Tuesday, September 7, 2010

Mari cerita tentang kenangan balik raya

aku? aku teringat masa bujang dulu, alah masa dok "marketing" dulu kan, nak balik rembau banyak alternatif, samada boleh ambil bas direct dari puduraya or naik bas lompat-lompat. Jadi bila nak balik ni, hari tengok anak bulan, aku dengan penuh konfiden pergi ke puduraya dan tengok orang beratur di lane SKS panjang giler tak tahu berapa batu jauhnya dan siap buat u-turn.

Jadi, aku berlari-lari anak pergi ke lorong bas foh hup, kl - kajang - seremban. Selepas bertolak-tolak berhimpit-himpit sesak nafas sesak hidung bau tengit, dapatlah naik, tapi kena berdiri sampai dah dekat ke seremban, barulah dapat duduk,... makan hati woooo.

Lepas tu dah sampai seremban, naik pula bas Southern seremban - tampin, dan turunlah aku di destinasi aku iaitu di pekan tetttttt, tunggu teksi sapu untuk ke kg [teettttt], bayaran cuma seringgit, naik teksi 'pegawai', dengarlah dia punya marketing pula, aduhhhhh, malas nak layan.

paksu chot? pengalaman balik kg dia yang paling best masa belum berjumpa dengan aku tu, alahai, time tu dia usha awek lain tau.... eleh.... lepuk kang! time tu balik nak keretapi bestlah, nak balik ke utara. Beli tiket dah, beratur dah, tempat duduk? tak ada..... full house, bukan takat full house, malah kena duduk di 'penyambung-keretapi'. Dia siap duduk berlunjur kaki, goyang kiri goyang kanan ikut gerakan keretapi. Tukang tiket nak periksa tiket pun susah, memang sesak ya amat, time tu lah, sekarang lain... banyak kemudahan ada.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

24 comments:

PnConfused said...

nek ketapi tuh xtahan maksu..


sy besa skali je, alor star ke tjg malim.. sangap!!!!!


berakaq bontot....

T@sh Sch@ said...

eh dulu naik kete api mcm tu ke maksu??..

terbayang ala2 citer industan ..eee busuk!

selamat hari raya .. maaf zahir & batin

Mak Su said...

pnconfused, hahaha

tash, nk buat cemana, either ketapi or bas ekspress, tapi maknusia mmg ramai banget, had to, tapi nostalgia tu.....

julietchun said...

dulu2 ketapi takde no tempat duduk kan,asal kosong je masuk.

nabilah_2908 said...

pnglaman sy lak...lewat beli tiket bus...sudahnya naik komuter sampi seremban..

lepas tu..pi kt terminal 1 ingt nk cari bus xpress ke melaka...tkde..even time tu br tgh hari..

so..naik lah bus yg stop..stop tu...masa nak bayar tmbng..tkde duit pecah..yg ada 50..dh jadi 1 keje lak tawaf kedai2 kt terminal tu minta duit pecah..sume tkmo bagi..

sudahnya..sy pi beli dunkin donut..lantk la org nk kata tak puasa ke apa...

baru la leh naik bus tu...dugaan tul..huhu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
LAGU RAYA FAVORITE

Mak Su said...

julietchun, oh, patutlah sesak

nabilah, huh, nostalgik sungguh, serik dibuatnya, ek

kakngah said...

sambil2 goyang kaki.. paksu chot nyanyi lagu espress rakyat.

en_me said...

sekang puduraya dah tutup sementara, kena naik lrt star gi bukit jalil larr fulakks.. kowserr

atty's said...

kty dulu ..pun ..naik bos foh hup tu nak g seremban .naik dr kajang jugak lah .berebut2..

Mak Su said...

en_me, sesakler bukit jalil

atty, mmg kena berebut kan, kalau tak, bye bye

Mummy Rizq said...

Salam lebaran Mak Su!

Zareda Norman said...

lama dah tak naik keretapi.. naik komuter selalulah

frwls said...

selamat hari raya aidilfitri!

LiNda said...

Bab yang sesak-sesak tuh yang tak tahan .. rasa nak hempuk jek sapa yang angkat tangan tinggi2. hahaha

Selamat Menyambut Raya Maksu ..

DrSinga said...

still boleh naik eh keretapi tu walaupun dah penuh??
ala2 madras punya keretapi lah pulakkk...

kaljis aka onggon said...

hehehe... Di kesempatan ini, saya Kaljis aka Khairul Onggon dari hati yang tulus ikhlas ingin mengucapkan selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir dan batin ;)

joyahsport said...

kih..kih..klako..
joyah pnah bas rosak kt tluk intan mase nk blk pantai remis..huaa...tensi sunggoh...kenangan..kenangan..

KAKTINY said...

maksu.. masa study kt itm shah alam dulu.. tiny mmg balik raya naik keretapi.. tapi dah beli tiket siap2.. so, dapatla amik tempat tido punya...

keretapi gerak kul 10.50 malam.. dari stesyen KL tuhh.. (la ni KL sentral eh..)... masuk keretapi je.. amik tempat.. tunggu ticketer tu dtg, check tiket.. makan burger A&W seketul.. minum root beer ais.. pastu.. "Bismikallah humma ahya wa amuut".. TIDOOOO...

sedar-sedar je... bila ada announcement.. Terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan kami.. Jumpa lagi.. hahahaha..

Dah sampai Butterworth, Penang..
best ooo... hihihi..

skrg ni, anak2 tak tau pon apa tu keretapi.. (lrt tau ler, sbb dok tgk selalu kt tasik selatan ngan sg. besi tuh..).. asyik dok naik kete je.. huhuhu...

makdara TERDIVA said...

besnye naek ketapi...kg sy pun dekat jer maksu..2 jam jer dr KL, teringin gak nak kg jauh..tp x dpt..haha!

selamat hari raya & maaf zahir batin ye maksu.. :)

zue said...

mmg rasa sedih bila ingat2 zaman dulu2 bila nak balik kg.
teringat ayah zue masukkan kita org adik beradik ikut tingkat bas. masa tu klu naik bas berebut2.

selamat hari raya maaf zahir dan batin buat maksu sekeluarga.

sahromnasrudin said...

selamat hari raya utk maksu..balik rombau erk???

Mak Su said...

thanks semua, nostalgia sungguh ek. jauh dekat sama jer, yg penting, balik kg :)

zue, pernah nmpk budak2 masuk dlm bas ikut tingkap, he he he, tentu dorang dah jadi mak orang bapak orang sekarang, kan

sahrom, blk kg paksu

Alice said...

Saya nak citer pengalaman saya ni mak su .. saya ni kalau nak balik kampung mesti berpikir panjang. Bukan anak durhaka tak nak balik tapi fobia duk tgh jalan beratur dlm jammed tu boleh sampai 16jam. Baik saya balik lepas raya lepas org kampung semua balik bandar baru saya gerak balik.

owwh cam phobia kan dgr 16 jam tu .. ermm kampung saya nun di kota bharu kelantan.

DrSam said...

Salam Lebaran. Menarik juga nostagia mak su.

Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri, jika ada tersalah dan tersilap harap dimaafkan. Berhagia bersama yang tersayang.