi aku menghadiri majlis penyerahan sijil tamat sekolah pra untuk dak w, dia buat persembahan dengan kawan-kawan sekelasnya... tapi hadiah cemerlang tak dapat, sebab dapat nomor 5 jer... hadiah utk budak 1 - 3 sahaja.

Tak per lah w, tahun depan belajar dengan lebih gigih, kan....

Satu lagi perkembangan, novel tulisan aku yang I bertajuk Syukran ya Allah tu dah terjual lebih dari 1340 copies... hehehe... Feeling seronok dua ronok rasanya :D

Kalau ada yang berminat nak beli, bolehlah emel saya kat ceritakosong@gmail.com

Tuesday, November 15, 2011

Salam bersalam

[Krinnggg]

* Assalamualaikum

# Assalamualaikum

* jawablah waalaikumsalam

# waalaikumsalam, naper ibu telefon?

* saja jer

# naper saja jer?

* alah, ibu nak borak-borak ngan anak ibu yang bushuk ni

# tapi saya tak busuk, saya dah mandi, saya wangi

* oh.... bye......

# bye

~~~~~~~~~~~~

Terima kasih kepada follower terbaru iaitu rz_nurliyanatiqah2 atas kesudian following blog ini.

Cumanya.... saya rasa saya akan semakin jarang berada di sini :(

Saya nak beritahu tu jer :(
~~~~~~~~~~~~

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, November 11, 2011

Hilai_rious tak cukup perbendaharaan kata

semalam w, anak kecik saya yang berumur lima tahun tu ajak pi johor!!

katanya dekat jer ngan umah.

keluar dari rumah, belok kiri. lepas tu belok kanan. lepas tu belok kiri

DAH SAMPAI...

alah. johor.. tau tak?

tempat orang bersembahyang ramai-ramai tu ler...

Hhhmmm... pelik nih! dekat sungguh johor tu ek???

fikir punya fikir renung punya renung...rupa-rupanya she meant SURAU!!

hu hu hu

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

seminggu lepas dia nak puasa...

sebenarnya bukan puasa, kan... tapi pereksa.

sabo jer lah.....


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, November 10, 2011

Selamat Pagi Malaysiaaaaa!

Hari ni sampai cepat kat opis.
Saya buat air kopi susu dan makan biskut tiga jenis.
Saya mengadap monitor sambil kira kalori.
Lama saya termenung dok memikir.
Ntah...Tak tahu apa nak buat lagi.
HHmmm.... Update bloglah! Lama sangat sepi...
hi hi hi

~~~~~~~~~~~

Amacam? Best tak pantun ala sajak spontan saya ni?

