Tuesday, March 16, 2010

Seventy per cent is made of liquid

Tujuh puluh peratus mukabumi adalah diselaputi air, saya ingin berkongsikan fakta dari wikipedia ini, "70.8% permukaan bumi diseliputi air", http://ms.wikipedia.org/wiki/Bumi.

Begitulah juga keadaannya dengan tubuh manusia, 70% adalah mengandungi air. Pecahan seperti berikut:
Otak: 75%
Paru-paru: 80%
Jantung: 75%
Hati: 85%
Ginjal: 63%
Darah: 63%
Otot: 75%
Tulang: 22%
(sumber: http://www.madinastore.com/news/26/Terapi-kanker-Bagian-Kedua)

Sebenarnya saya sedang leka membaca majalah Anis keluaran Februari 2010, rencana bertajuk 'mencari jamal & jalal pada isteri', yang berlatarbelakangkan temubual antara penulisnya (Hajjah Jalilah/Nor Zainatul) dengan Dr Mohammad Uthman (saya suka tengok janggutnya) ketika saya terpandangkan fakta ke 3, iaitu zikir.

Amalan zikir yang berterusan (istiqamah) amat penting untuk membentuk kita menjadi seorang yang positif, sentiasa berhati tenang dan berpenampilan cergas. Pendekata, itulah rahsia kekuatan orang-orang dahulu; bagaimana mereka boleh bekerja keras membanting tulang 4 kerat tanpa mengeluh penat mahupun lesu. Sebagaimana baginda Rasulullah pernah mengajarkan kepada anakandanya Siti Fatimah, berzikirlah 'Subhanallah, alhamdulillah, allahu-akhbar'. http://rozaimy.komputer.com.my/218

Berbalik kepada majalah Anis tadi, didapati juga betapa generasi terkini sudah mula dan sudahpun melupakan amalan berzikir sebaliknya menggantikannya dengan lagu-lagu yang melalaikan sehingga lahirlah generasi ..... generasi apa ya? Generasi lalailah.... kan? Takkanlah generasi gergasi pula... huhuhu

Terima kasih kepada zaidi edi, amiszan adam - sudi follow saya di sini.

p/s: Saya ada masalah, tak tahu macamana nak transferkan list of followers dari ceritakosong bunga-bunga ke sini....huhuhu. how aaa??

Semua coretan adalah hakmilik Mak Su dan tidak boleh diulangsiar oleh sesiapa pun tanpa keizinan dari Mak Su.

© 2010 Hakcipta Terpelihara.

10 comments:

Rozita said...

jom kita berzikir!

puterikurekure said...

saya lah orang jelly yang penuh dengan air....~
hehehe.

Mak Su said...

rozita, jum

intan...ahaks, me too ;p

Kal Jis said...

benar mmg benar..generasi lalai dgn perintah Allah.. generasi yg gila dgn hiburan duniawi.. ehekk.. :P

ezzati said...

minum air byk2 memang bagus..

Tihara said...

betul kan..membaca jambatan ilmu..abah selalu pesan suruh zikir banyak2 tapi kadang2 manusia mudah lupa..entry ni bagus :)

izman said...

banyaknya air dlm badan kita ye...

joegrimjow said...

petua nak kurus adalah dengan banyak minum air

Mak Su said...

kal jis :(

ezzati :)

Tihara, yezza

izman, a'ah

joe - betoi gaks tu

PinQib said...

minum air smbil duduk pun bgus..
sebab air tu akan bezikir untuk kite, kiranye.. nk buang air pun lmbt2..