Thursday, December 16, 2010

Aku memang bukan jenis berkiraaaalah

tentang intake kalori di dalam badan.

Kita semua dah tahu siapakah pemenang biggest looser asia musim ke-2, aku ni admire sangat kat Nai, dari Thailand. Selalu menang weekly semasa di biggest looser resort, tapi tak sangka, kalah 1 kg kepada Raj dari Singapura. Yalah, dah rezeki Raj, seorang gamer.

[Gamer, bukan Gemas..... hi hi hi]

Kata Genghis Khan, if you can dream you can do it, pursue your dream
Kata Raj, anything is possible.

Apa yang aku telitikan di dalam program biggest looser, sesuatu jumlah kalori kita ambil boleh dibakar dengan sesuatu jenis exercise atau generally whatever exercise yang perlu dilakukan untuk beberapa minit/jam. Barulah dapat zero kalori semula, what you eat, you burn it.

Semua pun dah tahukan yang aku ikut exercise di tv, kadang2 1 jam, kadang2 1/2 jam - tengok pada jenis what on airlah. Makanan pula, biasanya nasi pantang ambil, mesti nak ambil. Ayam, daging. So aku assume, aku ambil 2 ribu 3 ribu kalori per day, aku bakar 50 kalori setiap hari or selang sehari....hhmmmm, bolehlah, sikit-sikit lama-lama jadi bukit susut juga.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

10 comments:

cikceriacorner said...

mak su..sy pon admire kat nai...heheheh..xpe mak su..bile kita gerak memang akan terbakau kalori..sikit2 lama2 susut..:)

Faarihin said...

owh dah lama tak tgk program itu..

rajin2 bersenam.. pasti leh jadi cam peserta itu.. (^__^)

julietchun said...

saya ni pun asyik cakap nak exercise tapi ntah bila nak mulanya.

rATu kEBaYA said...

aduhai.. bilalah sy nak mula exercise maksu.. tak jalan2 lagi ni

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

sy dh malas la maksu..tolonggggg...

Zareda Norman said...

saya pun jenis tak berkira juga.. semua belasah hehehehe

SUZIE APAI said...

makan sajork...tp kesihatan harus d jaga...tak ssakit tak pe, bila dh sakit...sendiri mau igt la....

bila nk start exercise ni...huhuhu

Cik Pah said...

saya amat sakit hati biler raj menang.. samalah ngan 1 session dulu waktu david menang..

nape orang jahat jer yg menang.. tak adil.. rasenya diorang telan pil kurus jugak lah

Mak Su said...

cikceria, nai ensem kan....

faarihin, tu lah, malas lebih ni....

julietchun, ratu kebaya - kena paksa diri gaks

Lia, sabar, sabar.....

zar, hehehe

suzie, kesihatan plg utama, kurus dan cantik adalah bonus, jum kita mengerakkan diri sendiri

cik pah, i am with u, sy x suka dia menang :(

shasha said...

hehehhhe...saya cuti gym 2 minggu sbb batuk pun jeans dah ketat skit...tak bole tak bole..skang kena rajin semula..