~~~~~~~~~~~

Buat citarasa rinduan yang bertanya tentang nak beli novel saya tu, boleh jer email kat ceritakosong@gmail.com, nanti saya beritahu no. akaun benk saya dan jumlah yang kena bayar.

~~~~~~~~~~~

People come and go, follower berkurang dan bertambah, saya tak salahkan sesiapa, berkurang sebab dia tengok blog ni sepi sekalik, kot. Dan kepada geng-geng baru ceritakosong, terima kasih atas kesudian following blog ini. Geng terbaru: use_goldfinger dan Ann Huda (Ate)

:D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, November 3, 2011

Pemenang lucky draw novel pertamaku

Assalamualaikum


p/s: novel dalam stok dah kehabisan, kena tambah stok nampaknya ni ;)

p/s 2: Sesiapa yang nak beli via maksu pun boleh juga, bisa diatur :)

* * Friends... thank you for your kind words yang quite menenangkan hati....

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, November 2, 2011

TIGA CERITA ada BUDAK-BUDAK

Budak-budak muka hutduh adalah lebih comfortable or dalam erti kata lain selamat dari fitnah mata jahat jika nak dibandingkan dengan budak-budak muka bodoh....

kita kata, muka macam bodoh

TETAPI

nauzubillah... !

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

rasa macam nak menangis di atas sebuah bukit yang tak berpenghuni sebab nak kasik bahu ni tersengguk sengguk dengan selesa tanpa diperhatikan oleh alam maya... TETAPI.... eh, kat atas bukit pun ada budak-budak..... ggrrrrrr

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saya dapati ada seorang / seblogger sudah berjaya captured nombor bertuah 86752, saya hanya menunggu dia buat entri khas untuk menyatakan kejayaannya... I AM WAITING... dan novel yang bakal dimenanginya bertajuk Syukran Ya Allah sesuai dibaca oleh budak-budak.

Ya Salam....

yours sincerely,
mak su


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, November 1, 2011

Siapa pemegang nombor bertuah?

* sticky post sampai dapat pemenang :D *
* entri terbaru ada di bawah *


Assalamualaikum kawan-kawan semua...


Hhmm, macamana nak mulakan? when you have many things to do, you dunno know where to start... itulah yang berlaku pada diri saya lately.


Tense + anxiety agaknya, buatkan batuk-batuk yang saya alami sejak bulan puasa tak kebah-kebah.


hari Ahad lepas saya tengok paranormal xtvt kat tv, cilakak sungguh itu cerita, menakutkan! so the next day saya surf internet and found out that cerita itu scripted. tapi ia adalah sangat horrible!! giler seram wa cakap lu!


Dalam pada blog saya senyap sunyi ni, ada juga yang masih sudi follow. Terima kasih banyak kat anda semua. Terima kasih kat ismi ladyjaja atas kesudian anda itu.


Oh ya!! Siapakah pemegang nombor bertuah 086752? (p/s: no hari ni ialah 084748) Anda akan dapat hadiah sebuah buku iaitu novel pertama saya :)


Kalau anda dapat capture nombor itu, sila buat entri di blog anda dan link ke blog ini. Letakkan gambar nombor 086752 sebagai bahan bukti dan emel kepada saya untuk memberitahu saya, di samping itu, sila tinggalkan pesanan di ruangan komen di entri ini.


ceritakosong@gmail.com


Kalau anda mahu purchase novel itu via saya pun boleh juga. Saya berbesar hati, maklumlah, saya kan baru mula menapak di dunia penulisan ni :D


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, October 31, 2011

TRAGEDI OKTOBER YANG PEDIH

Tragedi Oktober - nyanyian Awie

Tak sanggup lagi aku
Mengenang kisah lalu
Keganasan menghantui diriku

Biarkan ia pergi
Menjadi suatu misteri
Bagaikan tiada hati yang peduli

Tak mahu ku ingat lagi
Apa yang telah terjadi
Tragedi Oktober

( korus )
Sesalan aku hanya untukmu sayang
Ampunilah segala dosa-dosaku
Bagiku kau bukanlah lawanku
Kekasihku...

Hanya satu ku pinta
Kujujuran darimu
Berilah peluang hidupmu

Aku rela bersama
Meranjau onak duka
Agar berkekalan hendaknya

Tak mahu ku ingat lagi
Apa yang telah terjadi
Tragedi Oktober

( korus )
Sesalan aku hanya untukmu sayang
Ampunilah segala dosa-dosaku
Bagiku kau bukanlah lawanku
Kekasihku...

Sunday, October 30, 2011

Real Steel

Being naive and looking at other things / people positively only bringing me bad luck.


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, October 28, 2011

Batu belah batu bertangkup

Some said that some curses could be broken.

But it seems that some curses are not meant to be broken, they just - remain.


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, October 27, 2011

KAMEHA MEHA MEHA!!!

oh... katanya tangan yang menghayun buaian boleh menggoncang dunia ya? macam mana pula kalau buaian itu digoncang oleh beberapa orang.... sohih tak boleh goncang dunia?

jangan ingat itu sekadar mitos atau simpulan bahasa sahaja.... kALAU KAU BERANI KAU CABARLAH TANGAN ORANG YANG MENGHAYUN BUAIAN NI.

kau nak tengok DUNIA KAU BERGONCANG!

b*a*b*i !!!!!!!


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, October 26, 2011

Snake eyes lakonan nicholas cage

Being a total failure and a total looser, to smile and laugh out loud is not problem at all for me, especially when i need to cover up some losses or to fill in emptiness here and there... kata seorang manusia yang hidup di zaman kegemilangan wayang bisu lakonan chahlii chapelin yang bertopi hitam dan bertongkat.


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, October 21, 2011

Novel pertama saya is here!

* STICKY POST * post terbaru ada di bawah *


Assalamualaikum... dengan sukarianya, maksu nak beritahu yang novel pertama maksu sudah pun siap cetakannya... bertajuk Syukran Ya Allah, di bawah naungan syarikat Blue-T. Harga cuma RM10.90. Target pembaca berumur 8 - 15 tahun, tapi open kepada sesiapa sahaja yang gemar membaca :)



Pesan Nabi adalah satu projek kompilasi di bawah seliaan maksu, harga RM5.90, iaitu hadis-hadis nabi yang sesuai untuk bacaaan kanak-kanak dari umur 6 - 15 tahun juga. Under the same company.

Of course, kedua-duanya sesuai untuk hadiah buat orang tersayang :)

Pertanyaan, hubungi maksu di ceritakosong@gmail.com ya.... am glad to help you :)

Thursday, October 20, 2011

Bahasa Universal

Kalau bercakap dengan anak aku si w tu, memang gelak aje lah.... umurnya 5 tahun, tapi bercakap macam orang besar... masa dia kecik-kecik banget dulu, aku memang tak ajar dia cakap pelat. Tapi cemana pun, w tetap ada mengeluarkan perkataan-perkataan pelik seperti:

sabak berenang = sabak bernam
padang bawang = padang awam
pakok = kapak
celit = cekik
sampai = sambil

dan lain-lain.... tak ingat dah. bila dia cakap je kita tergelak, tapi seboleh-bolehnya tak mo gelak beriya-iya, nanti dia merajuk... hehehe


p/s: saya belum sempat nak jenjalan kat blog kawan-kawan semua, semuanya.... huhuhu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, October 17, 2011

Saya ada alibi okeyy

Pre-post!! Terima kasih kepada abang long dan nur_eira atas kesudian follow blog ini :D

_____________________________


hari jumaat 2 minggu yang lalu tiba-tiba saja aku ni tak leh nak bangun pagi kerana buku lali bengkak. aku ingatkan disebabkan oleh spring ankle [betul tak ejaannya tu?]...

sangat sakit... kalau tak malu, maunya aku bergerak macam suster ngensot ke bilik air, dan kemudian ke dapur untuk minum. jadi suka tak suka, 2 orang anak dara aku terpaksa papah aku ke hulu ke hilir... si kecik W pun tolong, tolong angkatkan bantal... hehehe, mekasih.. :)

so check punya check gi dokter, dokter kata gout... alamak!!! apsal tiba-tiba aku kena gout!? aku ni macam-macam penyakit pelik-pelik aku dapat, masa di mid 20an, aku dapat penyakit batu hempedu sampai kena di_operate!! sekarang ni GOUT pulak!! earlier last year, dokter saspek aku ada lemah jantung!! fuhh!!! semua ni sakit orang BERDUIT ni!

anyhow, aku mc on that day, i.e 2 weeks ago. just one day. tetapi SUATU KEJADIAN ANEH BERLAKU DI PEJABAT!!! member2 di opis kata mereka nampak aku di opis, dan aku was in the office until jam 11.00am gitu!!!

GILA! CRAZY! TERRIBLE!

Dah sekarang ada seseorang syak aku ada SAKA or perhaps ada bela hantu!!

Alamak! walaupun aku katakan aku ada di rumah and my anak-anak and husband yang hantar ke klinik jadi saksi... tapi this matter bukan perkara kecil. Ia merupakan suatu fitnah besar yang dikenakan kepada aku!! Oleh Siapa?

YA ALLAH, SELAMATKANLAH AKU DARI FITNAH DUNIAWI DAN MATA-MATA JAHAT SYAITAN, IBLIS, JIN DAN MANUSIA... aminnn


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, October 15, 2011

Mencari bahan

sebelum meneruskan cerita, saya nak beritahu pemenang nombor BERTUAH BELUM LAGI DITEMUI. Jadi, teruskan singgah ke mari ya :)

Saya nak beritahu, haritu saya sedang mencari bahan untuk bahan cerita terbaru [untuk majalah], iaitu tentang suatu hadis Rasulullah saw. Saya terkenang kepada suatu kata-kata ini yang ramai juga pernah atau telah menyatakannya sebagai hadis Rasulullah saw, termasuklah saya. Saya amat mempercayai kepercayaan saya itu, tetapi pencarian saya itu menemukan saya dengan maklumat bahawa kata-kata itu adalah daripada Saidina Umar al-Khattab.

