Wednesday, March 31, 2010

Barang-Barangan

Terima kasih kepada Maryam Abu Ahmad, http://maryamabuahmad.blogspot.com/ atas cenderahatinya, 2 buah buku bertajuk "Catatan ummi' oleh Rahmah Sakinah dan "365 Tips sihat gaya Rasulullah" oleh Dr Mohammad Ali Toha.

Maryam menyertakan kad yang sweet, katanya 'salam ukhwah' dan minta komenkan Catatan Ummi... wah, inilah ni, buat maksu feeling feeling pengkritiks tersohor tau. Auwww. Insyallah ya.

Buat pengetahuan Maryam, sekarang maksu baru-sedang-mula-membaca (baru nak mula) sekotak buku-buku pelbagai genre yang maksu terima dari seorang kawan pada tahun lepas.

Okey, dan ini pula, aku beli kain dari kawan setempat cari makan, warnanya sweet, macam aku juga (perasan). Tak tahu lagi nak buat baju apa, takkan nak buat bikini kot, ada balance nanti.

Overall, seronok, alhamdulillah, entah-entah cita-cita nak ada perpustakaan mini boleh direalisasikan akhirnya.

Terima kasih kepada starsyeea85 dan B*b*yz, sudi follow blog ini :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Kakngah the ambitious girl

Kakngah yang berada di tingkatan 3 tu masih belum ada cita-cita, memanglah. Kakak yang di tingkatan 5 pun masih belum ada cita-cita. Sama macam aku dulu, sampai ke hari nak cari kerja, barulah timbul cita-cita, iaitu nak 'earn money'. Opps (mata duitan)

Kakngah tu, kejap-kejap nak jadi polis, tentera, guru tadika, cikgu, photographer, cartoonist, macam-macamlah. Guru tadika tu sebab dia pandai tackle baby w, tapi sekarang aku persoalkan juga. Di sebalik pandai tackle ragam baby w, TETAPI selalu juga bergaduh 2 orang tu. Baru-baru ni kami menonton Sigourney Weaver, kisah pengembaraan dia dengan silverback. Kakngah pun kata, dia nak kerja macam tulah, macam wildlife photographer, macam orang yang bekerja-kerja dengan binatang. Dia tanya, pekerjaan macam tu dipanggil apa?

Aku pun tak tahu.... apeman kah? Tapi itu Anthony Hopkins dalam cerita Basic Instinct. Kalau kerja-kerja zoo, dipanggil zoology, kalau kerja bayo-bayo (bio) dipanggil biology. Kalau kerja-kerja dengan binatang-binatang....?

"Kakngah, mak rasa namanya binatangtology"

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, March 30, 2010

“sepuluh”

Ini tag dari mama adam pada 20 Mar. Memandangkan saya tak berupaya nak letak gambar trip eksplorasi gua as yet di blog ini, saya jawab tag dululah (http://mamaadam09.blogspot.com/2010/03/sepuloh.html)... lalalala.

1 - siapakah diri anda di rumah?
isteri kepada paksu chot dan ibu kepada 4 anak-anak.

2 - siapakah diri anda disamping rakan?
a friend (?)

3 - benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai
a. rumah sebiji dengan sebidang tanah (cottage style pun tak apa, cute)
b. menunaikan haji dan umrah.
c. duit simpanan yang banyak supaya dapat tolong orang serba sedikit dan yang pentingnya, saya tolong diri saya sendiri, supaya hidup saya tak menyusahkan rakan-rakan dan sanak-saudara, supaya mereka tak serik mengenali saya.
d. tiada lagi hutang keliling pinggang.
e. dapat melancong dan bereksplorasi ke seluruh Malaysia dan international.

4 -Siapakah nama pasangan anda?
pak su chot.

5 - Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda
a, b, c, d, e - saya memang tak suka kat dia, dia pun tak suka kat saya, tapi kita adalah pasangan, oops!

6 - Bila tarikh anda couple?
tarikh couple? dah lupa, hehehe.

7 - Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?
errr, minum air kopi yang pahit (?).

8 - Lagu tema cinta anda?
ada, tapi saya tak ingat....sori, maafkan saya ya paksu chot.

9 - Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda?
hhmmmmm, tak tahu, dah lupa jugak, sebab saya kurang makan ginkgo biloba kot.

10 - Tag 10 rakan ada yang lain
tak tag sesiapalah, ramai yang dah buat tag ni.

Terima kasih Kina, sebab sudi tag maksu :)

Terima kasih Datin El, atas kesudian folo blog ini :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Aktiviti eksplorasi, nak kena tukar nama?

(sambungan)

- sepanjang perjalanan singkat dari Gua Silat ke Gua Taman Satu, baby w meragam dan menangis, kerana dia nak berkaki ayam seperti kakngah dan kaklang. Tanah kering dan berdebu membuatkan mereka berdua menyimpan alas kaki di dalam beg sandang.

- dalam kelelahan aku bertanya, "macamana ni? baby w ni asyik nangis saja, teriak teriak teriak. Takkanlah nak kena tukar nama gunung ni kepada gunung teriak pulak?", sambil mencuba-cuba ketawa sambil tercungap-cungap menarik nafas. Hubby mencadangkan tukarkan pula nama gunung itu kepada, 'gunung aku tak larat nak senyum dah'. Adoiyaiii, macam-macam... letih punya pasal.

- Menurut wikipedia, pada suatu masa dahulu, dikatakan semasa Sultan Pahang sampai di kaki gunung tersebut, baginda bertanya tentang nama gunung itu kepada para pembesar yang mengiringi baginda. Namun, tidak ada seorangpun yang tahu mengenainya sebaliknya para pembesar tersebut hanya mampu tersenyum. Jadi tempat itu dinamakanlah Gunung Senyum.

- Selesai senyum-senyum, kami bergerak balik dan melalui titi gantung yang tidak dapat saya lalui dengan tenang kerana digoyang-goyang dengan kuat oleh paksu chot dan anak-anak. Hish... menyampah, macam nak terkucil dibuatnya.

