Tuesday, November 30, 2010

Me and the Banks 2

Kisah Kereta

Kisah Me-and-the-Banks menceritakan tentang bank dapat cek pembayaran via epf money untuk housing loan a customer, which is, me. Dimana bank senyap saja dan tidak pun call customer untuk melakukan semakan, iyalah, manalah tahu, kot-kot customer (which is, me) nak tolak kat pokok sikit, akar sikit, daun sikit, postage pun makan 50.00, duit telefon pun 10.00 kot, so, i really appreciate it if bank can call me upon receiving money doesnt matter if it's my husband's epf money ataupun your husband's epf money, OOPS! maaf kak, maaf.

Ini tentang kereta nasional yang masih ada loan lagi 15000 to settle (lebihkurang). Kita ada tunggakan lama 1 bulan, dan bila masuk bulan november (this month) kita lewat sebab gaji kita bukan 20 haribulan, tapi adalah dibayar pada hujung bulan. Bank pun call, 2 kali dah called. Bank juga hantar surat, satu postage entah berapa puluh ringgit dah kena cas, kan. Satu panggilan telefon pun mahal juga, macam dari rombau nak call ke rusia lebihkurang chargesnya tu.

Surat dan call tu mengingatkan customer untuk jangan culas dalam membuat pembayaran.

Kesimpulannya, bank akan call call customer masa nak duit, bank tak call customer masa dapat duit unless jumlah yAnG BESarrrr PUNYER seperti 8 juta, 8 bilion and etc.

My feeling: feelingless, tak tahu nak cakap apa, depa betoi sajalah, yang salah tu semua aku, yang jahat tu aku yang tak reti tu aku, bbluuweeekkkks

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

20 comments:

aNIe said...

Maksu ... biasalah tu... kalau kita ni bilionair orang jaga kita...huhuhu

PuteriKureKure said...

isk...tak best kan.

makdara TERdiva said...

ermmm..rasenye sume bank cenggitu..lambt ckit bayar ..menggelupur bank tipon kita..bla..bla..bla..bla..tp bila salah dia..punyelah lembap dia bertindak! saya pernah kena dgn bank rimau tu..buat bayaran dah setawun..tp tak masuk rekod..saje jer nak kena kuntau dgn MDT..eceh!

Marina Monroe said...

Dah lama tak berusan dengan bank..
tak de duit masuk melain pencen tiap2 bulan..
saya tak layak nak komen lebih2..
he he he

shasha said...

kan...kalo nak duit kita tuh call sampai nak pecah telefon dibuatnya...

Ibu n Abah said...

mak su...
memang 'blood go upstairs' bila bank buat cenggini.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ishh myampahlah pulak..

Yunus Badawi said...

Mmg geram berurusan dgn bank ni. Mereka aje yg betul dan nak untung. Itu sebab untung berbilion. Memeras golongan marhaen mcm kita ni.

ryann said...

betullah. collector betul bank ni

~aSHa~ said...

kalo kita ada byk duit dlm bank..tau je dia..mula la anta kad itu ini dan mcm2 lagi.....kad melancong pun ada nak offer...

rieyana ynn said...

tak ada wit lam bank...sedey nyer yana///tiap2 bulan abis semua...ahakss...;d

fa10 said...

nak buat mcm mana....? bayor ajolah nanti

Melur Jelita said...

Salam kenal Mak Su,
sudah lama jadi silentreader, baru nak tunjukkan diri..

~ yus ~ said...

sabar je lah maksu..

Kakzakie said...

Salam Mak su,

Dah sedia maklum hal-hal seperti ini. Sama juga dgn credit card. Walau lambat seminggu interest dah jauh bezanya. Kekadang kita nak mudah tapi akhirnya jadi susah....
Belum capai tahap maju lagi itulah jadinya....

Pala Maldini said...

sebenarnya, kita kena tengok perbezaan diantara loan rumah dan loan kereta.

Interest
Loan rumah : BLR + 0.35% (contoh)

Loan kereta : Fix

Interest dikira pada BAKI loan. So, sebab tu loan rumah jarang diorang nak call2 kata kita belum bayar dsbnya. Kalau tak bayar loan rumah.. diorang boleh lelong yang lebih tinggi harga nya..

Zaitun said...

Undang2 buatan manusia.

Ummi said...

bank adalah along kedua after along yang boleh bunuh-bunuh orang tu :(

cuba lambat sikit bayar adalah charges dia yang boleh guna untuk beli lauk basah kat pasar malam :(

so mak su, debt free, tapi nak debt free tu tak tahu bila sebabnya human desire melebihi keperluan :(

Mak Su said...

tq semua... camner nak buat kan... geram2 pun, terpaksa akur aje lah... huhuhu

Cik Pah said...

saya kalau bank call sebelum saya buat payment mmg saya tak angakt.. tapi biler dah bayar.diorang call saya jawab ngan sombongnyer..hehehe