Thursday, April 22, 2010

Sejuk lawannya Panas

Sebenarnya masa mengandungkan si kecil w ni, aku terfikir untuk menamakannya Siti Fairuz. Sebaik dia lahir pada pukul 1pagi+, aku menelefon paksu chot untuk memberitahukan berita gembira, tetapi belum sempat bercakap banyak, si kakngah dah merampas telefon dari ayahnya.

Langsung aku beritakan kepada kakngah, yang adiknya yang terlatest sudah selamat dilahirkan. Bila kakngah bertanyakan namanya, aku suruh kakngah pilih antara Siti Fairuz dan Siti w, mana lagi best. Kakngah memilih Siti w kerana ramai rakan-rakannya (lelaki, juga perempuan) bernama Fairuz, nampaknya nama Fairuz/Fairus adalah unisex.

Baru-baru ini, ketika aku memakai bedak sejuk (untuk tegeng kulit muka), w komplen, ‘mak busuklah!’ katanya sambil memicit hidungnya. Aku suruh dia datang dekat-dekat, dia mendekat, tapi masih dengan menutup hidungnya, ‘w nak tak pakai bedak sejuk?’

“w tak nak pakai bedak sejuk, w nak pakai bedak panas’

Hah? W dah pandai tatabahasa! Dia tahu perkataan berlawan! Oohhhh (terharu)


(Gambar: tengoklah tu, dia tepek bedak banyak-banyak macam tu, aku tak komplen pun, bila aku berbedak sejuk, dia kata aku busuk, huhuhuhu)

Terima kasih buat Aida aka beardot & kaksu72 atas kesudian mereka follow blog ini.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

20 comments:

Aleeya said...

comelnye baby W bebedak sejok huhuuu, damia pun pandai guna ayat lawan hehe

Jard The Great said...

bedak sejuk untuk tegangkan kulit? berkesan tak? hik hik hik =p

~0~ said...

sexy W pakai bedak sejuk...hehehhe

PnConfused said...

budak2 mmg sentiasa wangi... busokkk yg wangi... kecuali, time dia membuang air besar... heheheheh.. :P

baby w pki bdk cumell ja...

kalo maksu ???


kih3.. gurau2 di ptg hari ye maksu.. :)

kakngah said...

adeeb selalu terpaksa mengaku mak dia wangi hahahaha!!

m.q said...

hahaha..cute nya baby w mekap

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

baby w?

wahida ke?

huhu

Chik chuMeLL said...

ohoo..itu rahsia maksu tegangkn muka yer...=p

julietchun said...

mau abis sebotol baby w pakai bedak panas tu :P

shi3la said...

budak pakai comot camner pong nampak chomel kalo kiter yang dah lamer tinggal zaman budak nihhhh....adoiiiii....

Siti said...

pandai sungguh dia yer...abis tempek kat muka yer..lepas ni sure putih melepak punya.

DrSinga said...

pakai le sekali blusher...eye shadow...
mau menjerit MakSu..

Mak Su said...

aleeya, belajar dari sekitaran kot, kan

jard, hehehe, ni yang nak ajak jard dating ni

0, hehehe, dia pakai bedak panas

pnconfused, maksu laagiii comei

kakngah, what's your trick?

mq, dia perasan lawa

gadis kg separa bandar, oh bukan... :)

chik chumell, ;p

julietchun, memang bedak cepat abis

shiela, kita comel berlebih-lebih, ahaks

siti, :)

drsinga, wakakaka, rabak poket

HEMY said...

lama tak pakai bedak sejuk..dulu sll gak..yg kecik2 tu

Yan said...

ekekeke teruja yer kak anak akak dah tau perkataan lawan

shasha said...

hahhaha...baby w...bijak bijak..

julie^beth said...

comelnya W.. nama saya pon depan die ada siti. tapi siti nur.. hehe

PinQib said...

baby w, pinky.. pkai po2 pun menten kiutt

مريم أبو أحمد said...

waa baby w, pakai bedak panas nanti terbakar kulit la...~ ehe

[-suziey-] said...

hahhahaha ade ke bedak panas..adeiii mcm2 hal..hehe kalu x nama W jadi F la..baby F..ekeke:p