- keluar dari kawasan Gunung Senyum, tiba-tiba aku terkejut, wildlife in front! "apa tu?? tu... tu? buruk! buruk!". Semua yang ada di dalam kereta melihat ke semak samun di hadapan, "itu bukan buruklah, itu babun, bontot dia kaler merah". ''alah, mak terkejut jer"

- tika matahari tegak di atas kepala, kami sampai di kawasan Kota Gelanggi (gua). Itupun selepas tersesat nak masuk ke Kota Gelanggi 2 ler, 4 ler... hehehe. Tanya 2, 3 orang yang ditemui di tepi jalan, orang Jerantut sporting :)

- selepas membayar tiket RM5 untuk setiap seorang, kami bergerak menuju ke Gua Tongkat. Mereka meninjau-ninjau kawasan, aku pula sibuk nak bancuh susu untuk baby w. Mereka tiba-tiba terkejut dengan kehadiran seekor ular berwarna hijau dan bontotnya warna merah (bisa?). Kami terkejut, dan aku pula bergerak perlahan-lahan pergi ke sebelah sana kereta. Aku fikirkan paksu chot akan cancel trip kami, tapi tak... kami meneruskan eksplorasi di sekitar Gua Tongkat, kemudian bergerak ke Gua Balai.

- di Gua Balai, baby w dah dapat moodnya semula, dia menyanyi-nyanyi, menjerit-jerit, melompat-lompat ke sana ke sini, 3 kali jatuh tergolek-golek di dalam Gua Balai. Dia tak menangis, sebab semua orang buat tak layan, lasak sangat.

- kemudian kami ke Gua Terang Bulan yang terletak di Kota Gelanggi (gua) itu, sama nama dengan Gua Terang Bulan yang terletak di Gunung Senyum. Yang benarnya ketika kami sampai di situ, kamilah satu-satunya pengunjung. Pak su chot tidak berapa yakin hendak membawa kami eksplore kerana gua-gua di sana memang alaminya gelap-gelita.

- Tiba-tiba kami bertuah, muncul 2 orang lelaki dan jadilah kami satu kumpulan yang fair (ada lelaki dan perempuan-perempuan), dan kami meneruskan perjalanan ke Gua Terang Bulan yang sangat gelap-gelita, tidak boleh nampak batang hidung sesiapapun. 2 lampu suluh yang dibawa memang tidak cukup, apatah lagi, satu ada dengan baby w, dia bukan suluh trek, tapi dia suluh kelawar. "Burung kecil tu makan batu, dia peluk batu, lepas tu burung tu mati, lepas tu burung tu lapar, dia cari mak dia, mak dia tidur jer". "itu bukan burunglah sayang, itu nama dia kelawar". "dia makan batu ya mak?"

- "baby w! suluh kat lantailah... mak meraba-raba dah ni dalam gelap ni. Lampu! lampu!"

- terlanjur berada di Jerantut, kami melawat pula makam Mat Kilau, al-fatihah.

- Selepas ini? tak tahu lagi nak ke mana..... tidur dulu melepaskan lelah ;)
Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, March 29, 2010

Aktiviti eksplorasi, berlengas

- kami sekeluarga bergerak dari rumah selepas subuh, tanpa map, gps
- pada pukul 9.30am, kami sampai ke Gunung Senyum, paksu chot mendaftar diri
- memulakan eksplorasi. Gua pertama yang hendak dilawati ialah Gua Makam Tok Long.
- terkejut tengok tangga untuk mendaki ke gua itu yang amat curam

- baca signboard, gua itu dinamakan Gua Makam Tok Long sempena makam Tok Long di situ. Tok Long ialah seorang pemuda di desa (Kuala Krau) yang bekerja sebagai pemikat burung. Dia telah berkahwin dengan Puteri Bunian, dan membuat perjanjian untuk bercuti balik kampung selama sepurnama, tapi Tok Long terlupa, oleh yang demikian, Tok Long tidak berjaya lagi menemui Puteri Bunian. Setelah beberapa lama, dia berjaya menemui isterinya tapi tidak boleh mendekati pula.

- selepas itu, kami ke Gua Silat, kena naik lagi tangga, tangga yang curam, saya rasa kecuramannya adalah pada 60 darjah? alahai, tak bawa pembaris separa bulat, jadi ukuran saya mungkin tak tepat.
- dikatakan gua ini pernah jadi gelanggang silat, tempat orang belajar silat. Dan ada kesan tapak kaki di dinding gua. Secara jujurnya saya tak dapat lihat kesan tapak kaki, tapi saya lihat kesan tumit-tumit bagaikan seseorang melantunkan badannya ke siling/dinding gua dan dengan tumitnya, dia melantunkan badannya semula ke lantai, seolah-olah tidak logik, tapi bagi orang yang ada ketinggian ilmu persilatan, tiada apa yang mustahil di muka bumi ini, selagi adanya izin Allah swt.

- di sebelah sanun Gua Silat ada cabang menuju ke bawah, oleh kerana gayat, saya tak turun, cuma paksu chot. katanya tiada apa-apa di situ. Kemudian kami tengok ada tali untuk ke tingkat atas pula, oleh kerana tak mahu tinggal seorang di Gua Silat, saya terpaksa memanjat tebing yang tinggi 90% tu dengan menggunakan tali. Bak kata paksu chot, maksu merangkak naik, maksu merangkak turun...saya sungguh-sungguh gayat, kenapalah saya didera. huhuhuhuh, berlengas badan. bau ashem bacin, oops!

- Turun tangga curam, gayat, terketag-ketag, dan menuju pula ke tangga lain. Mendaki lagi untuk ke Gua Taman 1 dan 2. Gua Taman 2 memang cantik, terdapat batu-batuan cantik seolah-olah bunga-bungaan menghiasi sebuah taman nirwana (oohh, mungkin saya berlebih-lebihan dalam menerangkannya...., tapi tempat tu memang cantik)

- meninggalkan Gua Taman 1 dan 2, pergi pula ke Gua Terang Bulan.Menurut signboard, Puteri Bunian kena mandi cahaya bulan di sini, ada pembentukan kecil di siling gua di mana cahaya yang masuk, membentuk seakan-akan bulan sabit / sun beam yang cute. Syarat mandi cahaya bulan adalah syarat ke 3 yang dikenakan kepada Puteri Bunian untuk berkahwin dengan Tok Long. Gua Terang Bulan luas, berbentuk seperti stadium. Menurut pakcik di pejabat renjer, kadangkala orang yang bertuah akan melihat sebuah kolam di situ. Tuah saya?.......ini pengalaman saya yang sangat-sangat berSUBHANALLAH.

- gunakan lampu suluh, bergerak perlahan-lahan di atas jejantas kayu yang disediakan dan dag dig dug - kesaspenan yang besar, saya baca Subhanallah sepanjang perjalanan (takut... gelap wa cakap lu).
- sebaik masuk ke Gua Terang Bulan, SUBHANALLAH. Gua yang sepatutnya gelap-gelita cuma diterangi oleh sunbeam yang cute adalah terang, visible, kemerah-merahan dan cahaya matahari adalah seperti sebuah spotlight yang besar menyinari suatu tempat yang seperti astaka. Saya rasa itulah tempat Puteri Bunian mandi cahaya. Ketika itu ialah lebihkurang pukul 11.15am, cahaya spotlight matahari itu kemudian bergerak perlahan dan boleh disaksikan oleh kami semua tanpa menggunakan bantuan teropong bintang pun, ia bergerak perlahan turun ke bawah, ke bawah, ke bawah meninggalkan 'tempat yang seperti astaka' itu tadi. Kagum yang amat sangat.

