Wednesday, April 14, 2010

Dodoi si dodoi

Hendak tidur, tidurlah mata
Jangan mengenang orang yang jauh
hendak tidur, tidurlah mata


alamak, tak ingatlah lirik lagu dodoi-dodoi ni. Yang baby w tu, nyanyi lagu "tudung merah, solehah, cinta, suka".... tak fahamlah. Sama melayan kakak-kakak dia tu, lagu tudung merah.

Nak tidur mana boleh layan lagu cintan, lebih baik aku nyanyi lagu yang syahdu tangkap lentok.

Tudung periuk, tudung periuk pandai menari
menarilah lagu, menarilah lagu
putera mahkota

kainlah yang buruk, kainlah yang buruk
buat menyapu
buat menyapu si air mata

cak pong
cak pong
cak pong

Senyap, senyap, senyap....tiba-tiba berderai tawa si kakngah, "Mak, bestlah lagu mak nyanyi, kakngah terbayang kita duduk di tepi hutan, dan berjiran dengan bawang putih bawang merah".

sshhhh, dah lena dah.....

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

29 comments:

nabilah_2908 said...

hehehe..kalsiknyer lagu.. :)

Jard The Great said...

terasa nk tido bila tinguk gmbr neh.. agagagaaa

kakngah said...

sy tak pernh dodoikan adf bila nk tidokan dia..
hulur siku jek.. bg dia gentel..
kejap je dai dh lena... hiks!

Mak Su said...

nabilah, mummy behind the bushes the otai, hehehe

jard :)

kakngah, errr, sebenarnya, saya dodoikan anak saya si kakngah tu, sekalik baby w yang lena

KAKTINY said...

mana kakngah nk tido.. maksu buat cak pong cak pong.. kakngah joget ler.. kehkehkeh..

baby w nyanyi lagu wali band 'kekasih halal' ke maksu?..

"Dia gadis berkerudung merah
Hatiku tergoda tergugah
Tak cuma parasnya yang indah
Dia baik dia soleha.."
(nureen kata 'ini lagu ibu sbb ibu suka pakai tudung warna merah..'.. warghkahkahkahkah..)

Mak Su said...

kaktiny!! hah! itulah lagunya.. kerudung? bukan tudung? oh, patutlah dorang gelakkan maksu

[-suziey-] said...

hahahaha lawak la maksu..adoiii...maksu nyanyi btul2 ke lagu version maksu tu..harus dgn pantas baby W tido ..hahaa..kena salin lirik ni..nk cuba tiru..

Ain said...

lagu klasik yang mahalll tue....

macam2 gaya dan cara nak tidurkan anak....hehehe

Masy said...

mcm2 lagu ada.. hehe

sayangsayangibu said...

nikmatnya tido, seronok bila di dodoi, diulit2 ingin menjadi bayi semula hikhikhik..... ;p

noorlara said...

lagu lama bukan sekadar lagu ianya penuh pengajaran dan teladan.

noorlara said...

lagu lama bukan sekadar lagu ianya penuh pengajaran dan teladan.

noorlara said...

lagu lama bukan sekadar lagu ianya penuh pengajaran dan teladan.

~0~ said...

sedap dia tido...ku pun nak tido la...

Mak Su said...

suziey, nyanyi betul2ler, baru ler ada feel :), ahaks. tapi kat sini liriknya ada sedikit tak betul, sebab terlupa.

ain, masy, sayang2ibu :)

betul tu kak

silakan 0, nak maksu nyanyi ker?

~wAniE~ said...

maksu yg sgt kelasik..mak wanie kalo dodoi kn ank2 buah wanie die zikir..hehhehe

Mak Su said...

wanie, herk herk. utk baby w selalunya nyanyikan nasyid munajat yg kat astro tu, dengar dan hafal. sesaja jer ni. yg ni nak dodoi si kakngah tu... dia ngengada ;)

PnConfused said...

teringat cerita apa tah yg piere andre dgn elyana berlakon, yg ada mak dia ske sebut "kap ba ra kap alip ta nun"

pierre kena wat persembahan lagu tudung periuk.. :)

aNIe said...

Manjanya baby w...nak berdodoi bila nak beradu...anak bongsu ler katakan...eh! Bongsu ke mak su??

embun d tengah malam said...

:)

kak Erna said...

ala comelnya baby w tidor..lena..ada tak macam mak su tu...

shasha said...

hahhah..tgh imagine mak su nyanyi atas buaian....

xiiinam said...

Maksu....
Nyanyikan untuk ckLah..
cklah tak boleh tidur...
Mlm tadi mimpi ada baby nyanyi lagu A.B.C dekat tingkap bilik...hu..hu..hu..




(tiba-tiba terbayang orang yg buang anak tu..aman ke tidur mereka ..?)

Zaitun said...

lagu lama penuh dengan makna yang mendalam.

Lena tidurnya, apalah agaknya yang dimimpikan.

pak long said...

salam...
mak nyanyi best la...tapi kalau mak tak nyanyi lagiiii best...
maap gurau jer.....

HEMY said...

nak suh wife dodoi gak ar pasni...hehehe

Datin El said...

salam mak su..saya nak hafal juga lagu2 ni tak lama lg insyaAllah nak dodoikan cucu..hehe tak sabarlah..

LYaFRINA said...

heheheheh,, nak tido gak ni.

~aSFaLiZa~ said...

tahniah en ben dh dtg cni