Friday, April 23, 2010

Because We Are Malaysian

Bila agaknya, 2 malam yang lepas kot, menonton Aduan Rakyat. Terpikat hati menonton cik adik manis si gadis wartawan yang membuat lapuran, dengan rambut potongan pendeknya, nampak comel dan bersahaja.

Sekali bila namanya tertera di kaca tv, kami semua terkejut! Oh, India rupanya! Tapi fasih sungguh berBahasa Melayu. eh! Bahasa Malaysia. Eh! Bahasa Malaysia, Bahasa Melayu sama saja, dari rumpun bahasa dunia, benua sebelah sini juga. Bahasa Melayu juga ada mencilok beberapa perkataan dari Bahasa Tamil untuk digunapakai seharian, contohnya almari.

Tak mahu bicara tentang tu.

Berbalik kepada cik adik gadis manis wartawan Aduan Rakyat yang petah berBM tu, terkenang pula beberapa orang di tempat cari makan ni, yang juga petah berBM. Jika berbicara dengan mereka di sebalik dinding atau di telefon, tentu tidak sangka bahawa mereka adalah orang Cina, orang India.

Malangnya, generasi Melayu, mak bapak Melayu sekarang ini...... berslanga pula Bahasa Malaysianya, slanga orang puteh sudah tentu!! Tak tahu kenapa? Agaknya terlebih menonton tayangan cerita orang puteh?

Bila ada 'R' maka sebutannya jadi lain, bila ada 'T', sebutannya jadi lain.... eeeiii, geli ketiak mendengarnya

Alamak, perlukah sebegitu? Sedangkan orang Cina orang India dan lain-lain bangsa etnik di Malaysia ini berusaha melatih lidah mereka agar boleh berBahasa Malaysia/Melayu dengan baik, kenapa pula mesti orang yang mother tongue Melayu berusaha untuk mendapatkan slanga yang dari barat?

Errr, saya tak pandai berbahasa Mandarin, Hokkien, Kantonis, Tamil, Hindi... bagus juga kiranya pandai, multi-lingual :D

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara
.

15 comments:

makdara terdiva said...

kesal kerana tak belajar cakap jawa & banjar dari mak bonda...sekarang bila org berskeaping..hanya senyum2 kambeng jer..harammm sepatah pon x paham...sob..sob..

Mak Su said...

makdara terdiva, saya sesekali tersasul speaking london dengan loghat rembau, ahaks

amu mejie said...

iskh tu la kan maksu..depa gheja nk ckp mat saleh ja...mo kata org kampung tu org kampung la jugak..dok main selut paraih betih kot bendang dok ckp mat saleh bleh..:D

[-suziey-] said...

aah mmg menyampah dgn org yg prasan berslang..kot ye pn nk speaking xyah ler berslang..awk tu lidah sambal blacan..ekekek:D

pak long said...

salam..
suka dengar wartawan pupatiramlu tu...
kiter orang melayu selalu bangga ngan cakap omputih...
...nanderi tangkici....
..谢谢
Xièxiè..terima kasih

Mak Su said...

amu mejie, suziey, pak long - betui, sokong :)

jedi said...

tau suma bahasa tue bagus jugak...

tp tatap bangga ngan bahasa sendiri...


kram sigh pun pantun melayu ape..kikiki

Mak Su said...

betul tu jedi, berbanggalah kita, 1 malaysian

julietchun said...

penah dengar org cina di kota bharu bercakap dialek kelantan, ingatnya dia org melayu sebab pekat sungguh loghatnya.

zue said...

aku bangga dgn bahasa aku biar bos aku ckap org putih kat aku...aku tetap bantai ckap melayu.

MOKCIK AZWA said...

mokcik pun geli ketiak gak dengar org bercakap slanga omputih...macam ada penyanyi dgn komposer tu...

rasa bertuah sebab boleh bertutur bahasa Dusun dgn jayanya hehehe..tengkiu mama, tengkiu daddy...hehehe

Zaitun said...

Bahasa Malaysia tetap no 1 mother tonguela katakan tapi masaalah buat keluarga kak Zai bila menantu balik dia masih belum pandai cakap melayu terpaksalah kita berslang.

Siti said...

apa org jawa..tapi papa jarang ajar siti ckp jawa..sellau FIL siti yg ajar...

ooo..siti ni kat seri kembangan, taman equine. keja kat kelana jaya.

Suhana said...

hu hu hu hu..dasat maksu ni..lawa lah blog.. i jeles u.. i baru nak jinak² ahahahahahah

shasha said...

kalo pandai bahasa jepun lak..camno mak su?