Beramai-ramai bersubhanallah di situ, dan kami meninggalkan Gua Terang Bulan dengan ucapan 'assalamualaikum, terima kasih banyak, insyallah, kami ingin lawat tempat ini lagi"

Waktu ketika itu - pukul 11.31am.

to be continued (ke gua Kota Gelanggi pula)

Warning: gambar yang dipaparkan di atas bukan dari kamera saya, gambar diambil di google.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.


Aktiviti eksplorasi

(catatan segera di pagi Isnin)

Tiada apa-apa aktiviti yang menarik di rumah, jadi kami sekeluarga telah pergi mengeksplorasi gua-gua di sekitar Gunung Senyum, dan gua-gua di Kota Gelanggi, semalam. Dengan berbekalkan cuma 2 botol air suam yang diisi ke dalam botol 100ml, yang tujuan asalnya adalah untuk membuat susu baby w, akhirnya sudah bertukar fungsi menjadi air bekalan minuman kami setelah penat dalam aktiviti eksplorasi.

Nanti-nanti akan diceritakan journey yang menarik ini kemudian, nak buat kerja sat :). Tidak lupa saya nak berterima kasih kepada soffya dan bobiedanad - ceritakosong punya latest followers :))

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.


Saturday, March 27, 2010

Earth Hour 2010

I just want to inform that today, 27 March, 8.30am is earth hour. Where you are encouraged to turn off the lights, electrical equipments for an hour, till 9.30am.

Alright...... we are the world!! errr, I meant, we are human being, and this world is ours.

:D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, March 26, 2010

Sihat seorang yang sihat

Salam pagi Jumaat buat semua,

Kalau kita tak sihat, macam pening, migrain, infection mata, demam, batuk, sakit kaki, muscle koyak/tegang, sudah tentulah kita tak war-warkan kepada orang lain. Nanti takut dapat respon, "alah, sikit pun nak kecoh".

Tapi bila jumpa orang ataupun saudara-mara, dan mereka asyik mengata, "engkau tu sihat, lainlah macam aku ni, sakit teruk", apa perasaan anda?

Walaupun aku ni anak yang bongsu, supposedly manja, gedik, poyo, perasan, busuk punya kaki, dengki kepada kelebihan orang lain TETAPI aku membesar dengan seorang saudara kandung yang sakit dan perlukan perhatian. Secara tak langsung, ia membuatkan aku jadi seorang yang 'murung', menyendiri, buat hal sendiri, buat keputusan sendiri, berdikari, degil, kaki memberontak, panas baran, cepat marah, cepat naik angin, mudah tensi, jangan nasihatkan aku kerana aku boleh jaga diri sendiri, di manakah engkau waktu aku perlukan engkau dan lain lain perasaan yang memberikan impak negatif kepadaku hingga ke hari ini.

Aku membesar dalam perasan - 'engkau kena mengalah sebab saudara kandung engkau sakit dan perlukan perhatian dari ibubapa dan kaum keluarga', 'engkau kena buat kerja, engkau kena pegang tanggungjawab begini begini', 'jangan meminta-minta, kami tiada masa nak dengar, jangan berharap-harap, engkau tu sihat, buatlah hal engkau sendiri'.

Iya, yang benarnya, buat sesiapa yang membaca blog ini... itulah aku. Seorang yang depresi.

Hari ahad lepas, aku diberikan rasa, dada rasa ketat dan pernafasan menjadi berat buat 3, 4 minit. Aku fikir, nak mati dah aku ni, mati lemah jantung agaknya.

Selain dari itu, lutut dan bukulali dan tumit senantiasa sakit, kadang-kadang jalan terdengkot-dengkot. Kadang-kadang terpaksa berpaut pada perabut sebab tak boleh nak berpijak di lantai. Rumah tidak memakai permaidani kerana aku ada alahan kepada habuk. Aircon tidak boleh pasang kerana climate rumah aku memang sentiasa sejuk sebab berada di tanah yang agak tinggi berkabus tebal, lagipun orang yang ada migrain macam aku, tidak boleh berlampau-lampauan sejuk atau panas. Jikalau berada di bawah terik mentari, sekejap sahajalah, migrain... hingga ke petang tak boleh buat apa-apa.

Beginilah sihat orang yang sihat. Apakah patut aku mendapat sakit kronik barulah orang akan bersimpati terhadapku, dan mereka akan nampak aku?

Aku biasa bersendirian, aku biasa mengalah, tapi aku juga bisa nangis, kerana aku bukan superman.

Aku sudah katakan, aku orang busuk, aku bukan orang baik, 'hey dude, look elsewhere, you will regret it when you know me'.

Aku sesal dengan percaturan hidup di dunia yang aku lalui, iya memang, kita tatang orang yang tak sihat bagai menatang minyak yang penuh, tapi bagaimana pula dengan orang yang dipinggirkan, patutlah kita anggap mereka (anggap aku) sebagai badut?

Pernah tengok cerita 'i am joker?' (cerita hindustan). Buat orang ketawa, tapi dia sendiri (aku sendiri) menangis tanpa ada sesiapa menghulurkan tangan. Kerana apa? kerana you such a funny person, i like you so much. Ingatlah, aku bukan guinea pig untuk kau kenali dan kau kaji.

i may be a human
but i am born with no heart
or is it crippled?
i don't know
because i never checked
do i have to?
i thot i am your clown
till death
- maksu

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, March 25, 2010

Aku dak comot

Sekarang aku dah ada ramai kawan-kawan sekolah di fb.... errrr, tak, tak ramai, masih belum cukup sedozen. Aku ada 3 gegerls (including diri aku sendiri), dan 6 or 7 jejaka tampan bergaya. Semalam ada tambahan kawan sekolah lagi, lelaki.... lelaki laaaagggiii. Aku tengah tunggu seorang lagi (another lelaki) untuk accept friend suggestion (yang disuggestkan oleh seorang kawan lelaki yang lain, lelaaaakkkiiii juga). Aku juga berusaha mencari-cari kawan-kawan perempuan, tapi kebanyakannya, non ado. Aku temui seorang kawan perempuan, tengah tunggu dia accept (melalui friend finder), tapi dah 3, 4 hari aku tunggu, masih senyap. Mungkin dia jarang-jarang online.

