Saturday, August 7, 2010

nama dia alvin takda umah harga 8juta

Yang bertanya soalan itu ada di blog alvin dan aku pula bernama mak su yang tak ada umah harga 8juta, ataupun 800 ribu, 80 ribu pun tak sampai!! heheehe (tak lelevan, sowi).

Aku dah lama tak buat tutorial, itu di zaman-zaman kat template lama yang berbunga-bunga tu, jadi aku ambil kesempatan ini untuk buat a short tutorial macamana nak halang orang copy penulisan kita. Selain dari kita pukul tangan orang or kita lastik orang or kita letak perangkap tikus, kita boleh letak coding yang khas untuk menghalangi.

Ada 2 jenis coding aku letak di blog ini, satu adalah bila anda di ruangan home, anda right click mouse, tidak ada tulisan copy yang keluar. Dua adalah bila anda klik pada tajuk dan cuba right click mouse, tiba-tiba anda terlatah! sebab aku dah letak coding 'oopppooccott!!' juga.

Nak letak coding tu senang saja, pergi ke:
Design
Add a gadget
pilih HTML/Java Script,
lalu Savekan.
Kalau nak letak kedua-dua coding, buat dua kali proses seperti di atas.
Bagi yang berminat nak coding, sila tinggalkan emel anda di ruangan komen ya, sebab aku tak ada private email. huhuhu
Nak create private email kena pergi ke cc, penuh dengan budak jantan jer sibuk main tembak-tembak. Tak ada peluang langsung.
Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

19 comments:

PnConfused said...

maksu... caye nak!!!!!


liyana_azlyn@yahoo.com

ejaMaria said...

mak su... Maria nak...

ejamaria@yahoo.com.my

TQ...

PinQib said...

hehe... malas la.. kesian orang nak tekan right klik..



Sekian. Eh. Ada update la. Jom singgah!

Blogging boleh dapat kanser?

Magibon, makhluk comel

kakLuna said...

kalo blogger mcm maksu ni buat camni saya suka sbb entry maksu adalah original wpun takde rumah berharga 80k. hehe.

ada stgh tu sy tgk setting ala2 opocot! ni jugak tp entry dia pun copy dr org? so org tak boleh buat,dia boleh? haha

T@sh Sch@ said...

sayu pun!!

naisyat@gmail.com

kakpah said...

ada ke orang nak copy kakpah punya... hahaha.. halal je lah.

alvin takda umah harga 8juta said...

mak su..
ni email sy..
scandal_cakecoklat@yahoo.com


mak su..add ym sy plizzzzzz...

alvin takda umah harga 8juta said...

mak su..thanks atas entri ni...

zino said...

den pun nak belajar dengan mak su lah.. supaya segala hak cipta terpelihara hehe

aNIe said...

Hehehe...yelah maksu...hak cipta terpelihara...tapi satu yang jadi problem bila nak bagi award kat kita...dan kita nak bagi kat orang lain...terpaksa buang kejap coding tu..

en_me said...

ammvoiii fandainyerr maksu tewww.. ;-)

Tihara said...

maksu mmg pandai..lepas ni boleh laa beli umah rege 8 juta tu..amin

Uncle Lee said...

Hello Mak Su, berapa Riggit you charge for tuition? Saya nak belajar....Wow! You are good! Outstanding!
Pandai masak gourmet cooking, pandai buat cakes, pandai Hi-tech tutorial....
Ha ha, you are amazing, Mak Su.

By the way, bila masak ikan tenggiri sumbat sambal send me telegram, I take the bus over, ha ha.
Best regards, Lee.

Yan said...

erkkk pelik tul id...

Masy said...

adeh.. sy lemah betul bab coding2 ni.. ikan cod retilah sy mkn hihiihi

MOKCIK AZWA said...

maksu..mokcik nak blaja gak..

MOKCIK AZWA said...

laa..lupa letak hntr ke nabilanajwa68@yahoo.com...thankss

shahrul said...

mau belaja juge~ :p

~Nur Zulaiha~ said...

mak su sy nak,,,, kasi la kat sy
nie email saya

zu_ieha@yahoo.com

thankz ya mak su...