Wednesday, September 29, 2010

Ada jerawat tumbuh di hidung

Aku dok terfikir, apakah yang aku pelajari semasa di tingkatan 6 rendah dulu? Rasa-rasanya, macam tak ada belajar pun, betul-betul pergi sekolah sekadar to kill-kill the time, daripada aku petik anggur dan gitar di tepi simpang berdekatan rumah abah. Takut nanti kena lastik plaks ngan orang tua tu, jadi aku bersekolahlah 6 rendah, dan bila tiba time pereksa hujung tahun, entah apa aku jawab aku tak pasti, seterusnya aku pulangkan buku teks dengan gembira-ria tapi tak buat lompat bintang sebab belum pandai selepas aku diterima ke itm kemasukan jan (1988). Sampai cikgu pun tahu, aku ni murid perempuan yang main-main, siap mengorat adik-adik di tingkatan 1. aauuwww! malunyer ai.

Seingat aku, yang aku belajar sangat-sangat adalah masa nak ambil SPM, itupun tak kuat sangat, itulah sebabnya aku tidak menjadi estronowt sekarang ini...... sementelah pula aku tertaksengaja dapat migrain masa pereksa matematik tambahan dan demam masa pereksa matematik biasa.... hu hu hu, terlebih tensen risau.

Kakngah pula, anak aku tu, mc 2 hari minggu lepas, sakit perut.
Tak pergi ke sekolah tadi, pening kepala, menjelang petang tadi pula dapat demam panas yang kuat.

ke_na_pa_lah ko nak terukkan diri sendiri, pmr jer pada hari selasa ni. yes, i know it's important too, but do not push yourself or put yourself in a tense shoes, as i told you many many times machine that you have to prepare since january, you prepare lah. Now is only to read through briefly and relax and unwind, pass wind also can, who will know (?), alah, coverlah, like i always do. oops!

So, chill lah, relax, May Allah gives you strength, melapangkan pemikiran dan memudahkan ko untuk jawab soalan, mak doakan. No worries.

Nanti nak bawa mereka pergi berkelahlah, untuk santai-santai minda. Insyallah.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

19 comments:

fa*atip said...
This comment has been removed by the author.
fa*atip said...

meh sini I tolong kutilkan jerawat tuh! hehe

Mak Su said...

alahai, thanx faatip, saya ingat nak simpan dululah ;)

ckLah@xiiinam said...

Mana jerawatnya maksu?



cklah punya bawah dagu ni ha..bukan main besar macam mentol sebiji.

Mak Su said...

cklah, segan nak tnjk, hahaha

GaDis CoMeL said...

tak pernah study smart, just tidoq hard. haha.

cheqna said...

salam maksu
mana jerawatnya..
erm..time2 nak exam ni..psiko kena lebih r...tuk merangsang diri sendiri
salam kenal =)

luahfikiran said...

SALAM,
KALAU DAH TENSION, MACAM MANA NAK EXAM ? BERTENANG ! SELALUNYA MEREKA YANG BELAJAR LAST MINUTE NI YANG JADI MASALAH. TETAPI KALAU DAH BUAT PERSEDIAAN SEJAK AWAL LAGI, TAK PERLULAH TENSION SANGAT

manje said...

bwk2 bertenang aje maksu... (^_^) ~

Shifu67 said...

alaa PMR je.. relex laa.... bukan boleh masuk U pun dgn PMR kannnn!

Manjlara; said...

ingat ada la cerita jerawat atas hidung tu, tension taw.. :P

p/s- terima kasih atas ucapan tahniah tu :)

MOKCIK AZWA said...

ish2...anak nak exam mak pulak lebih debaran sampai tumbuh jerawat kat hidung...hehehehe

Rozita said...

lepas PMR ada SPM lagi..so, no worries

KAKTINY said...

waaahh.. kagum kagum.. mak yg sporting.. camni la bagus.. takyah pressure pressure anak nk dapat top top of the star.. rezeki tu kan ketentuan Allah.. yg penting usaha.. hihihihi...

julietchun said...

saya dulu pon esok nak exam arini baru terhegeh2 belek buku :P

Pensil Organik said...

aku suka dengan attitude to kill the time bila sekolah form 6. heheh..

anyway, goodluck untuk anak yg amik pmr itu nanti.

Pala Maldini said...

Saya masih ingat lagi kata2 hikmat daripada cikgu fizik saya :

"Peperiksaan yang TERPENTING sekali dalam hidup anda ialah SPM"

dalam konteks Malaysia, memang ada betul nya..

Cik Pah said...

jerawat dlm hidung sakit oohhhh..

makdara TERdiva said...

lg sakit kalau jerawat atas bibir..heh!