Mana kawan-kawan perempuan aku ni? Ramai yang jadi surirumah agaknya, kalau aku jadi surirumah full time pun, sohihlah aku tiada connection dengan komputer. Melainkan kalau suami aku adalah tokeh kedai CC.

Kawan-kawan lelaki ni suruh aku cari-cari gambar lama, dan pastekan di fb untuk mereka ketawakan beramai-ramai dan saling kutuk-mengutuk, engkau tua, engkaulah tua, engkau tu lah yang tua....

Bila dilihat semula, baru maksu perasan, maksu sebenarnya seorang budak yang comot, patutlah aku tiada pakwe/balak semasa di bangku sekolah. huhhuuhhuh.

Aku adalah yang bertanda x. Tak nampak? Aku bagi gambar besar. Tengok tanda x. comotkan.... huhhhuhuhu. Tengoklah yang duduk tu, sopan saja, tengok tangan mereka (aku nak start gelaklah ni) (sambung gelak, sekarang ni ada ker orang ambik gambar macam ni?? non ado, cute okey)
Gambar di bawah ini pula adalah gambar guru kelas, masa tingkatan 2 ker tingkatan 3 entah... tak ingat dah (petanda dah tua, hehehe).

Aku tiada dalam gambar ni... mereka-mereka yg di dalam gambar adalah dari team bola tampar (melainkan yg pakai seragam sekolah, sibuk-sibuk jer nak enter frame, hehehe)
p/s: semalam kakak suka bebeno dapat tengok pak nil dari dekat... tapi sayang, tak dapat nak bergambar. Kakak, lain kali bawa mak juga ya, mak nak minta otograf kat pak nil.

Terima kasih kepada DrSinga atas kesudiannya folo blog ini :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Kelahiran dia secara C-sect

Alhamdulillah, anak saudara aku dah bersalin, anak sulung, dapat baby girl. Bertambah lagi cucu sedara aku. Dilahirkan secara c-sect. Menurut kakaknya, baby girl tu ikut rupa si ayah, tapi pipi tembam macam ibunya.

Macam biasa, aku bercerita dengan anak-anak, "anak buah mak yang nama I tu dah bersalin, tapi dia tak boleh bersalin normal agaknya, dia kena melahirkan anak secara operation"

Kakngah pun respon, "anak dia lahir tak boleh normal tu sebab pipi dia tembam kot".

"Eh, eh! memandai jer budak ni buat rumusan macam tu". "pipi tembam tak ada kena-mengena, kadang-kadang sebab kedudukan bayi songsang, sebab bergulung-gulung dengan tali pusat/terjerut tali pusat, sebab tulang pinggul si ibu yang kecil"

kakngah.... "ooooo".
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pandai-pandai saja budak-budak ni buat rumusan, kan. Ha tengok tu, kakak dan kakngah, tembam-tembam juga masa keciknya.

Ini pula adalah gambar baby w ketika di genting highland (family day), dia baru pandai merangkak masa ni. Aku suka gambar ni.

Saya nak ucapkan terimakasih kepada sue_capri81, sudi folo blog ini.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, March 24, 2010

Belakang tabir dan gambar-gambar

Di sini aku lampirkan beberapa keping gambar anak-anak yang berlakun tambahan baru-baru ini... itu mereka, dengan kawan-kawan, sebelum memulakan shooting (eh wah, macam artis pulak)


Suatu pengalaman baru yang menyeronokkan buat mereka.

Petang ini pula, kakak katanya berombong-rombongan (di bawah pengelolaan NGO) akan pergi menonton rakaman 'Jangan lupa lirik'. Sementara kakngah akan memulakan sesi latihan hoki setelah terpilih ke peringkat daerah.

Apa yang nak dimasak malam ni? Entahlah, kalau ikutkan baby w, dia akan masak nasi bubuh butang, bubuh pisang.... Gambar di bawah ini adalah masakan yang telah disediakan oleh kakngah dan kakak, sambal udang dan sayur campur, dan kaklang memotong buah-buahan... healthy food :)
Tengoklah si w tu, siap lepak-lepak sementara tunggu hidangan dihidangkan.... takut nak suruh dia masuk ke dapur... entah apa menu yang disediakannya nanti.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Aku tekan tekan tekan sampai lumat

Ada juga niat dihati supaya apabila hati diguris, dan perasaan terluka, Tiada lagi marah melanda di jiwa, kelihatan semua itu bagaikan lelucon kanak-kanak nakal yang baru mencari identiti sahaja.... lantas mengucapkan 'sebuah senyuman lebar, tanpa sebarang pengucapan'. Tiada perasaan marah langsung, berjiwa yang tenang.

(A-li 'Imran)
131 - Dan peliharalah diri kamu dari api neraka, yang disediakan bagi orang-orang kafir.
132 - Dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya, supaya kamu diberi rahmat.
133 - Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa;
134- Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik;
135 - Dan juga orang-orang yang apabila melakukan perbuatan keji, atau menganiaya diri sendiri, mereka segera ingat kepada Allah lalu memohon ampun akan dosa mereka - dan sememangnya tidak ada yang mengampunkan dosa-dosa melainkan Allah -, dan mereka juga tidak meneruskan perbuatan keji yang mereka telah lakukan itu, sedang mereka mengetahui (akan salahnya dan akibatnya)

“tidak ada seseorang hamba menahan marah kerna Allah ta’ala melainkan Allah akan memenuhinya dgn keamanan dan keimanan”(hadith riwayat Abu Daud)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Journey to the Top of the World

It's not that far, it's in Gopeng, Perak, Malaysia.

Selepas balik dari menziarah ibu mertuaku, kami singgah ke Gua Tempurung, di Gopeng. Sampai di sana sudah waktu makan, pukul 12 tengahari. Renjer-renjer yang bertugas hendak makan, sila beri laluan.

Since it's already lunch time, and we have to wait, so we adjourned to the nearby 'wakaf'. Don't know what to eat because we have had our early lunch at MIL's house, in the mean time, baby w enjoyed eating her 'jajan'. "Sayang, mak nak sikit, boleh tak?"

Later without delay I eagerly went to the counter and purchased the tickets. I paid RM9 each for adults, and RM4.50 for kid (i.e kaklang). We took the 'journey to the top of the world', it's a dry journey, covering 664 steps to and of course, 664 steps back, about 1.4 km. Anyone can go, no limitation, oh yes! There are. Kids minimum age is 4 years old. We only bring our body, no mineral water, no nasi lemak tapau. According to abang renjer, it should take about 1 hour 30 minutes or 1 hour 45 minutes max.