Iaitu: 'Suruhlah anak-anakmu belajar berenang, memanah dan menunggang kuda.'

Tetapi kata-kata itu, biarpun daripada Saidina Umar, memang merupakan suatu rangsangan dan dorongan untuk orang-orang muda beriadah agar bertubuh badan yang sihat. Mempunyai pandangan yang tajam dan boleh mengendalikan makhluk lain dengan berhemah.

Tuesday, October 11, 2011

Berapa saat?

Anak saya w minta henfon baru-baru ni. katanya, senang nak cal kawan dia, nak tanya dah pukul lima ke belom? sebab kalau dah pukul lima, emak (sayalah tu) bagi main kat luar. Saya kata pinjamlah telefon saya, dia kata tak mo sebab telefon emak selalu tak de kedit... amboi... kemain lagi dia mengata saya kan...

Jam waktu itu baru pukul 2 pm. Dan sementara nak tunggu pukul 5 pm, banyak perkara jugak yang dia bangkitkan.... bayangkanlah, berapa saat saya nak kena handle perkara-perkara berbangkit dia tu, sampai ke pukul 5 pm....

saya takut kalau selalu ada perkara berbangkit macam ni, tak perlu tunggu 5pm. 2.30pm pun saya dah lepaskan keluar... huhuhu


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, September 27, 2011

Menang tempat pertama!

Anak saya si kakngah tu mintak tolong saya untuk membuat blog, untuk tujuan contest kat sekolahnya.... so, as a loving mom, hehehe, saya buatkanlah.... and who knows..... the blog menang tempat pertama!!


buat pun tergesa-gesa, bagi saya it's very simple. tapi sesuailah konsep yang saya buatkan tu untuk tahap budak-budak sekolah... well, i think so :D

p/s: terima kasih Faaein dan Nas Dura kerana sudi follow blog ini.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, September 12, 2011

Nostalgia Aidilfitri

Dia yang mula hilang warasnya
kerana lanjut sudah usianya
berocehan siang dan malam
menjadi lelucon cucu yang nakal
kerisauan anak-anak yang bakal tinggal
Apakah ini Aidilfitri yang terakhir?
Buat siapa?

p/s: Terimakasih Gedek, Sch@ atas kesudian jadi follower saya di ceritakosong ini :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, August 30, 2011

Selamat hari raya

Selamat hari raya dan maaf zahir dan batin.

Selamat dalam perjalanan pergi balik ke kampung.

Saya doakan anda sekalian sihat sejahtera dan bergembira di hari raya, perbanyakkan sedekah.

p/s: terima kasih cikli kerana sudi follow blog ini.

Salam mesra,
maksu

Thursday, August 25, 2011

Tips penulisan lagik

Menulis, melukis, membedah orang, mencabut gigi orang, memfloss gigi sendiri adalah skil anugerah Ilahi. Termasuklah skil-skil yang lain seperti juga memasak, buat air kopi yang sedap, menaip laju tanpa error. Oleh itu, bermohonlah kepada Nya agar diri kita diperkayakan dengan skil-skil yang bersesuaian dengan diri kita. Dan biarlah supaya ia adalah untuk kebaikan manusia sejagat. Insyallah.

Mengenai nak mula menulis, para otai novelis esp. sasterawan negara kata kena baca banyak-banyak buku sekurang-kurangnya 100 buah buku sebelum memulakan penulisan. Saya kata every 10 years in your life, banyak 100 buah buku and + +. Dan another 10 years tu, baca lagi 100 buah buku and + + dan seterusnya.

Buat latihan mengembangkan ayat, sebagai contoh. Kita buat ayat dengan menggunakan perkataan kereta. Dari kereta mungkin boleh nampak warna, hala tuju, pemandu dan lain-lain.

Contohnya: shasha memandu kereta volvo merah yang baru dibelinya ke low yat, kerana dia ingin membeli beberapa aksesori komputer. dia memarkir keretanya dekat isetan.

:D

p/s: terima kasih saye tecik sebab sudi follow blog ini.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, August 23, 2011

Sahaja aku bersedekah kerana nama

oouuhhh dahsatnya.....

kalau diberi peluang:

anda nak mensedekahkan jamuan makan kepada rakan sepejabat yang sama-sama bekerja makan gaji dengan anda cuma bezanya banyak sikit sahaja

ATAUPUN

anda nak sedekahkan duit anda kepada orang yang sangat-sangat memerlukan yang mungkin juga, langsung tidak mengenali anda untuk diucapkan terima kasih

Friday, August 19, 2011

Perkabungan

Kabus selimuti daun
dahan, dan
ranting-rantingnya
biarpun tidak menyentuhku
namun
jiwaku serasakan berkabung

mak meninggal bulan 4, abah meninggal bulan 6, kakak yang rapat yang saling berutus surat mengirim sms bertanya khabar bergosip meluah duka berkongsi rasa meninggal di bulan posa, yakni bulan 8. entah bila-bila, masaku kan tiba.

kehidupanku terasa terlalu sunyi kini

apatah lagi, kawan-kawan yang dikenali juga semakin sibuk dalam hal-ehwal mereka sendiri. zaman dah berubah... manusia semakin maju... akhirat semakin mendekat... aku masih begini

hhmm, how about you there? people may not live happily ever after but i wish you all the best ever after. if you come by please stay around for a while, i just wanna tell ya that i am not the person you knew anymore, i am doing something else which i could not share with you when you were around.

been missing you...

al-fatihah

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, August 12, 2011

Nak menulis jugak....

Maksu tak pernah menglistingkan bidang penulisan di dalam hobi, mestilah dokter, loyer dan majistret sajork. nak tiup seksofon tak brani, sebab takut kalu nyonya sabariah mansur dengar... hik hik hik.

Anyway, kita tak tahu until we try, so nevertheless you don't know how to write, but at least you can compose decent sentences itu sudah kira memadai as a beginner. sehari sehelai lembar benang ayat banyak hari berlembar-lembar benang ayat.

Mula-mula sekali of course kena ada keinginan untuk mencuba, sudah cuba lalu dibuat. sudah buat lalu dikemaskinikan. Sehari mungkin siap satu page or 2 pages, pantang ada idea cepat-cepat dicoretkan di note book.

kemudian dah sampai kat rumah, dah relax-relax, keluarkan balik dan perkembangkan idea itu.

ini petua dari ramai otai-otai novelis, bukan dari maksu, maksu cuma kongsi saja kat sini.

cukup dulu buat masa ni.... sebab idea maksu pun kureng. hahaha

nak tahu tak? karya pertama maksu adalah berbentuk dialog lucu keluar kat suratkhabar apa ntah di tahun 1980an. Itulah yang pertama dan yang lucunya, ia dikeluarkan sebanyak dua kali. Of course, tiada bayaran pun. cuma excitement aje lah.

terima kasih buat anganrahman atas kesudian follow blog ini :)

Sunday, August 7, 2011

Berminat nak menulis novel tapi tak berani?

Jangan risau, maksu kan ada.... he he he [sambil gelak-gelak angkat kening macam ala-ala gatai-gatai gitu..... wakakaka]

Begini, sesiapa yang berminat nak mencuba-cuba bidang penulisan novel untuk pembacaan kanak-kanak yang ada pengisian pengajaran, bolehlah contact maksu untuk hantarkan manuskrip. Patah perkataan tu tok sahlah patah-patah sangat sebab susah maksu nak luruskan balik... hahaha, TETAPI adalah lebih kurang 10000 - 11000 patah perkataan. Sebanyak lebihkurang 9 bab atau 10 bab.

KALAU tak buat bab, nanti saya babap.

cara begini bagus untuk orang yang baru mula nak menapak di bidang penulisan novel kanak-kanak, yang baru nak mencuba-cuba mengasah bakat.... talk to me :D

ceritakosong@gmail.com

Okeh, and finally, i would like to thank yayashimano atas kesudian follow blog ini :D

Thursday, August 4, 2011

Kegagalan manusia menjadi manusia

Manusia sangat sombong dalam perkongsian ilmu dan acapkali bila ditanya, jawapan adalah tak tahu....

Manusia sangat malas dalam mencari ilmu dan educating him/herself. Tak mahu menggunakan akal untuk mendapatkan jawapan even a simplest one. Dan acapkali mengambil kesempatan bertanya kepada orang lain as a shortcut to ease him/herself lives.

Oleh sebab itu, manusia adalah kedua-duanya. Sombong dan malas bercampur-baur.

Manusia lupa, manusia alpa.... na na na na
(oops! terus termenyanyi pulak..... tapi terlupa lirik!)

Monday, August 1, 2011

1 Ogos dan Ramadan pun bermula

Salam ramadan buat semua yang kenal maksu mahupun yang tak kenal maksu, ramadan datang menyapa sesiapa sahaja tak mengira usia mahupun paras rupa.

Kalau tak kenal maka tak cinta, kan.... ahaks

Dengan ini, contest yang haritu tu, ditutup secara rasminya. Terima kasih kepada Citarasa Rinduan dan Miloais yang sudi participated, walaupun hadiahnya kecil sahaja. Oleh itu, sila emelkan nombor akaun bank ke emel maksu, ceritakosong@gmail.com dan juga beritahu postal address yang lengkap untuk hadiah sampingannya :)

Tiba-tiba jer ada hadiah sampingan, ahaks.

p/s: terima kasih kepada taukeh songket merangkap ex-classmate merangkap ex-schoolmate kat UiTM atas pemberian souvenir kepada saya :D

Sesiapa nak beli songket atau pakaian yang sewaktu dengannya atau nak cari barang untuk hantaran, bolehlah singgah ke kedai taukeh songket tu ya... Mudah je nak mencarinya :D

Tuesday, July 26, 2011

Hobiku menulis

Salam mesra buat semua followers dan pengunjung blog ini, maaflah, nampaknya tema ceritakosong ini telah menguasai blog. Hi hi hi, blog pulak yang dah semakin kosong.

