Wednesday, April 7, 2010

My Favourite Sport

Bila melihat kepada gambar yang terpampang di sini, tentu semua orang tahu maksu nak cakap tentang apa, kan? Apa lagi, sukan rakyat yang tersohorlah, iaitu sukan tarik tali.

(gambar yang terpampang tu bukan gambar maksu, tapi gambar yang ditemui di google).

Sebagai seorang yang ’kaki bangku’, bukan saja kaki yang bangku, tangan juga bangku, maksu memang tak boleh diharap bab-bab sukan ni. Selain dari jadi tukang penyokong yang kuat dan gigih, maksu diharap untuk buat air sirap 0. Cuma taruh sirap dan tambah gula.

TAPI, ada TAPInya, jangan pandang rendah ya. Dengan kudrat kawan sekelas di kampung dulu, dan juga maksu; Of Course (sebenarnya maksu dipaksa masuk acara tarik tali sebab tak cukup orang hehehe), pasukan kami telah meMENANGi acara tersebut. Acara yang diadakan di padang sekolah itu dulu memang menjadi ingatan manis buat maksu!! :D

Kami mengaplikasikan gaya-gaya dan teknik-teknik serta taktik yang bersesuaian untuk menang, seperti belitkan tali di pinggang, orang di hadapan kena perkuatkan kuda-kuda, begitu juga 4, 5 orang di belakangnya. Orang yang di belakang sekali memainkan peranan penting iaitu dia kena buat base untuk kakinya bertapak dengan kuat di bumi. Siaplah hentak-hentak tumit sampai berlubang dan berlekuk tanah tu. Macam-macam gaya yang kelihatan. Maksu KADANG-KADANG (cuma ada dua kadang sebab cuma dua kali saja maksu masuk acara tarik tali ni, selalunya cukup orang ler... huhuhuhu) jadi orang ke dua di belakang. Satu kali lagi, maksu jadi orang pertama, ketika itu... habislah, kita semua sekali (the whole team) telah diterbangkan ke kawasan lawan dengan mudah, oops!

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS. Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

16 comments:

iina said...

Saya tak pernah main tarik tali.. tapi main lompat tali skipping adalah hehehe ;)

Erna said...

mak su..sama lah ngan akak..semuanya bangku..nak main tarik tali pun kawan tak bagi..

Mak Su said...

iina, tali skipping, asik tebelit kak buku lali maksu, hahaha

kak erna, jum kita lawan tarik tali, hehehehe, siok gaks

fzi said...

Salam maksu...
Kita pun dulu join sukan tarik tali ni maksu... aduss terkenang lagi nostalgia...huuu

Yunus Badawi said...

Kalau utk mencukupkan org adalah saya masuk tarik tali ini. Selalunya mereka nak yg badan besar2 huhuhu

kakngah said...

pasak kekuda ngn tumit kaki...
pastu tapak tgn berbirat... huhuhu!!

tunbegia said...

sungguh rajin bersukan,

salamm,

shasha said...

kite terrer main galah panjang je mak su..heheheh

HEMY said...

klau yg plg depan awal2 tumbang..memang terbang la yg lain ke depan..huhuhu

fa10 said...

sekali jer masuk tarik tali, tu pun sbb dah x cukup org sangat... majulah sukan utk negara, hahaha

Adry said...

best ooo tarik tali ni... tapi habis jerr memang sakit satu badan...


Adry @ http://www.adrysabry.com

kayteeze said...

Dulu masa sekolah pernah gak main. Riuh satu kampung, menangnya tak jugak!!

KAKTINY said...

tiny pon penah masuk acara nih.. menang tu mmg menang... tapi tergoleknya tu buleh tahan gak la.. adddduuuuhhh...

chekdenoor said...

Salam....waduh...sakit badan kalu main tarik tali ni......

[s][u][e][h][a][n][n] said...

cayalah maksu...huhuhu sue pon penah masuk tarik tali ni maklumla badan besar..tapi x menang pon kah kah

Ain said...

masa sekolah dulu ain pernah main bola baling....

bestttt sebab dapat buat aksi terbang....hahaha....