Please be informed that if you would like the fun and thrill to the top of the world as well as journey through the river underneath the Gua Tempurung, you have to come in the morning. Those trips are only available in the morning. And make sure you wear proper clothing with suitable shoes, unlike us, we went in - in slippers. hahahaPlease enjoy the pictures I've attached, not in random order. Oh ya, Kaklang and Kakngah made friends with cute mini size butterfly, err, I don't know, rama-rama atau kupu-kupu. Sama saja rupanya. We entered the cave in groups led by errrrr, abang-apa-entah-namanya. Seeing me being so tired, he advised me to not to forget to breath in breath out in the caving adventure, no worries, no awful smell because there's no kelawar inside Gua Tempurung. Apparently they have migrated to other caves,... errr... agaknya ;)

Forgot to mention that our group were a truely 1Malaysian.... consisted of my family, 2 college boys, 1 Indian couple, I Chinese family age from grandson to grandma.

I was sweating heavily, no need to go to Gym. Sorry Dave Nuku, we shall meet some other times :) Luckily at one spot, we were advised to take five, the area was surrounded by cool breeze, so relaxing, one can easily fall asleep. After a while, we continued our journey.

Other than that, since we entered the cave with no bekalan, i.e. susu for baby w. She was complaining like non-stop that she was thirsty (mak lupalah... sori ya), she's having headache (meaning she's sleepy), she was tired, she cannot walk, her legs sore, etc etc.

She fall asleep at the 'top of the world', at the staircase. Oh gosh, lucky for her, paksu carried her back, breathless, hehehe. Macho man go!!

On the way back, I hurriedly to the exit (the same as the entrance), because I myself cannot tahan the urge to drink and sit, penat giler weh....

Kakngah sangat excited, dan ingin pergi lagi, untuk meneroka dry and wet adventure pula.

Maksu says: No thank you, please send me to other places like shopping complex, huhuhuh (because the adventure is so tiring, i got no stamina)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.


Tuesday, March 23, 2010

Borak-borak maksu

hapdet lagi for today:

aku sepatutnya memikirkan 3 ketui sajak as requested by bapak mokhtar sah malik dari esastera.net untuk antologi puisi hari guru, deadline is 25 mac.... tapi alahai, tak tercapai dek akalku, buntu. satu baris puisi pun aku non ado, idea hilang entah ke mana

pagi tadi Mohd Najib Tun Razak balas twitter aku, as follows:- NajibRazak: Thanks for following! I look forward to your comments and replies. Will try to respond when possible. (gulp, gabra, Masyallah, aku nak cakap apa ya dengan PM?) (twitter saya nama 'maksu cerita 0')

tivi kat umah memang rosak teruk.... sadis

oh ya! nanti 17 haribulan empat, aku nak ajak paksu gi Berjaya, Gatsby deodorant fair. yeaaaa, kalau dia tak nak pi, aku pi sowang2 naik bas lompat-lompat. aku nak serius berblogging... beware, hot gegerl will paint the town in..... what colour ek? (hihihi)

kakngah pagi tadi dok saspen-saspen, terpilih ker tak untuk wakil hoki peringkat daerah untuk tahun ini.... kakak pula decided nak concentrate on her study for her spm examination this year instead of taking part in the hockey competition

baby w kata, "nak masak nasik, bubuh kicap, bubuh butang, bubuh pisang, bubuh sayur..." "mak suka tak". Aku jawab, "Mak suka, mak suka"

aku masih sedih yang sadis... tiba-tiba aku teringatkan peti tivi kat umah... huhuhu

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.


Monday, March 22, 2010

Ashlee Simpson - Outta My Head

Tihara dari http://herba-tihara.blogspot.com/ telah mengenakan tag ini kepada maksu pada bulan 2, kalau tak silap, pada 12 Feb 2010. Sori, lambat jawab. Entah ok entah tidak jawapan ni nanti, sebab maksu dah lama sangat tak update lagu aka dah lama tak dengar lagu-lagu.

1. Put your iTunes,Windows Media Player,Winamp etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. SONG FILE DEPENDS ON YOU.
5. Tag 10 friends.
6. Everyone that has been tagged has to do the same thing.
7. Have Fun!

IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY? Matta - Ketahuan
HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF? Amy Search feat Rabbani - Mentari Merah di Ufuk Timur
WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL? Elyana - Kalis Rindu
HOW DO YOU FEEL TODAY? Hujan - Pagi yang gelap
WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE? Mawi, Heliza - Doa dalam lagu
WHAT'S YOUR MOTTO? Dato Siti Nurhaliza - Ku Mahu
WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU? Mulan Jameela - Makhluk Tuhan Paling Seksi
WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU? Sean Kingston - Beautiful Girls
WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN? Pop Shuvit - Marabahaya
WHAT IS 2 + 2? Meet Uncle Hussain - Laguku untukmu
WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND? Colby Caillat - Bubbly
WHAT IS YOUR LIFE STORY? Fergie - Big girls don't cry
WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP? Maroon5 - Won't go home without you
WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE? Rihanna - Don't stop the music
WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING? Madonna & Justin Timberlake - 4 Minutes (boleh joget pakai pakaian dalam, oops!)
WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST? Judika - Bukan rayuan gombal
WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR? Too Phat feat Dato Siti - Dua dunia
WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET? The Lima - Buronan Cinta
WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW? Kaoma - Lambada
WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS? Fiq - Bukti
WHAT WILL YOU POST THIS AS? Ashlee Simpson - Outta My Head

Saya tak mahu tag sesiapa, have fun :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tutorial: Meletakkan iklan nuffnang di bawah post

Atas permintaan ain, dan kak erna, saya akan cuba menerangkan seringkas mungkin.

Sudah semestinya kita kena jadi ahli nuffnang, ia bukan sistem MLM ataupun member-get-member dapat percuma satu t-shirt, oh tidak. Daftarlah, tak kisah. Nuffnang advert is 'in' now. Di sini, kita perlu bermain dengan html coding, dan kena teliti, sebab kalau tak teliti, hasilnya makan hati.

Selepas login, anda sekarang berada di dashboard (bukan keyboard). Masuk ke layout, masuk lagi, ke 'edit html'. Masuk lagi, errr, maksud saya, sila klik 'expand widget html'. Buat pengetahuan semua, iklan yang terletak di bawah post itu namanya 'large leaderboard ad'. Tadi sudah pergi ke website nuffnang dan ambil codenya, kan..? dah kan? dah lom?

