Monday, July 19, 2010

Kun Faya Kun

Aku tak mai ke tempat cari makan hari jumaat lepas, tak sihat, pasal kaki sakit nilah. Dengan ditemani w, aku ke klinik, minta ubat sapu untuk kaki, sakitnya di keliling buku lali dan tapak kaki area tumit.

Doktor yang baik hati tanya ada apa-apa masalah lagi tak? Aku kata tak ada, anyway doktor ni memang penyayang rasa-rasanyalah, doktor penyayang ni rare, hehehe. Kemudian dia pun ambil benda apa ntah tu, letak kat lengan aku dan isikan udara sampai rasa sakit kat lengan aku ni.

Lepas tengok-tengok nombor, dia suruh jaga kesihatan sebab jantung yang lemah dengan low bp, 88/64. Katanya mungkin sebab aku kurang minum air. Memang kurang pun. Nak minum air macamana? Kat tempat cari makan ni, temperature adalah sekitar 15 - 18 degree, so, nak buat apa minum air? Setakat ambil oksigen saja pun aku rasa nak terkucil kerapkali dah.

Katanya lagi, kurang minum air menyebabkan jantung kekurangan fluid untuk mengepam darah, makanya darah kurang naik ke kepala. Menyebabkan kurang peratusan oksigen di kepala.

Untuk memastikan doktor tanya lagi, adakah aku selalu sakit kepala, pening? Aku kata, selalulah. Malahan tak tentu masa, tiba-tiba saja boleh jadi gelap mata. Dan rasa berat nak ambil nafas (cheh, tetiba jer, tapi memang betul). Sebenarnya aku ingatkan aku nak dapat asma - maklumlah, umur dah meningkat; TAPI lemah jantung? Hairan bin ajaib sungguh. Tanpa ada masalah kolesterol, tekanan darah tinggi, kencing manis whatsoever.

Masih tak percaya lagi, tapi..... nak buat apa? biar aje lah, kun faya kun.

p/s: Terima kasih kepada insan marhaen, liNDa dan zaireey sudi follow blog ini :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

28 comments:

Jard The Great said...

jaga kesihatan leklok ah maksu.. ku pun jenis yang kurang minum air.. huhu

mamarempit said...

saya pun kurang minum air dulu2...skang ni..mane pegi mesti bwk air...nk tgk tv, bwk air, nk menjait bwk air....tp pas tu....gi jumpe en. Tan berulang kali lah...heheheh

nabilah_2908 said...

lepas ni...maksu kena la bnyk2 minum air...tkpe la..kalau kena ke tandas bnyk kali..hehe... ;)

take care maksu.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
CREAM PUFF

kella said...

yee... sekarang ni memang kempen suh minum air byk kot ya! kita sekarang pun sebotol sehari kena abis.. bawa pi opis! huhuhu.. tambah ngan chlorophyl hijau...

takecare

[s][u][e][h][a][n][n] said...

sue sekarang tgh rerajin minum byk2 air kosong..memacam penyakit leh datang klu kurang minum air ni.

shasha said...

owh..bahaya gak keje kat tempat2 yg sejuk ni ek..kurang minum air leh dapat lemah jantung la pulak...kena hati2 dari sekarang...

atty's said...

maksu sama ar ngn aty .kurang minum air..lagi kalo kt opis ..sbb nanti kalo minum asik nak ke toilet..
patut lah selalu penin je.

sayangsayangibu said...

tahap cuaca dan keadaan bumi yg tercamar buat kesihatan kita sedikit tercalar kan maksu?

puterikurekure said...

maksu jaga diri bebaik eh. banyakkan minum air ok. kalau asik nak terkucil je, gunalah poise. hehe.

julietchun said...

tak larat nak berulang ke tandas ye, nak kena turun tangga.

HEMY said...

sy pn dh kerap minum air skang...mmg sejuk n nk terkucil..tp dia bersihkan toksin dalam badan..so minuum je la maksu

kayteeze said...

Oh... kurang minum air boleh beri kesan pada bp? Dan jantung pun jadi lemah...Baru Tie tahu ni.

Kalau gitu, banyak-banyaklah minum air maksu ooi... tak pe la kalau kena berulang kali ke toilet tu.. Takut dapat sakit lain lak nanti.

achik said...

takpe la mak su.. asyik terkucil leh eksesais gak.. asyik duk ulang alik gi toilet.. ;p

Ummi said...

mak su jaga kesihatan baik-baik

biar terkucil asal jantung tak lemah ok

minum air banyak2 :)

Peminat Katie Holmes said...

jaga kesihatan maksu.

mountdweller said...

Salam Mak Su

Dulu pun bp saya 80/60 tapi semasa mudalah, sekarang dah jadi 120/90 dah. Saya rasa bp ini ada kaitan dengan endurance. Dulu saya ahli sukan larian jarak jauh dan semasa mendaki pun saya tahan terutama ketika pertandingan mendaki gunung.

Memang Mak Su, kita mesti minum air dengan cukup. Kalau tidak kita akan letih dan buah pinggang pun akan kekeringan dan cepat rosak.

IEYNA said...

salam maksu..ingat ieyna lagi tak :)
mak su xbrapa sihat ek..jaga kesihatan tau...jgn lupe makan ubat....miz u mak su :)

Tihara said...

semuga mak su yang ceria sentiasa sihat hendak nya..amin

Zareda Norman said...

kat rumah nanti minum banyak air mak su.. senang nak membuang pun.. kat opis memang leceh sikit...

one said...

kalau kat ofis kureng minum kat rumah byk2 sudey. kat ofis make sure 1 liter. time belum dtg pejabat half liter,time nk blik another half,half liter time belum mandi bila sampai rumah and another sebelum diner...er..bape gelen dah 2?

silbi abigail said...

tp mnum air brlebihan pun x leh gak.. boleh jd ilang pglihatan.. sbaiknya..

two (02) glass of water - After waking up - Helps activate internal organs
One (01) glasses of water - 30 minutes before meal - Help digestion

One (01) glass of water - Before taking a bath - Helps lower blood pressure
One (01) glass of water - Before sleep - To avoid stroke or heart attack

frwls said...

hurmmmmm... jaga diri.


err..maksu keja katne

Tyra said...

mak su sejuk sangat, bawak selimut tebal-tebal. macam saya. :) peduli la ape orang nak kate.

jage kesihatan... :)

Bunga Rampai said...

Salam Mak Su, ooh ... masih comel seperti dulu walau sedikit kurang sihat :)

Itu sakit ujian dari Dia je tu Mak Su. Pasti ada ubatnya. Carilah ayat-ayat syifa sebagai ubat.

syaf said...

semoge kaw cepat sihat yer mak su

Zaitun said...

Semoga sihat selalu dan jangan lupa jaga kesihatan.

suara said...

Salam maksu,
Tempat sejuk ber-aircond lagi banyak air diperlukan oleh badan, sbb ia sejuk yg mengeringkan. Kulit pun jadi kering semacam tau... huhu

AngahSayang2314 said...

mak su jaga kesihatan ye itu yg penting