Monday, November 1, 2010

Resipi: Daging Halia Berjus Mangga

Okey kawan-kawan, itu spageti, bukan daging berjus mangga. Saya hanya NAK MENUNJUK-NUNJUK skill saya ambil gambar spageti secara terang, jelas dan nyata.... eeeiiihihihihihi (gelak mengilai-ngilai).
Seterusnya, sila berkenalan dengan kuah spageti saya yang pelik ni..... yang penting, isi utamanya adalah daging.
Seterusnya, temuilah menu rekaan saya sendiri, saya berikan nama "Daging halia berjus mangga". Marvellous! Bak kata anak saya si w, "delishesshh" (delicious)
Bahan-bahan:
. Daging, hiris nipis
. halia (muda or tua tak kisah), hiris nipis
. kentang, potong kecil-kecil
. daun sup/ketumbar tak kisah asalkan daun, potong kecil-kecil (jangan pula letak rumput sambau ya)
. cili api, cili merah - sesedap rasa, hiris nipis.
. bawang putih, ketuk dan cincang halus.
. tomato, juga dihiris-hiris
. garam halus
. jus mangga
Cara-cara:
. empukkan daging dulu (saya menggorengnya dalam kuali tanpa minyak hingga empuk).
. lepas tu, kuiskan sikit, taruh minyak dalam kuali kira-kira 2 - 3 sudu makan.
. campakkan bawang, halia, cili ke dalam perut kuali
. gaul-gaul hingga sekata
. letak garam secukup rasa
. letakkan daun sup
. letakkan tomato
. curahkan kira-kira 1/2 cawan jus mangga

lalalala, angkat dan makan dengan nasi panas :)
Kalau agak badan dah lain macam (bertoksik), apa lagi, lompat-lompatlah depan tv ;p
p/s: dalam pada itu, memanglah saya nak letakkan gambar makanan tu untuk menunjuk-nunjuk kecantikan gambar lauk saya.
Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

23 comments:

nottingham said...

best lauk daging jus mangga. hmmm nak try ni. kalau mangga fresh diblend, lagi best kot!

kayteeze said...

Oooo...resepi baru.
Nanti bolehlah kita cuba!

MOKCIK AZWA said...

hehehe maksu...very interesting...hehehe

yummyyy...tengok pun dah tau delisheeshhh...

Tihara said...

sedap daging tu..lawa spegeti itu :

blog maksu masih ada widgeo>>

puterikurekure said...

ya ampun mak su...sedapnyaaaa!!!!!!!

piewahid said...

daging halia berjus mangga. baca tajukpun dh nak tus air liur :)

Mak Su said...

nottingham - pasti sedap

tie, mokcik azwa, intan, piewahid - lalalala

tihara - widget tu cemana ek? blur ni

Izariza said...

wow! daging halis berjus mangga? tak pernah lagi rasa nih .. tapi tgk gmbr dah nmpk sedap .. mintak izin salin resepi ye Mak Su :) err.. tapi jus mangga tu, jus siap dlm kotak ke jus segar dr buah mangga asli?

aNIe said...

Jus mangga brand aper nak pakai ye mak su... wah!! Ni resepi tersendiri ye... boleh masuk majalah lah ni...

shasha said...

kalo jus mangga ganti ngan lemon ngam tak maksu?

en_me said...

delishess kanns.. ammvoiii makk

azieazah said...

Kalu dah gambo macam tu punya cantik, gerenti sedap punya lahhh..

Bila nak masak banyak, jemput kami? hehehehe

SUZIE APAI said...

ooo...jarang mak su tempek resepi...mood makan sudah datanggg

kella said...

uhhh maksu! buat perut menyanyi nyanyi di malam hari begini!
tapi kan maksu, kita suka gambar spagethi kat atas tu.. clean n clear.. :)

zino said...

sodap nampak e tu hehe

IEYNA said...

nyummyyyyy bestnye maksu....salam maksu...lama xjenguk cni...maksu sihat ker :)

Insan Marhaen said...

erkss.. sori la. gambar spagetti tu mengingatkan IM pada sesuatu semasa kecil dulu..

aliaaroslan said...

daging halia jus mangga - mengancam nama, kalo makan mesti terangkat ni.

rynas said...

tenkiu maksu bg resipi...nak try ler

Mak Su said...

tq semua, ini resepi yg simple jer, boleh terai jika sudi :D

nanti hantar sebungkus kat saya ya ;)

jus tu sebenarnya bidan terjun, sy nak sos tiram, rupa2nya dah abih, so saya tukar ler ngan jus mangga, alah, air mangga anak saya ada balance

Pala Maldini said...

*konfius* apa fungsi gambar spagetti ?

Err.. menarik, terutamanya macamana nak buat daging empuk

Cik Pah said...

slalu daging rebus dulu kan..tapi maksu goreng..kira lain sket lah kan

Mak Su said...

pala maldini, itu utk show off, hahaha, sbb gambar tu maksu rasa sgt cantik, sgt jelas texture nyer :)

cik pah, tapi kena hiris nipis2 giler