Oklah, copy code itu dari nuffnang punya website, iaitu dapatkan di 'add ad', copy code (large leaderboard ad) ke atas sekeping kertas (word doc).

Sila perhatikan dengan teliti gambar, make sure you click the kotak, 'expand widget templates'.
1 - copy dan paste iklan large_leaderboard_ad dari nuffnang ke word.
2 - click expand widget templates, letak cursor di dalam kotak coding html, select all, copy dan paste ke word.
3 - baca code html itu di word dengan teliti untuk mencari perkataan 'adend', 'adcode', 'adstart', 'loop', 'adend'. Tang ni memang susah sikitlah, saya gunakan kanta pembesar, kalau tak cukup saya pinjam cermin mata amoi sebelah, kalau masih tak nampak, saya tambah pula kanta mata contact lens warna biru firus beli kat kedai cermin kat seberang jalan nun (perkataan berulang, sebut 2 kali, mesti cikgu marah)
4 - selepas berjumpa ruangan tersebut, berikan ruangan sebanyak 2 baris lagi, enter enter, dan dengan berhati-hati penuh teliti sila copy code iklan dari word tadi, paste di ruangan yang berkenaan.
5 - copy sekelian coding html yang baru ni, paste semula ke blog layout (ruangan html) dan save. View blog dan belek, dah keluar tak iklan di tempat yang berpatutan?
6 - lompat bintang dan jalan itik kalau dah berjaya. Kalau tak berjaya, cari lagi... dimana salahnya.

Gambar diambil dari website nuffnang, maaf ya, apa nak buat, orang tanya saya kenalah jawab. Sumber rujukan, tentulah nuffnang.

Saya mewar-warkan supaya sebarang kemusykilan, sila rujuk di nuffnang, dan mereka ada helpdesk yang helpful, untuk membantu anda :)

(Terima kasih kepada Yan, eis, amu mejie dan ritasuzyanti atas kesudian mereka following blog ini)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.


Friday, March 19, 2010

I'm going to the Gatsby Deodorant Street Fair

Wow! What a wonderful Friday surprise....

Huh! what date is today? Hhhmm, 19th Mar..... 17th April 2010, 17th April 2010. Wah! My dear hubby, I got to lock the date darling.

Check it out!


I received this mail from Nuffnang a few minutes ago (yang Projek Sulit 400 tu), and the requirement is very simple, just visit the event, as follows:

Gatsby Deodorant Street Fair,
what date? 17th April 2010
Oh, how about the time? 10am till 5pm
Where? Where? Front Foyer, Ground Floor, Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.

There are loads of things to do:

- there will be lucky draws and guess what, Nuffnang have various cool gadgets worth up to RM15,000 to grab

- exciting fun-fair games for you to try on such as Sumo Wrestling (in air bag suits!), gladiator battles and many more other amusing and addictive games!

If you are interested, please do not hesitate to check further details at
www.gatsby.com.my/streetfair

See you there! And let's have some fun!

:D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tutorial: How to put top commentator

Every time I went to a few blogs like zino's blog, mr penyubiru's blog and a few others, I always admire the gadget, top commentator. I can't find it anywhere available in blogspot. Without sweating a little bit (eh....what is the connection?), I search google and found a few tutorial in English, on how to put the top commentator gadget on your blog.

I took thousands of minutes to digest the content; & finally my stomach and my mind decided to not to take anything from the tutorial I found, because I can't understand anything they say!!

Well, I understand my situation, being a general worker, I can only understand and able to digest general instructions, I also befriend to general clerks, I do respect general managers generally. Generally I love my kids and would like to see them grow healthy in Islam (eh... again, what is the connection).

Suddenly an idea appears in front of my eyes, not like a durian, but like an idea... err... (surely an idea doesnt look like Maya Karin at all, hehehe). Again, I searched google, clicked 'sites from Malaysia', yeah!! Why didnt I do it in the first place? Malaysia has many geniuses also, only that they are not aired in the geography channel. Ooopss!!

For your info, I stumbled upon this blog, http://maribinablog.blogspot.com/2009/08/membina-widget-top-commenters.html
and have learnt many things from it. Go-lah chekidaut.

Step 1
Go to your dashboard, click add gadget, choose html.

Step 2
Paste the code that you have copied from the 'maribina blog' (code top commentator). But make sure you follow the instruction carefully, i.e you have to amend the blog name and replace it with your blog name, I meant, url.

Step 3
Save

Yeah...!!! finished.

p/s: kelakarnya to see my own name as the top commentator in my own blog, yang itu buat i rasa pelik.... (rasa pelik has nothing to do with ayam perap). Can it be amended or not? Can anyone teach me? Please......... (okie dokie, I managed to amend this myself, my mistake - I did not spell my own nickname correctly, hahaha)

p/s 2: I need the gadget, because I have a wonderful idea :)

Thanks to k.zue, SCHA, memyselfandI for following this blog :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, March 18, 2010

Alkisah seorang Isteri yang patuh

Hubbyku dah berpesan untuk menjawab telefon dengan perkataan, 'panggilan hangit' seperti yang dipesankan oleh penyampai-penyampai radio. Dia dah mendaftarkan nombor bimbitnya.

Aku pun berpesan kepada anak-anak, sekiranya mereka menjawab panggilan - untuk menyebut seperti yang dipesankan. Baby w pun sibuk, 'angit ker? awak angit ker panggilan angit? angit. angit"

Aduh...macamana nak menang ni?

Ada sekali tu, sebagai seorang isteri yang patuh, aku pun jawablah call yang masuk, .....dan.... "ni abanglah, hangittt hanggittt, tak kenal dah laki sendiri?"
Keterangan gambar: Baby w buat peace dengan kedua-dua tangan, sebab dia nak mandi air hujan kat luar.

Ucapan terima kasih buat ejamaria, fecca, ez atas kesudian mereka follow :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

You jalan terus, don't belok-belok

Tivi kami rosak, kami hanya dapat melihat gambar dari leher/halkum ke bawah sahaja, muka hilang. Alamak!!! scary movie. Hubby memanggil seorang technician di tempat dia mencari makan untuk tolong repairkan tivi. Technician tu tak pernah datang ke kawasan kami. Hubby guide dia melalui telefon.