Di tahun 2006, masa aku mula berblog, dan seterusnya, aku boleh buat entries sampai 2 atau 3 untuk sehari tapi kebanyakan masa, setiap hari mesti ada 1 entri baru. Tapi tak sekarang, kan.... teruks.

Dulu kerja aku hanya tunggu arahan dari encik tali leher, selain dari melakukan tugas-tugas rutin. Tapi sejak awal 2011 ni, aku dah bertukar bidang pekerjaan 360 degree. Macam dangdut pulak!!

Aku dah masuk ke bahagian pekerjaan yang perlukan aku menulis dan melakukan editing setiap hari. Di sini aku perlu terus bergerak kerana aku bertanggungjawab ke atas karier aku sendiri dan keselamatan periuk nasik aku sendiri.

di samping itu, aku dah siapkan 2 buah manuskrip novel kanak-kanak. Novel pertama dah masuk bahagian final untuk persediaan sebelum dicetak. Novel kanak-kanak yang ke-2 ni aku ingat nak mula masukkan ke bahagian layoutlah, kemudian boleh fikirkan gambar decorationnya dan lain-lain. Selain dari itu, aku hendak menyiapkan novel dewasa yang aku dah mulakan sejak 2 tahun lalu, dok tersekat di bentuk skeleton belum dihias dengan kata-kata indah asyik masyuk. hi hi hi [novel dewasa kenalah asyik-masyuk, kan... ehem]

Semua kerja ini memerlukan aku berfikir setiap hari, jadi suka tak suka, blog ini mula diabaikan..... huhuhu. So sad... cry cry.

Walau apa pun, terima kasih the whole world kepada citarasa rinduan dan miloais kerana sudi respon kepada kuiz 'tahap murahan' yang aku sediakan. Maaflah, aku belum mampu nak hadiahkan savings accounts yang bernilai RM250 setiap seorang or at least topup bernilai RM50 setiap seorang. Doakanlah kemurahan rezeki aku dan kejayaan untuk segala usaha-usaha aku untuk mengubah nasibku yang kurang berjaya dari segi kewangan ini ke arah yang lebih baik, ya kawan-kawan.

I love you I love you :D

(cakap dengan gaya mendiang michael jackson selepas nyanyi lagu billie jean not my love)

ta ta

Monday, July 25, 2011

Hint untuk Contest

Hint untuk cerita yang maksu minta cari tu, adalah dipostingkan pada bulan Mac 2011 :)

Dan, terima kasih Cikgu Shari atas kesudian following blog ini :D

Sunday, July 24, 2011

Baca dan dapat RM10

Aa aa aa...... ini bukan scam atau junk mail, cumanya maksu sekadar nak berkongsi keseronokan menjadi editor magazine dengan followers Cerita Kosong, i.e Geng Tidak Kosong.

Bukan tak nak extend kepada yang tidak follow, tetapi.... takut-takut kot tak tahu story-mory, kan payah nak participate tu...

Kaedahnya begini. Anda kenalah beli ataupun pinjam atau skodeng atau baca kat library atau apa-apa je lah, tapi jangan guna bomoh ya, guna khidmat pawang pun tak boleh, apatah lagi kalau guna khidmat keris sakti boleh terbang, lagiiilah tak boleh. Mencuri adalah salah di sisi undang-undang. Ehheemmmm, majalah berkenaan mestilah untuk keluaran bulan Julai 2011, nombor siri 64. Cari kat kedai, apa majalah yang ada tulisan 64 di muka depannya. Ada muka budak perempuan pakai tudung kaler pink, bert-shirt hijau, sangat comel dan cute dan ayu itu gambar.

Klu:
Ada satu entri di dalam blog ini berkisarkan kehidupan seharian maksu, scene di rumah Maksu pun tak ingat bila tarikh entri tu, mungkin awal 2011, mungkin hujung 2010 pada bulan Mac 2011.

Soalan (isi tempat kosong):
1) maksu berasa bengang dan geram terhadap [..............] kerana [..............]. Ketika itu maksu sedang [.....................] kat [...........]

2) Cerita berkenaan telah maksu jadikan cerpen di dalam Bahasa [...................] dan maksu menajukkannya (memberinya tajuk) [.......................]

Cara Menjawab:
1. buat entri di blog anda dan letakkan link di komentar entri ini sahaja.
2. retype soalan (1) dan (2) dengan ruangan kosong diberikan font berwarna
3. oh ya! mestilah follower
4. Hadiah disediakan untuk 2 orang pemenang sahaja berdasarkan cepat, betul, the most exact kalau boleh.

Tarikh tutup: 1 ogos 2011.

Hadiah, duit Rm10 each akan dibanking-inkan ke akaun bank anda iaitu mebenk, cimbenk or ar ash bee bank sahaja (sebab benk-benk yang lain tu jauh sangat dari rumah maksu) pada penghujung ogos. sebab maksu pokai currently. almaklumlah, gaji wa bukan lagi RM15.786.43.

(jumlah itu hanya anganan semata-mata)

Serius ni, penghujung ogos akan dibank-inkan jumlah yang dijanjikan.

Harap maksu tak menyusahkan uols!

p/s: Terima kasih Insan Marhaen, sudi follow blog maksu ni.

Wednesday, July 20, 2011

Makan

rasa macam nak makan sesuatu yang merosakkan badan..... hhmmpphhh

eh, ada followers baru, faizzz dan kemey. Terima kasih banyak-banyak ya. Segan pulak dibuatnya, ceritakosong ni dah semakin kosong dan kosong. huhuhu

Tuesday, July 12, 2011

Clash of the titangs

Jadikan saya dewa

"kamu layak menjadi dewa, ambillah tempatmu di sisiku." itulah yang dikatakan oleh zewes, bapak kepada segala dewa-dewa kepada anaknya yang bernama poseirose.

"tak nak, bapak. saya tak nak," jawab poseirose yang sedang memetik bunga ros. "sebaliknya bapak, saya nak jadi dewi."

"pala hotak lu! lu tak leh jadik dewi, jadik dewalah best...., boleh letak trofi bunga atas kepala, masyukkkk," geram sungguh si zewes ni nampaknya tapi dia berusaha memujuk

'baiklah! saya ikut cakap bapak! jadikan saya dewa!"

PLING BADABOOM KEBABOOO TUUTTT UTUTUTUTT...

"BAPAK!!!! costume apa ni?"

"Ya lah, okeylah tu, engkau jadik props untuk lagu laskar cinta nyanyian kumpulan dewa19. Bahagian yang tepuk tangan tu."

"Bapakkkk!!!!"

p/s: i miss lagu-lagu Dewa19, tak dak lagu-lagu barukah?

p/s: hazama!!!!!!!

* cerita ini adalah rekaan semata-mata, tak ada kena mengena dengan yang masih hidup ataupun yang masih tiada di dunia. dapat idea merepek selepas menonton clash of the titans.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, July 9, 2011

Nak hilangkan ngantuk

Cerita minggu lepas, waktu pagi.

Aku kejutkan anak aku, w (umur 5 tahun) untuk ke sekolah. Dia pun jawab,

"Tunggu sekejap, w nak hilangkan ngantuk."

Lepas tu dia sambung tidur. Ngantuk dia pun hilang sebab dah layan dengan lena. Aku pulak? Jadi berang...... brapa lama mau tunggu daaaaa...?

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, June 28, 2011

Tulisan Ringkas

Assalamualaikum, maksu ni bekas tukang bancuh teh. Iya... tak caya sudah. Salah-satu matapelajaran kat sekolah yang agak tinggi tu ialah trengkas, i.e tulisan rengkas (ejaan lama)

Di alaf baru pun ada juga tulisan ringkas, jangan ingat tak ada, biarpun orang dah tak bertrengkas more often lagi dah... orang dah ada tape recorder. Contoh-contoh tringkas alaf baru yang biasa diguna pakai (alah, biasalah... kita ni kan berdewakan barat. Oops!!!) (marah ker? ahaks)

TGIF, OMG, WTF dll

dll tu dan lain-lain, bukan something yang weird ya....

'pm' private message
'ym' yahoo messenger
'mm' mmmm mmmmm
'hm' hhhmmmm mmmmm
'gm' ggrrrr mmmmm

err, those are penings ;p

p/s: terima kasih kepada Khairul, cinnonet dan wannebutik atas kesudian following blog ini :D

Friday, June 17, 2011

Seeking your approval to take leave

Assalamualaikum semua, salam hari jumaat yang mulia buat semua kengkawan yang dihormati

Nampaknya maksu ni nak mintak cutilah. Dari blogging, for a short while or not short while, tak tahu lagi. Bergantung kepada jiwa, samada ada idea atau nak berblog.

Sekadar nak share berita terkini, majalah yang maksu siapkan 100% sudah siap dicetak, iaitu majalah untuk bulan julai. Novel 1st maksu sudah masuk ke bahagian ilustrasi dan cover buku, dan kedua-dua bahan dah siap. Tapi orang layout pulak bizi, kena tunggu kesibukan dia reda sikit. Kendian leh lah buat susun atur dan proceed lagi utk cetakan pula, harapnya. amiinnn..... Nanti dapatkan ek. Eh! tapi itu novel kanak-kanak. hahaha, tak tahulah kalau uols sudi nak baca or not? ;p

manuskrip novel ke2 sudah diluluskan oleh 'mem besar', dia suruh adjust skit jalan cerita di pangkal manuskrip dan kendian leh lah pass kat editor buku untuk diedit.

Lelain, dengar cerita majikan nak bawak gi holiday!! over the river!!

Yeaaa!!!!! slowly maksu akan visit uols :)
Maaflah lately rasa quite tertekan juga dgn kerja.

Thanks to sab sohli dan mama sharidz atas kesudian following blog ini :)

p/s: sebab maksu dah disahkan dalam jawatan!!! itu sebab tertekan kot! sebab dah mula feel tanggungjawab tu, hi hi hi

Friday, June 10, 2011

Taktik semulajadi

terima kasih kepada geng baru yang sudi mengfollow blog ini, Genalova dan The Pretender :D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dalam bidang pekerjaan kena ada bakat mengampu, membodek, propah, king of showing off, pijak, berpurak-purak, manis mulut, kipas

otherwise, will remain anonymous ler jawabnyer....

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, June 4, 2011

Barang yang lepas jangan dikenang

encik tali leher di tempat cari makan lama merungut, katanya susah sejak aku berhenti, dia kehilangan assistant!!

apa nak buat. masa aku kerja kat sana, kita saling tidak menghargai antara satu sama lain.

engko kehilangan pembantu perubatan, aku kehilangan gaji berjumlah RM15,657.76 sebulan (angka itu adalah rekaan semata-mata)

