Friday, November 12, 2010

Tag tentang makanan

Tag ini datangnya dari
blog Herba Tihara. Tihara ni banyak siarkan gambar-gambar tumbuh-tumbuhan yang gorgeous di blognya, bila kena tag makanan, aku macam tak sangka pulak. Terimakasih tihara, ini tanda ingatan ni, maaf lambat ek.

1. Bagi 3 makanan yang kamu paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it:
- nasi goreng kampung, masak pedas-pedas
- rendang hitam negeri sembilan, yang pedas-pedas dan banyak seredaknya
- puding caramel

2. Dua jenis air apa yang paling korang suka?
- teh halia
- air epal, air belimbing besi

3. Which type of food yg korang prefer, pilih 3 saja : Malay, Indian, Chinese, Japanese, Western, Italian, Mexican, Arabian?
- malay
- western
- chinese

4. Apa makanan yg korang paling expert masak? Dalam kata yg lain, takyah tgk resepi tapi at the same time bile org lain rasa, org akan kata "wahhh, gila sedap".
- ayam masak kicap (uuuu, malunya nak tulis ni....)

5. Semahal mana korang pernah bayar untuk makanan korang?
-di bawah RM20.00 [western]

6. Beri nama restoran favourite. Apa makanan kat situ yg paling sedap?
Tak adalah, semua pun suka

7. Ayam, kambing, lembu, itik, burung puyuh, burung wak-wak, rusa, landak, merpati, ayam denak. Mana satu yg korang suka?Kalau korang ada suka yg lain, tapi tiada dalam list ni, beritahu saja.
- Rendang ayam

8. Restoran/cafe pertama korang dating bersama pasangan? Dan makan/minum apa?
- Tak ingat dah pun, agaknya gerai kat area Kotaraya, tempat dating dolu-dolu, hahaha, tak ingat makan apa. Malu-malulah katakan, aaauuwww

9. Apa makanan yg selalu remind korang terhadap pasangan korang?Kenapa?
- nasi goreng USA, sup ekor [favorite paksu chot]

10. Kalau pegi rumah orang, korang selalu berharap orang tu hidang apa?
- cakes, cookies, caramel

11. Makanan yg korang mmg tak buleh nak telan langsung. Samada tak sedap atau tekak korang dah kembang.
- kuah asam belacan untuk ikan bakar, memang tak boleh nak terima. Biar saya cicah kicap cili bawang aje ler.

12. Menu raya paling disukai.
nasi impit, kuah kacang, lemang, rendang, kuih cornflakes, kuih biskut kacang

13. Jajan favourite?
- mamee

14. Beri dua makanan yg mak korang masak yang korang suka?
- pindang pucuk ubi garing-garing
- ikan bilis garing pedas

15. Makanan paling pedas korang makan? Sapa masak?
rendang ayam style nogori, kakak ipar yang buat, walaupun hidung berair-air, aku tetap belasah sebab dah suka

16.Korang kalau jumpe orang yg tag korang ni, apa agaknya korang nak hidang/belanja
cheese cake

17. Sile tag 5 orang dan paksa mereka buat tag ini.
tak apalah, tak tag sesiapa :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

12 comments:

sekamar rindu said...

salam..

cake sedap gak kalau gi umah orang..org bagi mkan..hehe

ckLah@xiiinam said...

Jom makan-makan......



....'kepala blog' pun dah gambar makanan...

aNIe said...

Maksu...sodapnya rondang ayam style nogori tu...!! lagi podeh lagi sodap!!

frwls said...

saya suka lempeng

wa kaljis said...

klu sayalah, mesti suka ngan mi kolok jer... hehehe.. nanti mak su dtg kuching jgn lupak cari mi kolok haji salleh atau mi kolok bimmers tau :)

Insan Marhaen said...

IM suka makan kekacang kalau mengantuk masa bawa kereta balik kerja...

zino said...

rajin nya tag mengetag hehe

Lia @ Norli (Mamarempit) said...

makan makan makan....itu semua wajibul...hehehe...saya kuat makan...kuat makan saya ini....:P

ejaMaria said...

wahdeko baru... cantiknye... :)

Purpleheart said...

jawapan no 10 tu memang serupa dengan kita..lebih-lebih lagi kek..nyam3x..

PinQib said...

wah.. maksu suke puding karamel..?? hikhik.. sy macam reti wat lor...

Mak Su said...

sekamar rindu, memang ;p

cklah, azam baru :)

kak anie, op course kak :P

frwls, lempeng is ok, lempang adalah jangan ;)

kaljis, buat apa cari mee, cari kaljislah ;)

IM- bagus tu, fiber ek

abg zino, layanzz

mamarempit, maksu pun kuatk jugoks ;)

ejamaria, tq tq (sambil sengih2)

purpleheart, jum jenjalan sesama gi pow kek kat umah orang ;D

pinqib, betoi?