Wednesday, May 19, 2010

Ragam W

Kan aku pernah cerita yang w nangis-nangis tak mahu pergi rumah makcik, dia masih lagi menangis setiap kali nak dihantar ke situ, jadi, antara segan, terpaksa, tak sampai hati, kasihankan anak sendiri, susah hati takut akan kecilkan hati babysitter, aku tebalkan muka minta undur diri dari rumah yang biasa hantar w.

Dan pada masa yang sama, minta kepada kakak-kakak w tolong carikan babysitter yang baru. Kebetulan, ada orang baru tampalkan iklan, penjaga kanak-kanak. Tanpa berlengah, aku mengatur janji dengannya.

Lega, alhamdulillah, dia sudi untuk menjaga w. Penjagaan w hanya ketika kakak-kakaknya ke sekolah sahaja, setiap hari lebih kurang 3 jam. Kalau ada kelas tambahan, barulah hingga setengah hari, kadangkala sahaja - sehari suntuk.


Sekarang w, ceria di rumah babysitter yang baru.



Aik, pandai plaks w sorok-sorok muka, dapat bakat dari siapa entah?



Aku nak berkongsi cerita, sudah banyak tahun makanan tengahari aku sangat-sangat simple, biskut, roti sapu planta dan kaya, kuih-muih macam ni, goreng pisang - aku sudah train perut aku agaknya. Tapi, malam-malam selalu pekena nasi juga. hehehe, diet failure namanya.

Anyway, pada pandangan aku, apa yang aku makan, tidak sepatutnya jadi kegusaran kepada orang lain, apa yang aku makan tidak melambangkan apa-apa yang perlu mulut-mulut lain cok-cekkan. Biarlah aku dengan makanan aku sendiri, cara aku sendiri, ia langsung tidak melambangkan samada aku tak ada kawan untuk makan, ataupun samada aku tak ada duit nak makan, ataupun samada aku seorang pemboros, seorang pembazir dan sebagainya. Lebih baik mulut-mulut yang sering cok-cek itu jaga mulut dan perut sendiri, takut tersembur airliur masa tengah telan nasi, sapa nak tolong tepukkan belakang awak tu? Kalau orang tak usik awak, tapi awak dok mengata kat orang.... adaker orang sudi nak berkawan dengan awak? Fikirlah sendiri... bak kata Nabil.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

16 comments:

Aleeya said...

tol tu maksu, kita nye prot kita nyetekak so kita nye soka la nak makan pepun kan..cibuk je dorg neh huhu

oppsss baby W pn pandai cover muka daaaa, like mother like doter nehhhh hahahahah

kakngah said...

ntah2 bby w ada maslah ngn mkcik tu kot..
tu yg meragam je dia..

Mak Su said...

aleeya, hahaha, bakat terpendam

kakngah... iya kakngah... ramai sangt kot...

kakpah said...

dulik je apa orang nak cakap. perut kita mulut kita, kita punya hal lah kan?..

puterikurekure said...

isk...sapela yang kepochi terlebih sampaikan org tak makan lunch pon sebok nak perkatakan.

tgk macam ai. makan banyak2. nak mengata tak?
hehehe~

maksu, harap baby w serasi eh ngan bs baru. cian dia.

TOKMA said...

Wahh...W dah besar sekarang...dulu beraya umah tokma, comei jer dia. Bila lagilah maksu nak mai umah lagi ek...!!

Bila bab makan ni...tokma tak kira, bila lapar jer ke dapur nyumbat perut. Air minum tak leh kurang,,kemana pegi air mesti ada.

~aSFaLiZa~ said...

budak skrg pun tahu pilih org yg dia suka

[-suziey-] said...

seb bek la bbaby W dh ok dgn bs baru..hehe lawak la.mewarisi maksu ni main nyorok2:p

Masy said...

ade la mende yg w tak suke kat umah babysitter lama tu kot..

hal mkn tu.. hmmmm sukati la nk mkn ape kan.. bkn mintak duit org pun.. bisng jelah dorg ni huhu

HEMY said...

masak sendiri lebih khasiat..tak kisah la makan apa pun

Shais said...

seronok ya baby W dapat tempat baru:))

Ummi batrisya dan damya said...

jiran ummi, anaknya akan meraung habis-habisan sebelum ke sekolah dan sebelum ke rmh baby sitter, nak kata pening ummi dengar memang pening sebab raungan dia boleh kejutkan anak-anak ummi yang tido pulak

kesian

tak kisahlah mak su kita nak makan apa pun kan, jaga perut dan budget sendiri pun susah,

ada gak orang nak ambil tahu ek, maksudnya mak su tu glamer hehehehe

puterikurekure said...

maksu sayang, ada award untuk maksu kat blog saya. sila ambil ye.

http://princesstortoise2.blogspot.com/2010/05/friendly-blogger-award.html

sayangsayangibu said...

maksu, makan je apa yg nak makan
perut dan tekak kita kan.. hehehe;o

Mak Su said...

tima kasih semua..... hanya w dan Allah swt yang tahu apa masalah yang dia hadapi .....

dan benar tu about food, saya heran naper ada maknusiya yang bizibodi, itu bukan caring, tapi POYO namanya... kan

tq intan utk award, lately ni... maksu sangat susah nak lompat2 blog :(

ada entiti marah kat maksu tau.....

shasha said...

tanak consider masukkan baby w ke pre-school?