~~~~~~~~~~~~~

Terimakasih buat puan viruspadu, wan hidayat, siriben merah dan ani kerana sudi following blog ini. Saya memang sedari blog ni dah no longer interesting, hhmmmm (sedih, tik tik tik - airmata menitik). Terima kasih!!

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, May 31, 2011

Terima kasih

Terima kasih kepada yang memberikan kata-kata semangat. Terima kasih juga kepada geng terbaru, Ucu faridah dan faaein atas kesudian mereka follow blog ini.

Hari ini aku berada di miecc menghadiri kursus edi***. Dibiaya oleh majikan. Terima kasih majikan!

Perkembangan terbaru, gigiku rasa gonjeng!! sangat clean and clear and telus. Baru lepas cuci, pergi jumpa dentist kerana sakit teramat sangat. Tup tup doktor kata gusi bengkak sebab plak tebal. Hu hu hu. Last pergi dentist ada kot dalam 7, 8 or 9 tahun yang lalu. Camno tak tebal...

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, May 29, 2011

Siapakah aku?

bandar miskin tegar - personaliti tak menarik - sedare menjaouh - tak ada contact - dapat info yang ujung-ujung - hu hu hu


Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, May 27, 2011

Aku yang teruk

Teruknya aku ni kan..... minggu ni senyappp jer. Mood tense ler. Ada orang sudah rosakkan mood aku di tempat keja baru ni.

So sorry ya uols. Dan aku nak berterima kasih pada daddyzkool dan Mak Qis kerana sudi follow blog ini biarpun sudah mula kekeringan kekontangan idea. hu hu hu

Entah bilalah idea nak berblog akan datang semula... uwwaaaaa

p/s: pada followers di template lama, aku ingat nak terminate dan delete template tu.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, May 23, 2011

Dapat tag


Terima kasih aliaa, sudi berikan award kat maksu yang dah mula jarang berblog ni ya :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, May 20, 2011

Jenis binatang dan bunyinya

Masa balik ke kampung haritu, dapatlah anakku, si W tu tengok lembu dan kambing secara live. Kalau tak, dia tengok komodo, shark, lion, eagle (eh wah...) kat national geographic (heh heh heh, saya yang show off). Anyway, semasa di kampung, anak aku tu dapat tengok binatang domestik. Lantas dia pun mengajuk bunyi binatang-binatang itu, iaitu....

mbbeekkkkk

untuk kedua-dua binatang lembu dan kambing.

Ala-ala applicable plaks.

Dan spesis itu pun disatukan sebegini,

lembukambing (mbeekkkk)

kambinglembu (mbeekkkk)

ish ush ouch, anak sapale tu?

p/s: di sini aku nak ucapkan terimakasih kpd acuyuhan, aynadys, norlie atas kesudian following blog ini. Maaf ya kat semua followers baru, kita tak dapat nak return back the favour as yet, banyak kekangan lately.