Technician: Bang, saya dekat simpang tiga ni, macamana?
Bang: Kau terus saja

Selepas itu,
Technician: Bang, saya dah lalu depan balai polis, klinik?
Bang: Kau terus saja

Lagi selepas itu,
Technician: Ni saya baru lepas Taman Seri Berseri-seri, terus lagi ke bang?
Bang: Terus saja jangan berhenti singgah mana-mana, aku tunggu kat rumah ni.

beberapa jam selepas itu,
Bang: Wei, kau kat mana ni? dah tengahmalam dah ni....
Technician: Saya dah sampai ke Mancis Kuala Pilah bang, abang kat mana?
Bang: Hoi, apsal pergi sampai Kuala Pilah, rumah aku di negeri Selangorlah!
Technician: Alamak! Saya dah sesatlah nampaknya bang, tadi abang kata jalan terus jangan berhenti.
Bang: ngoklah engkau ni, habis tu tivi aku macamana?
Technician: Abang repair sendirilah bang. Saya nak balik pun tak tahu ni, rumah saya di Hulu Selangor ni... jauh dah sesat ni. Alahaiiiiiiii

Terima kasih m.q., nuraarin, Ila - sudi mengfollow :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Wednesday, March 17, 2010

Macamana nak masukkan gajah ke dalam kotak?

Semalam petang, aku sempat layan FB. Seorang officemate ni beri kuiz, macamana nak masukkan gajah dalam kotak. Jadi aku pun jawablah, buka kotak, masukkan gajah,

tutup kotak...tara!! gajah dah ada dalam kotak.
_________________________________
Suxyz Jklmno commented on her status:

"Yesssza!!! JAWAPAN YG TEPAT SEKALI DARI KAK OPQRSTU!! WOW!! begitu selamba jer akak ni menjawab yer...hehehehe.. TAHNIAH!.. so nampaknyer soalan kali ini begitu senang dan telah pun di jwab dgn tepat dan berkesan sekali oleh Kak opqrstu. So buat kak opqrstu...sila lah dtg kat tmpt suxyz untuk mendapat kan hadiah. TAHNIAH sekali lagi!"


Reply to this email to comment on this status.
__________________________________


Aku pun tanpa berlengah lagi, terus pergi menjemput hadiahku yang melambai-lambai selang beberapa meja nun.
Terima kasih Suxyz!!

Ini pula, nak geram ni... patutlah sebuku kertas lukisan yang dibeli baru-baru ni semakin nipis dari hari ke hari...tengoklah tu, kak lang berlatih melukis plaks....

Dia kata, "tu gambar ikan duyunglah mak..."





Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.




Perasaanku tentang perasaanku padamu

Mak aiii, tajuk lagu ni, lagu kumpulan Dewa19 ni.... maaf ya, saya suka banget tajuk lagunya yang catchy dan meminati lagu-lagu dari Dewa19 dan Ahmad Dhani iaitu penyanyi utamanya of course. Selain dari itu saya juga minat kepada Search, tahniah, balik dari London ek..... sing song. Scorpion, Black Eyed Peas, Yusoff Islam, Rahim Maarof, Wings, BPR, Lata Mangeshkar... lalalalala, paksu chot, baby w, oops!!

SAYA JUGA m.i.n.a.t sangat nak bawa followers lama dari ceritakosong bunga-bunga ke sini, malangnya biarpun telah diajar oleh Maryam Abu Ahmad, http://maryamabuahmad.blogspot.com/, tapi tidak berhasil, maaf ya Maryam, maksu dah tak boleh nak masuk ilmu apa dah kot.... sebab terlebih muda, huhuhuh.

Semalam sahaja saya mencuba method yang diajarkan lebihkurang 5, 6 kali dan setiap satu cubaan berhasil dengan hang. Saya dah jampi dah monitor saya.... fuh fah fuh fuh, ptui. Fuh fah fuh fuh, pppttttui (gaya macam tok dukun).... jadilah, jadilah, jadilah. Tapi .... saya pernah ada rakan sekerja bernama hang, tapi dia dah resign dah.... jadi? Apa masalahnya? Errr, hhmmmm, eh! ada seorang lagi hang, oops!!!

Nampaknya saya telah mendapat pengajaran baru, bila kita create blog baru walaupun menggunakan url lama, followers adalah remain di blog lama. Namun saya yakin, saya masih dapat ditemui di mana-mana ruangan yang kosong... kerana, saya masih kosong. Eh!!!! oops! idakkknyer.....

Terima kasih kepada ezzati, sya, izman - sudi follow saya di sini.

p/s: Saya ada masalah, tak tahu macamana nak transferkan list of followers dari ceritakosong bunga-bunga ke sini....huhuhu. how aaa??

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Tuesday, March 16, 2010

Seventy per cent is made of liquid

Tujuh puluh peratus mukabumi adalah diselaputi air, saya ingin berkongsikan fakta dari wikipedia ini, "70.8% permukaan bumi diseliputi air", http://ms.wikipedia.org/wiki/Bumi.

Begitulah juga keadaannya dengan tubuh manusia, 70% adalah mengandungi air. Pecahan seperti berikut:
Otak: 75%
Paru-paru: 80%
Jantung: 75%
Hati: 85%
Ginjal: 63%
Darah: 63%
Otot: 75%
Tulang: 22%
(sumber: http://www.madinastore.com/news/26/Terapi-kanker-Bagian-Kedua)

Sebenarnya saya sedang leka membaca majalah Anis keluaran Februari 2010, rencana bertajuk 'mencari jamal & jalal pada isteri', yang berlatarbelakangkan temubual antara penulisnya (Hajjah Jalilah/Nor Zainatul) dengan Dr Mohammad Uthman (saya suka tengok janggutnya) ketika saya terpandangkan fakta ke 3, iaitu zikir.

Amalan zikir yang berterusan (istiqamah) amat penting untuk membentuk kita menjadi seorang yang positif, sentiasa berhati tenang dan berpenampilan cergas. Pendekata, itulah rahsia kekuatan orang-orang dahulu; bagaimana mereka boleh bekerja keras membanting tulang 4 kerat tanpa mengeluh penat mahupun lesu. Sebagaimana baginda Rasulullah pernah mengajarkan kepada anakandanya Siti Fatimah, berzikirlah 'Subhanallah, alhamdulillah, allahu-akhbar'. http://rozaimy.komputer.com.my/218

Berbalik kepada majalah Anis tadi, didapati juga betapa generasi terkini sudah mula dan sudahpun melupakan amalan berzikir sebaliknya menggantikannya dengan lagu-lagu yang melalaikan sehingga lahirlah generasi ..... generasi apa ya? Generasi lalailah.... kan? Takkanlah generasi gergasi pula... huhuhu

Terima kasih kepada zaidi edi, amiszan adam - sudi follow saya di sini.

p/s: Saya ada masalah, tak tahu macamana nak transferkan list of followers dari ceritakosong bunga-bunga ke sini....huhuhu. how aaa??

