Wednesday, May 19, 2010

Terima kasih abah

Saya baru selesai sembahyang ketika w datang melompat menerjah ke atas sejadah. Terus....praaakkkkkk

Koyak dah sejadah tua ni.... memang tualah, kalau bela unta, dah lama boleh buat korban.




Sejadah ini disediakan oleh arwah abah untuk saya, di penghujung tahun 1987 bila saya berjaya di terima masuk ke sebuah pusat membeli-belah menyambung pelajaran di peringkat diploma.

Nama saya yang di belakang sejadah itupun dia yang tuliskan. Tak pernah tengok arwah abah mempamerkan kesungguhannya dalam hal anak-anak sebegitu. Ketika itu, barulah saya sedar, abah saya adalah a human being (was, dia meninggal tahun 1988 bulan Jun), and he had everything to be loved as a father figure and I look up on him. Abah ketika hidupnya melambangkan seorang yang sangat tegas dan jangan cuba buat kesilapan, siaplah. Itulah kebagusannya, aura seorang abah.

"Terima kasih abah, abah nak tahu, saya bawa sejadah ini ke mana-mana dan baru-baru ini saja sejadah ni koyak, cucu abah yang tengah lasak itulah meloncat ke sana-sini, tapi saya tak marah kat dia pun, budak-budak besar tu, apa yang dia tahu, kan. Masa abah hidup dulu pun, abah tak pernah marah kepada saya ketika saya berumur sebaya w, dan saya tak pernah lihat abah marahkan cucu-cucu abah yang hingar-bingar lasak masa mereka pun, sebaya w. Moga roh abah, sentiasa dicucuri rahmat dari Allah swt".

Sorry..... please excuse me, i have watery eyes.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

29 comments:

PnConfused said...

sgt sweet maksu... :)

puterikurekure said...

maksu masih pakai sejadah tu ye. nostalgia sungguh la.
:)

alfatihah untuk arwah ayah maksu.

Mr feckry said...

semoga arwah abah maksu di tempatkan bersama orang2 yang beriman

Tihara said...

Al Fatihah untuk beliau..bertuah kan dapat abah yang memahami..saya pun sayang sangat kat abah sebab saya rapat dengan abah dari kecik lagii..

julietchun said...

terharu bila ingatkan pengorbanan ibubapa.

kakngah said...

Al-Fatihah

sygkan maksu.. sejadah penuh sentimental value tu. lagi buruk lg sedap diguna... yg koyak tu boleh disembat.. blh dipakai lagi.. :-)

eiza in the house.. said...

Mak su..tu kenangan terindahkan..
al-fatihah..

aNIe said...

Maksu...tiap kali bercerita ttg insan yang telah meninggalkan kita...insan yang bergelar ayah atau ibu...tiap kali itu juga hati jadi sebak...mata mula berair..bukan dibuat2 tapi memang kita akan terasa sayunya...

zaidharis said...

Al-fatihah buat abah Maksu,
dan juga kepada muslimin dan musliman yang telah pergi,
semoga ditempatkan dikalangan hambaNya yang soleh.

*Saya teringin manja-manja dengan abah, tapi abah garang, saya takut, takut kena marah.

zue said...

sy pun rasa sedih dan trharu...

OliveAnna said...

maksu...camner nak masuk google kita nyer blog cam maksu punya ni.. taip coretan maksu.. kuar semua.... camner yer?? HELP!!

suara said...

Al-Fatihah untuk arwah...
Bila dah sampai satu peringkat, kita akan dapat melihat sst yg dulunya kita tak perasan pun.

Riezal aka Rezdrake said...

Selagi maksu masih memakai sejadah tu.. selagi itu laa arwah abah maksu mendapat pahala..

Apabila mati seorang anak Adam, maka terputuslah segala amalan, melainkan 3 perkara yg dibawa pergi iaitu pahala amalan (yg dilakukan semasa hayatnya masih ada), sedekah yang berkekalan, ilmu yang dimanfaatkab, anak-anak soleh yang berdoa kepadanya. - hadis riwayat Muslim daripada Abu Hurairah.

mamarempit said...

saya salu angkut sejadah dr umah bapak saye ke umah saya...sejdah dia byk...bleh bukak kedai...tp somi saya bising...hheehe....bapak salu dpt sejadah free....saya tumpang 2 kaki la...

zulkbo said...

salam ziarah petang
moga kita selalu sihat
dan di rahmati Allah

Cik Pah said...

sebak jugak baca entry nih..moga roh arwah abah dicucuri rahmat.

Uncle Lee said...

Hello Mak Su, just dropped by say hello.
You keep well and simpan satu lagu dalam hati, Lee.

El-Zaffril said...

Mak Su...

Rasa macam tak cukup story about your abah... wish that you will write longer so i can banjir my cheek with my watery eyes....

Focus Vision Enterprise said...

doa jauh dr sejadah.

iina said...

Maksu.. moga arwah abah dicucuri rahmat hendaknya.. dah koyak leh jahit lagik kan ;) byk nostalgia sejadah tuh

xiiinam said...

Sejadah....
Sebuah metafora dari aruah abah...



Simbolik tu..

embun d tengah malam said...

al fatihah

shasha said...

owhh..saya pun ada sejadah yg dibeli 10 thn lepas..

CikguZue said...

sejadah penuh nostalgia dan pemberian sejadah yang penuh makna.
insya-Allah tiap kali menggunakannya, abah maksu akan mendapat jua ganjarannya...that's pun sudah menjadi satu hadiah berharga buat abah maksu yg sudah tiada. alFatihah.

sayangsayangibu said...

maksu
alfatihah buat arwah abah
sangat gembirakan ada sesuatu yg begitu berharga dalam simpanan kita dari seorang yg kita sayangi...

rynas said...

wah sejadah nostalgia tuh..

julie^beth said...

kenangan bersama dia yang akan kekal dalam ingatan kita sepanjang hayat

Sahrul Hasmad said...

Banyak jasa sejadah itew Maksu.. lum masuk sentimental value lagi..

p/s : Jemput singgah blog baru sy ya http://www.sahrul.com

Bro Framestone said...

sejadah bro pakai sampai sekrang hasil wakaf mase dok asrama zaman memudah dulu..sampai la nie ade

BroFramestone Blog