Dan thanks Uncle Syaf, menaik-gredkan blog ni menjadi bahan bacaan umum kemestian buat dirinya :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, May 19, 2011

Temui saya

Hai, salam bahagia buat semua. Assalamualaikum

Bolehlah temui saya di sini... you know what i do


saya menyiapkan lebihkurang 75% dan sekaligus menyuntingnya sebelum ia dapat dikeluarkan kepada anda, of course ada satu dua tersasul dalam penulisan atau apa pun.... hu hu hu . akan diperbaiki.

:D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, May 16, 2011

Kaedah menamakan watak dalam novel

First thing first, terima kasih kepada Azzah dan Nora atas kesudian following blog ini :D



~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Story saya pada kali ini:

Baru-baru ni anak aku si kak ngah buat karangan BI dan mahukan aku mengechecknya.

Selepas checking; aku kata, "tak usahlah guna perkataan pak tam dan mak tam sebagai mak kepada orang kampung yang miskin dan susah itu, sangat cliche-ler". Sebaliknya aku nak berikan nama baru kepada pasangan suami isteri orang kampung yang miskin dan susah tu sebegini, iaitu:-
.
.
.
.
Encik khairul hakimi daniel bin Arshad, dan
Puan Maria Natasya binti Mohd Rashid.


Nak tahu apa jawabnya? "Kak ngah tak setuju!!"

Dia kata nama tu tak sesuai dengan watak!

hhhmmpphhh,.... ya lah... orang susah dok kampung dahlah miskin tegar pula, mana ada peronah punyai nama-nama yang sedap, ek.......

Novel oh novel, segala-galanya indah belaka di dalam novel.

p/s: hhhmmpphh, mood malas datang semula..... hu hu hu

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, May 14, 2011

Penyanyi

Eh! sejak bila pula hazama masuk ke af9? dan kenapa yang cakap sassu itu nama fina?

wah... kena tengok ni!! almaklumlah, dulu masa hazama tersingkir masa prelude, aku minat jugaklah kat dia. Tup tup, entah bila masanya, tiba2 hazama dah jadi peserta pula.

Sungguhlah... aku ketinggalan keretapi.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, May 11, 2011

Kembali

my brother-in-law passed away late afternoon.
i am going back to my hometown.....

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Extra co-curriculum

Anak aku, W, balik bawa borang kebenaran untuk menyertai aktiviti Islamik, sebagai wakil pra-sekolahnya, menyanyi nasyid. Wakil untuk budak-budak 5 tahun.

Bila ditanya, nasyid tu apa? Tak tahu, katanya.... :D

Dan aktiviti extra co-curriculur aku pula, aku dah siapkan 2nd manuskrip novel kanak-kanak, dah beri pada tuan besar untuk kelulusan.

Yang pertama pun masih dalam proses editing. Oh... tak sangka. sungguh lama proses menjadikan idea kepada buku!!! Aku ingat, dalam sebulan boleh settle. Dengan queue lagi.... tak apalah. Layan....

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, May 10, 2011

Peraturan baru bas Rapid KL

Hai kawan-kawan,

Anak-anak aku beritahu yang mereka tak boleh lagi menggunakan perkhidmatan bas Rapid KL untuk ke sekolah pergi/balik, sebab bas tu sekarang or dalam masa 2 minggu ni nak gunakan sistem kad pengenalan pelajar. Ya ke?

Kad Pelajar tu kena dibuat di Pasar Seni. Kalau jalan kaki dari rumah kami di kawasan ulu uluuu uluuuuuu selangor ni, tak tahulah berapa jam nak sampai.

Tidak ada disediakan perkhidmatan buat kad pengenalan bas rapid kl untuk para pelajar di daerah masing-masing yang berkenaan. Betul ke?

Dan kelak kalau tanpa kad pengenalan tu, TAK BOLEH NAIK BAS rapid kl. Wah... dahsyatnya undang-undang baru ni..... Kenapa dengan bayaran 50 sen pergi dan balik tu? Tara untung ka? Kalau macam tu, susah sangat, dengan gaji pekerja, dengan maintenance bas, dengan kenaikan harga minyak di bawah pemerintahan... err..... Well. naikkanlah tambang kepada RM1.00 satu perjalanan. Itu lebih baik dari WAJIB BUAT kad pengenalan pelajar, dan kena dibuat di Pasar Seni, dan aku laki bini bekerja, dan anak aku nak pergi buat dengan sapa? Dan sapa nak jaga anak aku kalau mereka ke KL sendirian untuk buat kad pengenalan pelajar....
..
..
supaya mereka boleh guna bas rapid kl untuk pergi balik sekolah yang jarak perjalanan lebihkurang 30 minit berbas.

!!!

Bukan semua orang mampu sediakan supir dan mobil untuk uruskan hal persekolahan anak.

p/s: i am not laughing, if you may find this posting amusing....

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, May 8, 2011

Kasutnya kotor sesangat














Gelagat-gelagat dak w semasa hari riadah tadika yang diadakan pada 30 apr di rawang.

Tengok kasutnya, hitam!



Anyway, she had fun :)


Thanks a lot to ibuintan, aimy atas kesudian following blog ini :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, May 4, 2011

Bertarikh 1 May 2011

Melayan anak sendiri, dia bukan nak beli buku, dia nak mintak duit nak beli jajan.... adoiii


Melayan customer (alangkah seronoknya kalu dapat tidor.... hu hu hu, penatTTtt)

Anyway, KLIBF 2011 dah selesai, sukses. Petugas boleh balik rumah, tidor :)

Terima kasih kepada geng-geng terbaru, hugs n kisses, idazs atas kesudian following.



Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, April 29, 2011

Comel

kucing adalah binatang comel yang suka lalu-lalang berlari-lari anak di depan kereta atau motorsikal yang sedang bergerak, even ia kadangkala suka rari-rari ranak di depan anak-anak kecil yang sedang berlarian, lepas tu sama-sama jatuh bergolekan.

tapi kucing comel payah nak cedera sebab ia ada bulu tebal sebagai penebat.

lain daripada tu, kucing comel suka berak di sekitar rumah orang untuk menambah aura..... yyaaaaaa!!!!

ambik getah paip! simbahkan air!! . . . . kat taik kucen yang mushuk!!!!!

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, April 25, 2011

Semalam yang aku lihat

yang aku lihat tak semestinya yang aku nampak...

tapi semalam dalam ramai-ramai orang yang mengunjungi booth tempat aku bertugas, aku lihat ibubapa bawa anak-anak sama ada anak-anak mereka adalah perempuan sahaja sehingga 4, 5 orang. Ataupun lelaki saja sehingga 4, 5 orang. Ataupun anak 4 orang perempuan dan satu lelaki

vice versa.

Oh... jadi bukanlah aku alien sangat apabila aku ada 4 orang anak perempuan tanpa anak lelaki... kan kan kan. Ramai lagi yang senasib dengan aku di dunia ini. Dan mungkin juga mereka selalu menerima kata-kata 'pelik' sebagaimana yang aku terima saban tahun.

