Tuesday, August 10, 2010

Puasa dan kehendak

Anak aku, si kak ngah tu suka sangat kalaulah diberi cuti sekolah selama sebulan berpuasa, katanya dia pernah teringat-ingat lupa bahawa ada satu ketika, dia bercuti sebulan di bulan ramadhan. Aku kata mungkin masa tu ramadhan jatuh di bulan disember, kan..... aku pun tak ingat, tahu puasa jer.

Tapi dia masih tak puas hati, masih menguatkan bahawa alangkah elok sungguh kalaulah cuti di bulan puasa ni. Katanya letih menunggu bas di bulan puasa, adakalanya bas awam lambat hinggalah dah azan barulah bas menjelma, huuhuhu.

Lalu aku ingatkan dia kepada perang yang pernah umat Islam lalui ketika bersama Rasulullah saw iaitu Perang Badar. Tidak pula ia ditangguhkan hingga ke lepas menyambut raya.... hai budak-budak ni, macam-macam akal mereka.

Maklumat lain ada di sini.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

11 comments:

Masy said...

heheheh sy masa kekecik dl pon ade gak pk camtu. tp boring la plk klu dok umah je, xde geng. heeh

samat bpose maksu :)

alvin takda umah harga 8juta said...

alamak..
anak kakak mcm sy la..
dulu sy slalu harap bulan ramadhan jatuh tyme cuti hujung tahun..

huhuhu..
maklom la kakak..naik beskal g skolah..masa tu tak akil baligh lagi kan..

alvin takda umah harga 8juta said...

mak su....
terima kasih ya pasal coding tu..
sy dah buat..dah berjaya..
tapi..
org masih boley copy bila klik kat gambar sy..
sbb bila klik kat gambar..gambar tu jadi besar..n org bole copy la pulak...cam na nak setting supaya gambar tu tak bole klik jd besar ye??

adesss...
byk sgt cekadak sy kan mak su..

makdara TERDIVA said...

mase sekolah agama petang, time puasa memang ngntuk giler..

tp best sbb bole main batu seremban..hehe

pB said...

SALAM MAK SU


esok sahur , masak apa ?

alvin takda umah harga 8juta said...

kak diva sempat main batu seremban tu..

Zareda Norman said...

selamat berpuasa maksu

Mak Su said...

masy, selamat berpose

alvin, klik kat gambar? nanti maksu terai test kat gambar kat blog ni, kot2 ada terjadi apa2...

makdara terdiva, alvin - saya siap main batu kajang, batu jelebu, batu tampin dan lain lain lagi ;p

pb, a'ah ek, belum fikir

Mak Su said...

zar, selamat berpuasa :)

ckLah@xiiinam said...

Selamat berterawikh malam pertama...

de_kerinchi said...

selamat menikmati ramadhan