Tuesday, August 10, 2010

Meninggalkan parut

Baby w jatuh - masa berlari-lari di atas jalan tar, dan terkoyak sikit dagunya, nak bersihkan takut. Tengok dia nangis pun takut, tengok darah pun takut, tengok air paip takut, tengok kapas takut, tengok minyak gamat takut - aku lah. Makanya, bawalah w ke klinik. Aku cadangkan kat hubby, bawa dia ER di hospital gomen saja, hubby tak setuju sebab takut juga, takut w dilayan dengan kasar di sana, oh! aku pun takut!

Lalu kami ke klinik swasta, dan seorang doktor hensem (Punjabi kot), membersihkan dan menjahit lukanya. Banyak batu-batu kecil dan pasir, alamak, itu yang aku takut tu....

Alhamdulillah w tak menangis pun. Doktor kata, "she's a very brave child".


Sekarang w dok komplen, w ada danggut, hi hi hi. Tengoklah tu, siap pakai rantai tau nak ke klinik, melawa sudah mesti ;)

Sabarlah, awak tu lasak, macam-macam parut dah ada. Parut kena ekzos kat betis kanan dan kiri, luka tersepit di basikal, kena sterika dan macam-macamlah dia tu.

So, fee yang dikenakan adalah 135/-. Lepas tu second round datang, katanya untuk cuci, kena 15/-, giliran doktor lain pula. Alamak! tak masuk akal langsung. Fee ini sangat meninggalkan parut di hati aku, 15/- hanya untuk rebalut sahaja, ta da cuci apa pun.

Macamana nak buat ni? ridiculous! aku surgerykan sendiri aje lah

p/s: terima kasih Zaidon, sudi follow cerita kosong ni :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.


© 2010 Hakcipta Terpelihara.

18 comments:

MOFASAD said...

LIAT juga anak mak su nie :)

julietchun said...

budak berani kenalah banyak parut :P mujur dia tak bermekap gi klinik :P

Mak Su said...

farid, hahaha

julietchun, saya siap spare handkerchief kot kot dia nak nangis, mekap tak dak sebab saya tak de stok barang2 mekap, hahaha

suzi said...

lasak tapi tetap control ayu...oklah tu.moga luka baby W cepat sembuh.
anak dara sy sorang tu pun suka melawa, balik kg selalu minta lipstik opah sbb mak dia tak pakai lipstik hehehe...

mamarempit said...

lasak ek anak2 skang...same ngn Afiq - parut kena ejos motor pun ada gak...kt dahi paling jelas...bawh idung..sume ado...huu

Mak Su said...

suzi, hahaha, maintain ayu

mamarempit - boleh geng ler depa tu ;)

makdara TERDIVA said...

mesti baby w pun lasak macam maksu gak..hehe!

teringat kisah jatuh beskal masa cuti sekolah form 5..jatuh beskal mcm eksiden motor sampai org klinik tu x caye..huhu!

m.q said...

huhuh...baby w ni aktif ni
mesti mak dia pun aktif gak dolu dolu

kakngah said...

super xtf btl bby w ni..

kalau nk cuci luka tu.. blh je maksu beli mende alahnya kt farmasi. cuma.. jgn takut nk cuci sndr la...

nabilah_2908 said...

pergi swasta mcm ni la..masa cuci n tukar pembalut..maksu tgk kan..mcm mn doc buat..so mak su boleh buat sendiri rasanya... :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
DONUTS

en_me said...

macam doktor bangla jerr.. ehehe

Zareda Norman said...

cuci pun kena bayar RM15. macam zar dulu kena dressing setiap hari zar pi klinik gomen aje.. bagi surat terus masuk bilik dressing, ok aje..

shasha said...

alamak...kurang la saham rm1000..heheeh

Mak Su said...

mmg buat sendiri ler cuci cuci ni, sonang jor tu. hahaha

alamak! kureng ler saham....

- jinggo - said...

saya pun takut esok nak jadi makayah untuk kesemua anak2.......
ha......
bulan posa kena sediakan semua..

takutnya

puterikurekure said...

tu la harga perlu dibayar kalau ke swasta maksu. pernah saya tgk sorang pakcik berbalut tangan, saya agak dia accident. kat kinik swasta la ni. saya tgk pakcik tu dikenakan cas rm525 untuk luka tu. mungkin berjahit dan balutan tu yang mahal. huhu.

baby w cepat2 sembuh ye. make sure takde parut tau. hehe.

azq said...

adoiii!!! seriau tengok dagu baby w berbalut.. teringat kat iqbal, sama kes luka bawah dagu.. semoga cepat sembuh yek..

p/s: maksu, tak payah tampal plaster dah, biarkan aje luka jahit tu kena angin utk bagi cepat kering.

DrSinga said...

psssst....
kita orang pun cari makan MakSu!!!
:)