"bang, singgah bang."

aku juga lihat ibubapa yang sabar dan bapa yang terlebih sabar melayan kerenah anak sambil gosok poket dan pegang wallet ;P

ada yang sporting dengan kemahuan anak-anak masing-masing sekaligus bertanya 'cik promoter' apakah yang sesuai untuk anak mereka.

"kak, ini bagus kak, kita pentingkan kualiti dalam produk kita."

ada terjumpa kawan-kawan, "hei... macamana engkau boleh bertukar line? kasihan engkau, di sana gaji kau dah besar, sekarang kau kena mula dari bawah."

apa nak buat wahai kawan, saya adalah seorang 'yang sentiasa muda' kot... hahaha

"awak kerja promoter edar flyers? berapa gaji awak sebulan? awak ada pelajaran tak?" (salah-seorang pekerja [rakan sekerja saya] telah ditanya sebegini semalam)

"kak! hari ni harga runtuh, pembelian yang berbaloi."

apa-apa pun, aku balik ke rumah dengan kaki melecet di tumit! hari ni sudah tampal koyok (plaster) di tumit...

esok, ke pesta buku lagi!
Gambar dengan anak sedara, dicilok dari blog abang zino. Terimo kasih :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.



© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, April 22, 2011

Pesanan dari Maksu regarding PWTC

Oh ya, nak pesan.... heh heh heh. kita kat situ pekerja, bukan blogger.

no one there knows about this blog. i keep it within myself only and the virtual blog world/people... coz it's my private thingy and shouldnt be disclosed to anyone i don't trust.

my dear blog friend, i hope i will get your cooperation to maintain the secrecy. Okay?


set tak?

Selain dari pesanan tu, kita juga nak ucapkan terima kasih kepada Azani Md Noor dan ibu muda atas kesudian folo blog ini :D

Kita nak beritahu, kita sukar nak folo balik, tunggu keadaan menjadi lebih baik ya... :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, April 21, 2011

