Wednesday, May 5, 2010

Fikiran serabut, awan pula mendung

Fikiran serabut, kusut, tak tenteram, macamana nak pergi kerja kalau baby w nangis nangis nangislah. Di luar pula, tengok awan kelabu macam tu... seolah-olah turut membaca apa yang bersarang di fikiran.

Inilah dia, menangis meleleh-leleh airmata, "tak nak pergi rumah makcik, tak nak pergi rumah makcik". Aku jadi sesal, kesal, didatangi perasaan ralat kerana tiada kemahiran untuk dipraktiskan di rumah, tak tahu nak kesali apa...? Kesali diri sendiri? Nauzubillah....


Dia dah besar, maklumlah, orang dah tak perlu pakai lampin pakai buang lagi dah di waktu siang. Iyaler, orang nak masuk umur 4 tahun pada bulan ogos ni, tiap2 hari komplen, "bila mak nak hantar w pergi sekolah? w nak naik van..., w nak baju sekolah pink, kasut pink, sepit pink, bulu mata pink, rambut pink, cekak pink, seluar pink"

Lepas tu dengan lasaknya, kacau budak sana, kacau budak sini, baby sitter marahlah kat dia gamaknya, suruh dia tidur. "makcik marah w, makcik marah, tidur, tidur".

Cakap pun masih tak betul susunan ayat.... macamana nak buat? Aku sedihlah... Hati aku tak tenang nak bekerja minggu ni :(

Walau apapun, saya nak ucap terimakasih kepada cdot the dot, Cikgu Ili dan oklah10, atas kesudian mereka follow blog ini :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara
.

21 comments:

thunbergia said...

1st kah,

PnConfused said...

haihhhh...

hatipun jadik walang bila anak jd gitukan maksu???




saborlah yekkk... xpun amek coti2.. :P

[-suziey-] said...

hahahahah amboih siap minta sume pink..xsabor ye baby W nk go to skool:p

sekamar rindu said...

salam...


budak2 mcm tulah....pujuk la baby tu..maksu..

shasha said...

bole try hantar baby W ke pre-school kot mak su....her mind is matured than her age rasanya..

kakngah said...

bdk sklh adeeb ada yg berusia seawal 4thn maksu..
blh dh hntr w g sklh..
lg pun dia yg rqst
bkn kene paksa pun..

zulkbo said...

salam..
minat warna pink anak tu yek
warna kegemaran gadis2..

Aleeya said...

mak aihhh baby w serba serbi nak kaler pink eh, bagus2 pink itu tandanya romantik huhuuuuu

puterikurekure said...

dah nak masuk 4 tahun, dah boleh hantar tadika kan maksu?

budak2 tgh semangat nak belajar ni, kite kena ambil kira kan? maksu ibunya, mesti nak yang terbaik.

baby w jangan sedih2 ek.

zue said...

alahai baby w nangis..buat mak su fikiran serabut, awan pula mendung.

pink...warna kegemaran anak daraku.

mak su, masukkan lah baby w sek..dia dah brsemangat tu.

Ain said...

4 tahun dah boleh masuk preschool tu maksu....

kasi can la kat baby w....

sure lepas ni dia tak nangis lagi...

sayangsayangibu said...

Sama macam si kaka chantik, sibuk nak g sekolah

tp.......


dia nak g sekolah TAMIL......

Masy said...

mmg dah nk ke sekolah sgt la tu maksu..

aNIe said...

Maksu...dah 4 tahun...rasanya dah boleh antar pi sekolah tadika...biarlah dia bergaul dgn bebudak tu..dia dah pandai tu...dah besar dah...boring kot dok rumah makcik ...tu yang dia mengacau bebudak tu...

tasekM said...

assalamualaikum suuuuuu...

lama tak singgah sini... badan tak sihat kot nanges2 tu...



.

julietchun said...

taktahan kalo tengok budak kecik nanges. baby w bosan kot takde aktiviti yang dia nak buat di rumah makcik.

[s][u][e][h][a][n][n] said...

uik..sume benda dia nak kaler pink :) erm sian baby w..sabar byk erk2 maksu

Suhana said...

errrkk... adakah tak lama lagi saya akan mengalami nya... alamak....(sambil tarik napas)

embun d tengah malam said...

lumrah budak2 mak su..:)

Mak Su said...

alamak, tak sempat reply one by one :(

tapi, terima kasih semua :)

ct rahani said...

mngu nih mood baby w x menentu kot maksu.. InsyaAllah mngu dpn ok balik.. mood bdk2 nih sukar dijangka kan..