Monday, November 22, 2010

Pengalaman berbroadband di rumah

Belum sampai sebulan lagi aku pakai broadband jenama c berT-shirt shocking blue ni, tapi beginilah lebihkurang waktu-waktu keboleh-adaan internetnya.

Pada mulanya ambil pakej yang paling murah tapi sangat mengecewakan, sekarang dah upgrade ke home package yang paling mahal. So:-

10pm ke atas, ok selepas 1am.
Selepas 1am ok hinggalah ke 8am.
Ok selepas jam 12pm hinggalah ke 4pm lebihkurang.

Mampu buka setakat 2 IE sahaja. Mozila mampu buka takat 2 pages saja. Lebih maka jadi berat.
Boleh disekalikan dengan buka word atau paint atau kalau dah bosan sangat dengan kelembapannya, buka game juga (aku jenis tak sabar kot).

Setiap 1 page internet memerlukan loading paling sekejap adalah within 1 minit hinggalah ke paling lama 30 min ke atas, kebiasaannya kena reload, sampai naik jemu menunggu.

1 minit loading tu biasanya adalah penggunaan di awal pagi sebelum subuh.

Tidak ada kekuatan untuk berblog hopping.

FB adalah sesuai dilayari di waktu malam sahaja, di waktu siang adalah sangat frustrating.

Itulah sebabnya aku selalu online lewat malam ataupun awal-awal pagi dan tidakpun berblog hopping tika di rumah.

Apa aku buat? Kerja aku adalah belajar coding html, self teach dan kadang2 paksa orang lain teach aku sampai kerja dorang sendiri adalah terbengkalai (i think)

ha ha ha (gelak evil-lish)

Aku dah berjaya siapkan 2 sales blog untuk seorang rakan yang menghire aku sebagai pembuat sales blognya. Nanti selepas dia puas hati, aku akan berkongsikan addressnya.

ciao.......

p/s: terima kasih Jemari Seni, sudi mengfollow blog ini :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

16 comments:

shasha said...

tukar ke warna hijau?

GDIZ said...

alhamdulillah...di rumah sy 'biru' beri service yg tip top..;)
Pakej gomen RM50 sebulan.

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

kina dah tapai dah berokbend c tue..penyakitnya sama jer dgn maksu punyer berokben c tue. skrg dah x guna pape berokbend.online pun dkt opis je. free of charge!

princeduyong said...

warna merah ok je...

en_me said...

xper makk, blog bukanlah hakmilik kekallls.. ahaks

Mak Su said...

shasha, kasi peluang kat si biru dulu

gdiz, ai jeles

kina, hihihi

princeduyong, mungkin lenkali nak tukar ke merah plaks

en_me, ahaks, iyalah...

nabilah_2908 said...

sama lah keadaannya dgn sy...

bila try call service center..katanya line 3G slow or tkde...

mulanya guna C...pstu tukar lak guna M...tahap kelembapan..ttp sama..

sbb tu kalau kt rumah..tk kuasa sy nk update blog...even singgah ke blog org lain...mmg tk sabar nk menunggu... :)

streamyx juga la yg terbaik...

jom ke APA KATA HATI pulak,
HOME MADE KUIH BAKAR

julietchun said...

kena keje keras :D

Jemari Seni said...

Sama2 Mak Su!

Internet M'sia ni memang lemau... Sakit ati dibuatnyer.

sahromnasrudin said...

salam..maksu pakaila tm..better tau..

Pala Maldini said...

guna lah streamyx :-)

ejaMaria said...

hahaha... pakai m... kat kl ok... balik kampung ko... :)

Cik Pah said...

saya macam terpikir nak terminate line broadband..tak pakai pun..kat opis boleh pakai secara bermaharajalela.. kat umah mmg takde masa nak beron9 .. sibuk.. buat rugi jer bayar tiap tiap bulan ..

HEMY said...

mmg takleh nk harap la maksu broadband selain wimax so far.

tak berbaloi bayar. mak su gi speedtest.net and try run speed test connection mak su

Cheqna said...

Mak Su,

may be broadband service kat situ tak okay kot..tak tau lah yg mana satu u pakai but mine kat my area okay walaupun the cheapest...

tapi kat rumah mostly saya pakai streamyx..much better thou sometimes slow sebab pakai package paling murah..hehehe..

:-)

Yan said...

Maksu try Digi Prepaid.. topup RM10 pakai 6 hari.. tupun kalau ade coverage la.. ini plg murah plus unlimited lg..
c ke m... same jek sengal.. menyakitkan ati..
stremyx ok tp takleh dibawa kemana2..

p1max ok.. tp baru 2mgu guna.. try tgk 2-3 bulan lg.. hehe