PBAKL 2011

Thanks ya Fyna, atas kesudian folo blog ini.

~~~~~~~~~~~~~~~~

hoh! penat! sakit tumit, lenguh kaki. harini diminta ke pwtc untuk tolong setupkan booths. letih wak....wa cakap lu.

aku penah sekali datang ke pesta buku, sebagai pengunjung pun aku penat. apatah lagi nanti nak bertugas... ho ho ho

dan harini tolong setup, susun barang-barang.... waaaa, letihnyer!!!

by the way, pekerjaan sekarang bukan naik pangkat, ia cumalah di bidang yang berlainan tapi cabarannya tetap ada. apatah lagi bagi seorang pempuan tua usia nak masuk 42 tahun, tiba-tiba pegang jawatan, ada jugak mulut yang berbunyi. bukan tak ada. gitulah.... adat dunia.

sebaliknya gaji pula, terpaksa ikut gaji orang yang tak ada pengalaman. ya lah. namanya pun pekerjaan yang lain, lari sungguh dari bidang pekerjaan aku yang telah aku lakukan selama puluhan tahun. aku terpaksa reda jer lah... inilah adat orang mencari rezeki... kan. hajat hati nak dok ghumah jer, boleh masak untuk husband dan anak, tapi impian tinggal impian. aku terpaksa kerja untuk bantu suami sara keluarga. bukan nak bermewah, tapi untuk SARA KELUARGA

lain dari tu, aku sebagai pekerja @ kuli tidak langsung ada share dengan syarikat jadi aku tidak ada kemampuan nak beri sebarang offer atau free gift kepada pelanggan syarikat. kalau tokei bagi, dapatlah kat uols. gitulah ceghitenyer.

berlagak langsung tak ada ya. nak bergambar or nak cari glemer langsung tak ada ya. aku sedar diri aku, gemuk, pendek, tak cantik, tak uptodate, tak vast, tak vogue, dah berumur, suka gelak tapi selalu disalah anggap sebagai GEDIK..... dan lain lain yang tak lagilah.

KATAK jer yang tak

JUMPA ANDA DI SANA :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, April 18, 2011

Jadual

Bertugas pada 24 april 26 april 28 april dan 1 mei.

shif pagi sampai maghrib.

booth (dalam bahasa isyarat, wakakaka) Bola januari hingga mei dan Fola januari hingga mei.

Nak kenal saya? cari aje gambar saya kat entries lama, cari kat "labelling" kat bawah nun, cari under label "gambar".

Dan thanks kat banghas11 atas kesudian follow blog ini :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, April 15, 2011

Esok saya dah dua bulan

untuk majalah di atas tu, saya merupakan penulis sahaja.... siapakah saya?
(saya tidak gunakan nama sebenar. Klue: dalam huruf ada alphabet o dan e)

saya akan bertugas di sini, jadual sudah keluar. tunggu difinalisekan pada hari isnin nanti :)


(gua kena shif pagi, beberapa hari dalam seminggu dan weekend pun ada gaks)
Terima kasih kepada mp dan The Fusion Tea atas kesudian folo blog ini :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.


© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, April 14, 2011

Jaga Kedai

Salam sayang buat semua.... :)

sowi, kita agak sibuk lately (normally pun.. hahaha), sebab kita kena ikuti kerahan tenaga yang ditugaskan oleh majikan baru kita, sebab nanti majikan kita nak bukak kedai (bukan kedai makcik karipap) buku di gerai-gerai yang terdapat di pwtc minggu depan.

Kata majikan kita, kita kena bertugas gaks jaga kedai ikut penjadualan. Selain dari tu sebenarnya kita sedang kena mengedit banyak buku-buku baru untuk dicetak buat penambahan produk untuk gerai majikan kita.

Dah tu, kita dah mula mengelolakan majalah 'tuttt' sebagai editor sepenuhnya dan sebagai internal writer, tapi oleh kerana kena ada projek ad-hoc seperti di perenggan dua di atas, kita kenalah ketepikan majalah kita sat. sat jer....

Lain dari tu, esok kita kena buat presentation untuk perkenalkan majalah yang kita kelolakan ni kat staff-staff kampeni majikan kita....eh eh. kalau kampeni ni kampeni bapak kita, sohih kita tak nak terlibat dengan presentation-presentation ni, sebab sora kita jenis gigiiilllllll. Kita tak gemar, tapi kita kena akur, sebab kita nak konpem cecepat.

majikan... cepatlah konpemkan kita ya.... kita janji, kita buat presentation best-best esok ni... la la la.

Kita juga nak amek kesempatan nak ucap terima kasih kat kengkawan yang sudi mai singgah kat blog kita ni, kita rasa malu-malu alang ngan uols ler..... dan thanks kat anna saida dan Tyrah atas kesudian mereka folo blog kita.

awok ni bukan apa, komputar awok dah tak da kat rumah, awok dah terblok dari terjahan internet.... awok sedihlah jugok, tapi awok tahu, destiny awok ni masih jauh lagi gamaknya.....

Bye, solle solle, solle solle....

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, April 7, 2011

Dialog lucu

"abu mengaripapkan emaknya di dapur" - kumpulan Balas.

Ooooo, apa diaaa? mengaripapkan? hantu makcik karipap ya?

nanti kena penampaq baru taaauuu... amvoiii (ai loikee kumpulan Balas)

Thanks kepada penambahan geng cerita kosong, arryani, syed saifullah, isterimdnavy :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, April 1, 2011

Kelakar 2

Alamak, lagi senyap-sunyi dan kosong blog ni, ada pertambahan plaks kat geng2 cerita kosong iaitu kalamhati & cinta sufie. Terima kasih atas kesudian.

Sebenarnya saya ada masalah baru-baru ni, laptop di rumah terpaksa digadaikan. So, connection saya dengan dunia siber apatah lagi dunia blog bertambah jauh.

Saya dengan tak malu beritahu secara terang-terang supaya kawan-kawan tak tertanya-tanya kenapa saya / blog ini sepi tanpa posting-posting terbaru.... hu hu hu

Maaflah, mungkin anda akan rasa kecewa :(

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ni nak cerita tentang w, anak kecik saya tu. haritu masa kami baru balik dari kerja, dia pun ceritalah dengan penuh confident, "kaki w dimasuki kayu".

Saya: "mari mak tengok kena kat mana". dia pun tunjuklah.... kat tapak kaki kiri.

Halus je selumbarnya. Saya pun ambil pin baju, nak koreklah selumbar tu. Apalagi, w pun mulalah menangis, beriya-iya, macam kena rotan.

Saya: "kenapa nangis? mak belum usik pun kaki tu"

W: "sakit,.... sakit...."

;D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, March 30, 2011

kelakar

Terima kasih yayansmum, sudi follow ceritakosong ini :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~

pada suatu hari, w pun berkata-kata.....

"mak!!! hujan turun lintik-lintak! cepat angkat kain!!!!" ;D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su. © 2010 Hakcipta Terpelihara.

Saturday, March 26, 2011

Kakngah menyumbangkan cerita

kami pergi bermain-main di padang, antaranya kami main baling tin, kejar-kejar juga main bola lisut. selepas itu kami penat, bila dah penat, kami rehat di dalam longkang. longkang itu kering sebab musim panas. lepas tu ada orang kentut, BAU TELUR.

.
.
.

mak: okey, so, kat mana keinsafannya?

anak: cakaplah masyallah, sapa kentut ni?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

memang sumbang sungguh ini cerita.

p/s: iklan sudah dibuang dari iklan ini..... rasa macam tak ada gunanya, sebab amat sukar nak update hari-hari seperti di zaman dahulu-kala, sob sob sob

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, March 21, 2011

Sambungan tergendala sebentar

Sambungan internet tergendala sebentar, tunggu gaji, baru leh bayar, baru leh online dari umah... sekarang mencuri-curi namanya. Opps!

anyway, sudah dapat approval!! sudah masuk editing proses!! yaahhooouuuuuuuuuu... (ceritanya di entri ini)

dan, sementara itu, aku diberikan tugas editing utk projek lain pula ;)

sori, lum dapat gi BW, hu hu hu

dan terimakasih HappyIrfa, sudi follow blog maksu :D
(biarpun dah mula sepi sekarang ini...)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, March 16, 2011

Intan ku kesepian

... adalah sebuah tajuk lagu dari wings yang aku sangat suka melayan semasa di ipta dulu.

tetapi malam ni, dalam kepala pening-pening lalat (mungkin kerana pagi berhujan petang berhujan), aku terus bersemangat nak memblog atas sebab rindumu intan, intan puterikurekure.

maaflah, maksu jarang-jarang berada di fb, x berjaya masuk ke fb lately, selain dari tu, rasa macam kurang ngamlah ngan fb. tak pandai nak berinteraksi di situ. layan blog lebih best :)

esok aku kena interview orang, untuk satu ruangan di majalah, interview adalah salah-satu bidang tugasan.

tadi aku berjaya siapkan bukuku sendiri (novel nipis dalam 10000 patah perkataan lebihkurang). novel nipis ini adalah satu xtvt ko-kurikulum di sini. markah lebih akan diberikan :)

idea ceritanya muncul di kepala otakku pada penghujung bulan 2, aku mula menggarap ayat-ayatnya pada hujung minggu lepas, dan tara..... hari ni sudah siap. Yeah... !!

sebenarnya aku hampir-hampir putus asa semasa cuba menyusun ayat-ayat, kemudian dalam kesedihan aku tunjukkan kerangka novel itu kepada seseorang dan dia menyukainya dan terus memberikan galakan! thanks thanks so much! aku sahut kata-katanya dengan mengarang lagi dan lagi dan lagi hingga berjaya ke titik penghabisan pada hari ini.

tinggal nak prufread, dan revise ayat-ayat yang tak ngam sui saja. lepas tu boleh tunjuk kat bos, kalau diluluskan, boleh masuk ke step seterusnya. Doakan yang baik-baik untukku... please.... :D

selain tu, aku sudah siapkan dokumen-dokumen yang diperlukan yang berkenaan dengan pekerjaan utamaku iaitu mengelolakan suatu magazine. ada beberapa lagi ruangan masih perlu aku cari bahan-bahannya. di sini, kita kena siapkan dokumen-dokumen seawal tiga bulan earlier, rupa-rupanya banyak steps yang diperlukan dalam bidang penerbitan ni ek.... baruku tahu.

dan, berat badan aku masih belum berjaya dikurangkan... hu hu hu

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, March 15, 2011

Layan Game PSP

Teruk juga beberapa hari yang lepas, tak dapat nak melayari internet, sambungan internet sangat perlahan.... dennmggg danngggg dennggm danngggg

Apa nak buat? sambil tunggu broadband lemah-gemalai berusaha membuat capaian ke laman-laman blog (yang akhirnya gagal juga), aku main game ikan makan ikan. Layan..... makan makan makan, kemudian check internet, makan lagi makan lagi, check internet.... dengggg, aku pulak yang kena makan... sayang sungguh, tinggal 1 nyawa pulak tu, tapi tak usah khuatir, ikan ni ada SAKTI, makan lagi banyak, makan bonus, bertambahlah nyawanya, macam kucing, ada 9 nyawa!! (iya ker?)

Itulah aktiviti aku.

Di tempat kerja pula, aku sedang menyiapkan suatu tugasan yang berjumlah puluhan mukasurat, tinggal lagi beberapa muka surat saja lagi. Bila idea datang, aku teruskan menaip. Bila idea tak mai, aku buat kerja lain yang melibatkan tugasan utama iaitu publication.

Oh ya, aku terasa-rasa yang aura memblog sudah semakin pupus, tapi geng kosong kat sini dah bertambah ek, dah 280 orang, terima kasih Oasis :D

Maaf, belum ada giveaway terbaru. Nantilah, bila hasil kerja pertama aku berada di pasaran, mungkin aku nak juga buat seketul dua GA, tengok bajet :)

HHmmmm, well, ekceli, yang layan game psp tu bukan aku, tapi budak lelaki kat rumah sanun tu, bapak dia dapat komisen, maklumlah, orang marketing memang macam tu... kah kah kah..............

(saja jer, maklumlah, tak ada idea tadi nak cari tajuk yang bersesuaian ngan cerita kali ni, errr... takkan nak letak tajuk, ai suka main anak ikan?) (aauuww) (giloko???)

p/s: semenjak banyak berkecimpung dalam arena penulisan 'salinan keras' (hard copy) ni, kerajinan menulis di 'salinan lembut' (soft copy) semakin pudar.... hhhmmm, entahlah...... :(

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.