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Jagalah nama baik ibu dan bapa

Itulah pesananku kepada anak-anak perempuanku ketika mereka di sekolah, di luar, di pekan, di cc, di 'ruang saya' (myspace) dan sebagainya.

Sekarang aku, sebagai seorang yang bekerja dengan encik-encik dan puan-puan tali leher di tempat mencari makan juga telah mendapat pesanan serupa, "Jagalah nama baik tempat anda mencari makan, utamakan reputasi syarikat yang menyerlah, gunakanlah medium 'muka buku' dengan sebaik-baiknya untuk berkomunikasi, mencari rakan taulan, mengeratkan tali persaudaraan dengan berhemah".

huhuhu, ingatkan kalau dah terlebih umur tak ada sesiapa nak pesan dah, ini maksudnya encik-encik tali leher dan puan-puan tali leher itu sayangkanku. Ouhh, ku terharu (sob sob sob, berlari-lari anak ke tandas untuk mengesat airmata terharu).

(terima kasih buat purpleheart, fa10, cklah, kak erna atas kesudian mereka follow saya di sini)

p/s: Saya ada masalah, tak tahu macamana nak transferkan list of followers dari ceritakosong bunga-bunga ke sini....huhuhu. how aaa??

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday yang dingin dan blues

Pernah tak sekali-sekala berasakan hollow, hampa - bagaikan tiada arah tuju?

Tapi saya tetap excited melihatkan blog ceritakosong ini telah menjadi berbeza dari sebelumnya...... :D, yeaaa, yeaaaa

Entri ini sticky untuk hari ni, entri seterusnya ada di bawah.

p/s: Saya ada masalah, tak tahu macamana nak transferkan list of followers dari ceritakosong bunga-bunga ke sini....huhuhu. how aaa??

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Monday, March 15, 2010

Kad jemputan telahpun diterima

Terimakasih hemy, kad jemputan kahwin anda telahpun maksu terima. Wah, agak jauh dari rumah maksu, beribu-ribu batu kelikir tu. Tak sanggup nak kira berapa batu kelikir yang ada di tepi jalan.Insyallah, kalau ada rezeki nak jumpa awak dan pasangan awak, sampailah maksu ke sabak bernam pada hari sabtu ini.

Oh ya! saya nak ucapkan terima kasih kepada fzi, yb, tie & kayteeze, zareda norman, sekamar rindu sbb sudi folo saya di blog ceritakosong yang baru ini... hehehe

p/s: buat riezal aka rezdrake, maksu created blog baru dgn nama lama, semua followers tak dapat nak ditransferkan ke sini, huhuhuu

p/s: Saya ada masalah, tak tahu macamana nak transferkan list of followers dari ceritakosong bunga-bunga ke sini....huhuhu. how aaa??

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Sunday, March 14, 2010

SULIT – PROJEK EMPAT RATUS



Dengar sini, dengar sini.... Nuffnang ada projek sulit, Projek Empat Ratus. Wallaawweeee

Sulit tak sulit, ai loiikkeee.
Sulit is my trademark. cheh wah
(tiba-tiba jer ada trademark, hahaha)
(post ini ala-ala sticky, entri anak saya merentas desa dan dapat nombor ada di bawah)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Friday, March 12, 2010

Like Mother Like Daughter

I believe my kids kakak, kakngah and kaklang are already at home. And not forgetting baby w. I spoke to Kakngah just now, today they had a race, crosscountry. I overheard kakngah saying to her friend last night over the phone that she plans to do sightseeing instead of running run run (huhuhu, very similar to me)

And just now, i found out that kaklang in the category junior, managed to secure 8th place of a few hundreds of students from form 1 - 2. And kakak managed to secure the 7th place at the upper level category, kids from form 3 - 5. Congrats darlings.

How about kakngah, she said she won 2nd place in both categories, i.e no number at all... hhmmm, very similar like me.

Oops!

Thanks so much to mamarempit, kakngah aslinda, maryam abu ahmad, ct noramiza to follow me here :)

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Teruja dengan kehadiran Facebook, laluku



menggelodah gobokku untuk mencari lagi gambar-gambar lama. Maksu pasti, rupa maksu yang tidak rupawan ini sudahpun dikenali di arena blogging, kan.

Gambar 1, dari kiri - tudung putih, tudung biru, biru lagi, putih lagi, saya, tudung putih.
Gambar 2, dari kanan - saya (lihatlah tulang saya yang terjojoi tu), lelaki tinggi, bukan saya, lelaki tidak berapa tinggi, bukan saya
Gambar 3 - saya yang tersenyum lebar sebab saya kawin awal. oops! saya suka, saya suka. eh wahhh
Gambar 4 - saya, tudung kaler merah yang santek sedang dukung kakngah.

Terima kasih kepada riezal (cyclist) aka rezdrake, follower #1 di sini, dan kaljis, follower #2. Maaf semua, maksu tak tahu cemana nak transferkan followers ke tempat baru ini... hhhmm, alahai

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

Thursday, March 11, 2010

Nuffnang news

Selamat datang, welcome ke blog baru saya, saya berpindah dari blog ceritakosong, kepada blog ceritakosong. errr.... confuse confuse

1) Attachment di bawah ni comel-comel sangat - macam saya jugak. Oops! Sila pakai binokular jika agak-agak tak clear. Cerita pertama is cek saya yang bernilai RM65.77 dari Nuffnang telah selamat diterima. Itu adalah cek pendapatan saya yang ke 4. Semua sekali pendapatan saya setakat ini dengan Nuffnang adalah RM200 plus, iaitu dari mula saya joined Nuffnang di tahun 2008. Dengan ini, saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Nuffnang, blog ceritakosong ini generating income. yeah, good news!! clap clap clap.

Walau bagaimanapun, janganlah bandingkan saya dengan blogger-blogger yang mendapat cek bernilai ratusan ringgit ataupun ribuan ringgit....tak tercapai akalku. Siapalah daku.

2) Attachment ini pula menyatakan 3 orang pemenang telahpun dipilih, (pertandingan i like it longer, telephone LG cocholate)Tahniah buat mereka yang menang, dan secara personal, saya akan terus berusaha lagi .... untuk masuk contest (jika saya ada idea yang hebat dan marvellous).

p/s: juga tidak dilupakan RM300 dari Nuffnang untuk contest mamee slrrpp yang saya menang last year, semua sekali dah dapat RM500 plus dari Nuffnang...yeaaa....

That's all, ta ta

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.


Sekadar memberitahu

Saya mula berblog pada 4 April 2006, dan jumlah entri adalah sebanyak 857. Dan blog ceritakosong masih sihat and still going on, and on, and on, and on