Thursday, April 22, 2010

Mom behind bushes no lah

Ramai yang tengok aku secara luaran kata aku jenis manusia yang tak pandai marah, hanya pandai tersengih saja.

Padahalnya, bagi anak-anak : ayah (pak su chot) adalah seorang yang mempunyai hati yang lemah-lembut, penuh kasih, TAPI cakap banyak, sementara mak (mak su) ni diam saja. Apa yang penting, sekali mak cakap, semua orang kecut perut.

Well - dalam rumah kena ada balancing, kalau dah ayahnya jenis kuat cakap (talkative), aku pula adalah spesis pendiam, tapi bila aku bercakap (kepada anak-anak), they should be afraid of me, kerana aku memang garang di rumah. Aku tak takut nak ajar anak dengan cara orang lama. Mana yang salah, tetap salah, tambahan lagi sekarang ini, kita ajar a b c, dia kepandaiannya I, II, III. Tengok! jauh panggang dari api.

Biarlah jika mereka nak panggil aku an evil-lish mom yang langsung tak ada kena mengena dengan mummy hiding behind bushes.

Di hari yang lain lagi, paksu chot nasihatkan anak-anak, kalau nak bergurau dengan mak engkau tu, si mak su x ni, please show some respect. She is still your mom, walaupun mak hang pa boleh bergurau-gurau, gelak ketawa, boleh berjalan-jalan sama-sama macam kawan-kawan dengan hang pa, boleh bergurau-senda bergaul dengan kawan-kawan hang pa, status mak hang pa tetap emak.

Terima kasih bang, ni yang buat ayang anje stroberi cupcake blueberry muffin sayangkan abang ni.

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara
.

19 comments:

PnConfused said...

baguih2... paksu memang terbaekkkkk!!!!

[-suziey-] said...

hmm btl tu..mmg kena ada balancing..tp mmg dijadikan suami isteri lengkap melengkapi..Allah dh tetapkan begitu demi keseimbangan..insyaAllah...

terasa macho plak paksu chot ckp camtu..ekekk:D

HEMY said...

ekekeke...sebaik mak saya plak ckap..ko ulang balik manje

"dia memang..ckap main lepas..ngan mak2 dia pun kena"

ekekek..kira mak aku approve n tak kisah la..ahaha

nabilah_2908 said...

alahai sweet nyer kata2 maksu yg terakhir tu... ;)

Siti said...

setuju ngan maksu..mmg kena ada balancing...siti pun mcm maksu gak..garang sikit..kalau anak wat salah..mmg kena la...hahaha

Mak Su said...

pnconfused, siti, nabilah :)

hemy, amvoi.... tak per, mak2 selalunya sporting dan sayangkan anak2 in whatever condition :)

siti, yezza

Aleeya said...

tol tu maksu kena ade balancing, cm sy, sy tegas dgn anak tapi hubby lembut dgn anak..huhuu, sy pemarah, tp hubby cool giler2 hehehe

thunbergia said...

saperlar x sayang bini,

tapi ader kan, kanns

salamm makk,

~0~ said...

patut la maksu syg paksu kan...

Yunus Badawi said...

cayalah paksu. Sampaikan salam saya kpd dia.

Maksu pun hebat.

pB said...

Maksu Hebat


sama samalah kita berusaha menjadi ibu yang baik dan hebat dimata anak anak kita

Chik chuMeLL said...

ibu tetap ibu..chik pegang itu...

pssttt...romantik paksu n maksu..hehehe

Bro Framestone said...

si tudung hijau ek?? yang mane ek.. xperasan pulak org yg bertudung hijau...

ke si dia bro teu mak su??

www.khaizarien.com

BroFramestone Blog

LYaFRINA said...

heheheh.. cam lya byk cakap.. kuat cakap.. pot pet pot pet sokmo.. n fain mak aii.. pdiam y amat.. tp skarang dh makin ok.. tp kalo bab lawak bodo tu serahhh j la..

Mak Su said...

terima kasih semua... terharu plaks, tak tahu nak reply cemana :D

shasha said...

kitaorang rapat dgn arwah mak sbb abah garang dulu...suka bebel...heheheh

Mak Su said...

shasha, maksu ni eventho garang, tapi can friend2 gaks with them :)

PinQib said...

huhu../ mk su npk lembut.. qib orng tgk skli pon da tkut..aumm

Ibu n Abah said...

salam mak su..
akak datang ziarah.. seronok baca citer2 maksu.. nanti kita saling kunjung mengunjung yer...