Thursday, July 29, 2010

Periodontal Disease

Semalam petang aku temankan hubby ke klinik gigi, ada sebatang giginya yang perlu dicabut. Klinik lengang saja masa tu, ada seorang pesakit di dalam dan kedengaran nggiiingggg ngggiinnggg mesin dentist tengah bekerja. Sungguh ngilu, baru dengar bunyinya saja. huhuhu.

Tak lama, hubbyku dipanggil masuk. Aku keseorangan di luar, boring, aku baca poster yang ditampal sambil mengangakan mulut seolah-olah sedang mengadap dentist. Tiba-tiba aku terperasan ada kamera, alamak! malunya, unscripted plaks aksi aku ni, aksi terlampau. Malu sungguh...... lalu aku duduk di kerusi diam-diam dengan penuh kesopanan.

Mata berat dan hubby masih di dalam bilik dentist. Mata berat, berat, berat.....

Tiba-tiba aku berada di sebuah hutan!! hutan batu di Kuala Lumpur, tanganku dicapai oleh seorang tua white witch which one? Alah, the kind one.... the one that helped the king back to his kingdom, he is gun-dwarf. The beard was white and got colourful manik(s).

He hold my hand but I told him no need to hold one, you bukan my muhrim! He's asking me to follow him, to a cave. He said he knows what i did last summer, errr... he meant, he knows what I did last time, i.e cave exploration. Alah, yang badan i semua jadi penat-penat tak tentu hala tu...cave explorationlah salah-satu aktivitinya.

So this kind witch white gun-dwarf took me to a wet cave, the floor was red and weird, and the walls covered with white buildings or what i am not sure, he pointed to one corner, he told me, "maksu wuxahwkyl, look at that thing, that is periodontal disease". (please bear in mind that he cannot pronounce my name correctly, just as like so many other people, i don't know why, but always wrong one, i so boring one... bluwekks to them, go to school but cannot say my name correctly, hampehlah they all tu, oops! ai ter tak sengaja ter marah). Then i replied,

"what period?"

"no period, but periodontal disease, gum disease, sakit gusilah", he said finally. So i nodded my head, "oo the wise old white witch which one the kind one, you explain". He then shoot his laser pointer to a powerpoint slide apa menatang entah tu kat dinding tu, there were some pictures, ugly pictures, it's uglier than the person yang janji nak berbogel tu (fifa 2010).

So after the slide show presented by gun-dwarf, I realised that periodontal disease caused of the film surrounding your tooth or some teeth, that has harden up to become tar (jalan tar?) and you did not brush your teeth according to the teknik (no need to go to sekolah teknik to learn this teknik), you did not floss, you did not see your dentist to clear those tar.

Soon after i almost can digest every information, i felt that somebody touched my shoulder or my forehead or what aaa? It was my hubby, i asked him, "sudah potong?"

He just pointed to the helmet on the chair next to me, and he has this tisu ka apa ka in his mouth, he went to the cashier and paid the fee.

Eventhough he has difficulty to talk, he managed to say this, 'tidoq sampai berjejeh ayaq liuq'.

And so I went blink blink blink. If you want to know more or want to look at the picture, go over here ->
maksud periodontal disease

wikipedia ada gambarnya

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

17 comments:

kayteeze said...

Waaaakakaa.....

Rasa terhibur lak dengan mimpi maksu tengah hari ni. Tie nak ambil beauty sleep jap lagi.. Harap-harap tak de lah mimpi white witch gun-dwarft tu, hihihi....

makdara TERDIVA said...

hahahahaha! maksu wat lawak tengahari2 ni disaat perut sy sudah bergelodak..

huhu!!

GaDis CoMeL said...

"tidoq sampai menjejeh ayaq liyuq"


orang kedah ka ni?

Mak Su said...

tie, makdara terdiva, hahaha

gadis comel, husband maksu adalah orang utara

PnConfused said...

seb bek xwat peta kan maksuuuu

Mak Su said...

pn confused, a'ah... bahayas

AngahSayang2314 said...

gelak.. lawak2 tue

shasha said...

sebab syok sgt mimpi kot??

apa pun mak su...saya sgt takut jumpa dentist!!

nabilah_2908 said...

wah siap bermimpi pasal periodontal disease tu..huhuhu...

mksu mimpi mcm tu..myb sebelum tido..mksu baca poster pasal ni...tu yg smpai terbawa dlm mimpi..hehehe.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BIMBANG

HEMY said...

hahaha..terhibur baca...

Cik Pah said...

lawak untuk release tension kerja berlambak nih.. best

T@sh Sch@ said...

hahah apa r mak su ni

LiNda said...

Hahahaah

maksu oo maksu ..
thanks sbb menceriakan petang hari saya yang kedinginan ini ..

E.d.Y said...

haha..lawak2...sampai kuar air mata

~wAniE~ said...

kelakar la maksu nie..nsb baek x ngigau..hahhahah

Shifu67 said...

errr.... sib baik bukan nenek kebayan... kalau dak jenuh org tua tu kena cakap omputeh

kella said...

hahahahhaa.. maksu..maksu... :D

tengkui maksu.. !