Tuesday, July 6, 2010

Kisah minggu lepas

Hari Khamis minggu lepas aku rushing balik ke rumah sebab baby w demam panas, aku gerak dari tempat cari makan pukul 10.30am, dan sampai ke rumah pukul 4pm ++... hebatkan....terima kasih kepada pihak kerajaan ker pihak berwajib ker yang tidak menyediakan sistem pengangkutan bas yang menepati masa mahupun menepati kehendak penduduk awam yang memerlukan..... huhuhu. Makanya, tidak dapat buat apa-apa dengan baby w, tawakal sajalah, pasrah sesangat.

Hari Jumaat terpaksa EL lagi sebab demamnya tak kebah, cemana nak kebah? sebab maknya sampai lambat ke rumah eventhough rushing tak hengat.

Hari Sabtu pagi, pergi sekolah ambil report card, didapati cikgu tak cukup pen biru/hitam. Aku sangat-sangat hangat hati, aku berhentikan tusen orang yang masuk tusen tu, dan mulai hari sabtu malam, aku tusenkan sendiri anak-anakku (of course, dengan hati yang hangat tak hengat) (memandangkan dalam rumahtangga, aku lebih garang terhadap anak-anak dibandingkan dengan paksu chot). Aku tak kisah bab pelajaran, aku tak pernah paksa-paksa dorang untuk dapatkan markah 100% dalam peperiksaan, tapi yang penting kelak adalah berdikari dan berusaha untuk kejayaan, tak semestinya kalau awak tak jadi manager syarikat awak tak boleh ber_uwang.... kan. Wang boleh dicari, tapi knowledge dan pengalaman itu lebih utama. Yang penting, agama, maruah, nama baik keluarga jangan digadaikan.

Sabtu petang tu, pergi bawak anak-anak jenjalan menghabiskan duit, sebenarnya kakngah baru dapat duit kutu, seratus lebih. Dialah yang nak beli macam-macam, aku? non ado... sekadar derebar sahajo sebab paksu chot malas nak layan anak-anak daranya. Seharian suntuk, tersengguk-sengguk aku tahan kantuk. Duit aku terbang ke stesen minyak, sebab budak-budak perempuan ni, tak cukup 1 tempat nak pergi ke 2, 3 tempat pula. Dahlah tu, paksa aku belanja dorang makan, hish, kena potong duit belanja sekolah ni nampaknya ;p

Hari Ahad, pergi ke ijn melawat dia, sudah dipindahkah ke wad biasa, sukanya tengok, lega... dia pun dah mula sedar sepenuhnya, bukan lagi mode separa sedar.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

18 comments:

Mr feckry said...

dari pukul 10 pagi sampai ke 4 ptg? jalan kaki ke?

shasha said...

bestnya ada mak macam mak su...leh layan shopping bersama2 dgn anak2 dara semua...

Jard The Great said...

ku mmg benci transport awam kat KL..

harap demamnya da ok pd saat ku taip komen ini

Aleeya said...

baby W demam panas?siannye..moga cpt sembuh

kak ina kl said...

budak kecik klu demam memang perlukan perhatian..tapi nak buat camner kan..kamu bekerja...susah pulak ashik cuti ajer.

gelak baca pasal mesin basuh tu..kelakarlah..

puterikurekure said...

ciannye maksu. dari pagi dari ofis, sampai umah petang?
alahai....

sib baik baby w dah sehat ye. siap leh jalan2 lagi ngan kakak2nya. :)

azq said...

betul tu maksu, kita bukan nak harap anak2 dapat perfect score bila exams, tapi sikap yg kita nak pupuk - rajin berusaha, cinta kat ilmu, ada displin diri, belajar mendengar & memahami & berinterkasi..... dan mcm2 soft-skills yg berguna kemudian hari..

sgt setuju dgn maksu - duit boleh cari, rezeki ada di mana2, dan agama, maruah, nama baik keluarga kena jaga...

SUZIE APAI said...

suka baca perenggan ke 2 3 tu...prinsip mak su mmg bagus...!

syabassss...

Farid MOFASAD said...

sabar kak


jgn marah2


>>________<<

kal jis (im not carl zeiss) said...

Public transpot mmg betul2 boleh menaikkan darah.. cepat kena darah tinggi dibuatnya.. hehee..

achik said...

mak aih, apsal lambatnya sampai rumah? bas mogok apa? isk isk..

cepat sembuh baby w.. :)

~wAniE~ said...

hehehhe...xpela..nnti belanje wanie plak erkkkkk

artisticklytouch said...

soalan aku sama dengan Mr. Frecky

julietchun said...

jauhnya opis maksu ngan rumah. anak2 dara kalo shopping mesti kena banyak tempat, baru puas hati, tu pun kekadang ada yang tak beli :P

pB said...

kalau lah pengangkutan awam kita hebat , kan bagus....

Mak Su said...

thanks semua.... dun worry, sekadar meluahkan perasaan saja :)

nabilah_2908 said...

macam mana lah gayanya Maksu mengajar anak-anak maksu kan..? huhu..

jom ke APA KATA HATI pulak,
SALAH GUNA

ima said...

salam mak su...lama tak tak jenguk mak su...sihat ke..moga baby w pun sihat..baiklah mak su layan anak2..